Jumătate din generația Z dorește să renunțe la locurile de muncă în corporații și să își conducă propriile afaceri: "De ce nu și eu?"

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 04:00
5045 citiri
Jumătate din generația Z dorește să renunțe la locurile de muncă în corporații și să își conducă propriile afaceri: "De ce nu și eu?"
Angajați într-o corporație FOTO / Pixabay

50% din generația Z dorește să renunțe la locurile de muncă în corporații și să își conducă propriile afaceri, conform unui nou studiu.

Generația Z nu visează să găsească jobul perfect lucrând pentru altcineva. În schimb, tot mai mulți tineri caută echilibru și satisfacție în afara programului tradițional de la 9 la 5: 50% dintre membrii Generației Z aspiră să devină antreprenori sau să își deschidă propria afacere, conform unui nou raport de la Samsung și Morning Consult.

Studiul, care a intervievat peste 1.000 de membri ai Generației Z cu vârste între 16 și 25 de ani, dezvăluie că tinerii devin tot mai deziluzionați de lumea tradițională a muncii, dorindu-și mai multă flexibilitate și oportunități de a face o diferență.

Mulți consideră că a deveni antreprenor este cea mai accesibilă cale de a realiza toate aceste lucruri.

Pe măsură ce discuțiile online despre antreprenoriat și căile alternative de carieră au luat avânt în timpul pandemiei, s-a intensificat și interesul Generației Z pentru a deveni propriii lor șefi, spune Ann Woo, șefa responsabilităților corporative la Samsung Electronics America.

"Ceea ce părea odată singura cale înainte, obținerea unui job cu normă întreagă, acum a fost împărțită în atâtea opțiuni", spune ea.

Creșterea popularității platformelor precum TikTok, Instagram și YouTube a creat o nouă clasă de antreprenori numită "creatori", o categorie care include freelanceri, consultanți în afaceri, jucători și alți profesioniști care își partajează și monetizează expertiza pe aceste platforme.

Generația Z, fiind o generație "extrem de online", adaugă Woo, a realizat rapid că "imediat ce începi să produci conținut care atrage un public, poți fi plătit și devine o afacere."

Natalie, star TikTok în vârstă de 26 de ani cunoscută pentru videoclipurile sale amuzante despre cultura muncii, a renunțat la locul ei de muncă în tehnologie pentru a deveni creator cu normă întreagă în iulie 2022.

Natalie, care folosește doar prenumele său în mod public, spune că a fost întotdeauna înconjurată de antreprenori crescând în Silicon Valley, dar nu și-a imaginat că va deveni unul până când a postat primul ei TikTok în noiembrie 2020.

Ea petrecuse doar un an în birou înainte ca pandemia să o oblige să lucreze de acasă. Brusc, Natalie mânca, dormea și lucra în aceeași cameră mică din apartamentul ei din San Francisco - o experiență nouă și absurdă, pe care a decis să o abordeze în mod amuzant online.

"Eram pe TikTok după serviciu într-o zi și văzând toți acești creatori de conținut de succes pe platformă m-am gândit, 'De ce nu și eu? De ce nu pot face asta?'" își amintește ea.

Trei ani mai târziu, Natalie are peste 500.000 de urmăritori pe platformă.

"Desigur, îmi place," spune ea.

"Autonomia de a-ți controla propriul program sau de a alege să lucrezi de la distanță este incitantă. Dar realitatea antreprenoriatului este că este foarte dificil să construiești ceva de la zero."

Natalie spune că a echilibrat activitatea ei secundară pe TikTok cu locul ei de muncă cu normă întreagă timp de aproape doi ani, înainte să se simtă pregătită să renunțe la plasa de siguranță a unei cariere tradiționale.

"Nu-mi plac riscurile în esență, așa că sfatul meu pentru alți creatori este să vă asigurați întotdeauna că ați calculat ce înseamnă să trăiești de la un contract la altul", spune ea.

"S-ar putea să trebuiască să-ți schimbi stilul de viață și să faci alte sacrificii pentru a face față sau pentru a construi ceva în care crezi."

Cum gândurile și comportamentele Generației Z influențează alegerile lor în carieră

Alte cercetări au sugerat că Generația Z ar putea fi mai predispusă să-și înceapă propriile afaceri pentru că vede lumea într-un mod diferit, scrie cnbc.com.

În luna mai, ZenBusiness, o platformă online care ajută oamenii să își lanseze și să își gestioneze propriile afaceri, a intervievat 1.000 de membri ai Generației Z cu vârste între 18 și 25 de ani.

Generația Z este, de asemenea, condusă spre antreprenoriat ”prin o doză sănătoasă de nerăbdare”, spune Woo. ”Ei nu vor să aștepte să urce pe scara corporativă sau să fie recunoscuți ca ”lideri” în industria lor pentru a avea un impact pozitiv și măsurabil prin carierele lor. Dacă ai toate instrumentele pentru a-ți face cunoscută vocea în lume și pentru a-ți urmări visele, de ce să amâni?”.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Peste 200.000 de persoane inactive doreau să lucreze anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele publicate vineri, 26 aprilie, de...
#Generatia Z, #renuntare, #locuri de munca, #corporatii, #demisii, #afaceri proprii , #stiri sociale