SUA sunt dispuse sa examineze o cerere de azil a lui Musharraf

Miercuri, 20 August 2008, ora 10:19
1297 citiri
SUA sunt dispuse sa examineze o cerere de azil a lui Musharraf

Statele Unite au anuntat, marti, ca sunt dispuse sa examineze orice solicitare de azil din partea fostului presedinte pakistanez Pervez Musharraf, subliniind ca nu au primit deocamdata o astfel de cerere.

"Nu ni s-a cerut sa ii acordam azil sau drept de sedere", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood, intrebat despre posibilitatea ca acest aliat fidel al Statelor Unite in "razboiul impotriva terorismului", care a demisionat luni, sa isi gaseasca un refugiu in afara Pakistanului.

"Daca decide sa locuiasca undeva, daca face aceasta solicitare, evident ca o vom examina, insa nu am fost abordati in legatura cu aceasta chestiune", a explicat Wood, transmiste AFP.

Soarta lui Musharraf, dupa demisia sa cu o zi inaintea lansarii unei proceduri de destituire, face obiectul a numeroase speculatii, ca si alegerea sa de a ramane sau nu in tara. Arabia Saudita, Statele Unite, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite si Turcia au fost tarile mentionate ca susceptibile sa ii acorde azil fostului lider pakistanez.

La Islamabad, un responsabil de rang inalt din guvernul pakistanez a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca Musharraf va merge cateva zile cu familia intr-un "mic pelerinaj" la Mecca, oras sfant din Arabia Saudita.

Fostul presedinte Musharraf ar urma sa se instaleze apoi in exil, in Marea Britanie sau in Turcia, potrivit unor surse din anturajul sau, in timp ce un oficial al presedintiei in exercitiu a spus ca, din contra, el se va reintoarce in Pakistan cand va incheia pelerinajul.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Islamabad a negat orice intentie a tarii sale de a-i acorda azil lui Musharraf in viitorul apropiat. "Informatiile cu privire la prezenta la Islamabad a unui avion saudit pentru a-l transporta pe Musharraf in Arabia Saudita sunt nefondate", a declarat ambasadorul Ali Awwad Assiri, pentru cotidianul saudit Okaz.

Casa Alba a spus marti ca presedintele George W. Bush va discuta cu Musharraf si cu succesorul acestuia in functie.

"Cred ca presedintele va avea contacte la nivel inalt cu autoritatile pakistaneze in viitorul apropiat", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, la ferma din Crawford, unde Bush petrece cateva zile. El a refuzat sa comenteze informatii de presa potrivit carora Musharraf incearca sa obtina azil in Statele Unize, spunand ca nu are cunostinta despre contacte pe aceasta tema.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
O pensionară de 74 de ani a jefuit o bancă pentru că nu-și putea plăti datoriile. Femeia era victima unei fraude
Ann Myers, în vârstă de 74 de ani, din Ohio (SUA), carenu avusese probleme cu legea, a jefuit o bancă din orașul Fairfield. Polițiștii au reținut femeia în propria casă. La...
#Pervez Musharraf, #SUA, #Pakistan, #George W Bush, #azil, #cerere , #presedinte SUA