AfD este a doua cea mai puternică forță politică în Germania

Autor: Sabine Kinkartz (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 07 Iulie 2023, ora 18:00
2322 citiri

Partidele din coaliția federală germană de guvernământ intră în vacanța parlamentară de vară cu scoruri îngrijorător de mici. Cetățenii sunt profund îngrijorați şi nemulțumiți. Iar populiștii de dreapta profită.

Două alegeri municipale din estul federal au fost câștigate recent de partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania: un post de administrator de district și unul de primar. Nu este chiar o surpriză: AfD este deja foarte puternică în acea parte a Germaniei. În landul Turingia, de exemplu, a ajuns deja în sondaje la 34 la sută. Între timp, însă, partidul crește și la nivel federal.

Actuala majoritate, fără majoritate

Dacă ar avea loc alegeri pentru Bundestag în acest moment, AfD ar câștiga 20 la sută din voturi. Este cea mai bună prognoză pe care AfD a avut-o vreodată în în barometrul ARD Germania, sondajul de opinie cel mai relevant pentru politica din Republica Federală, realizat lunar, începând din 1997, de infratest dimap în numele postului public de televiziune ARD.

AfD beneficiază ca niciun alt partid de nemulțumirea cetățenilor față de Guvernul federal: trei din patru respondenți (75 la sută) se exprimă negativ la adresa majorității parlamentare. Cele trei partide din coaliția de guvernământ nu reușesc nici de data aceasta să strângă, la un loc, suficientă susținere pentru a menține actuala formulă executivă. La fel ca la începutul lunii iunie, SPD ar fi votat de 18 la sută din alegători, Verzii de 14 la sută (un punct procentual sub valoarea de luna trecută, cel mai slab rezultat din septembrie 2018) iar FDP ar rămâne neschimbat la șapte procente.

Cea mai puternică forță, în cazul unor alegeri federale desfășurate acum, ar fi uniunea conservatoare CDU/CSU cu 28%, în scădere cu un procent față de începutul lunii iunie. Postcomuniștii (Stânga) nu ar mai fi reprezentat în Bundestag - cele patru procente țin partidul sub pragul electoral.

Nemulțumirea înclină balanța spre dreapta populistă

Majoritatea subiecților sondajului crede în continuare că există prea mulți extremiști de dreapta în AfD, dar părerea este susținută de 69 la sută din respondenți, față de 85%, cu șase ani în urmă. A crescut în schimb proporția celor care salută intenția AfD de a restricționa accesul imigranților în Germania, de la o treime în toamna lui 2017 la 42 la sută în cel mai recent sondaj.

O proporție semnificativă dintre votanții declarați AfD spun că ar alege astfel din nemulțumire față de celelalte partide, nu din convingere. Cu toate acestea, AfD este departe de a fi doar protest difuz, de vreme ce peste trei sferturi dintre susținătorii AfD (77%) consideră că partidul este aproape sau foarte aproape de ideile lor politice.

Pe de altă parte, 43% dintre cetățeni continuă să spere că toate celelalte partide vor refuza pe mai departe colaborarea cu AfD, în timp ce 17 la sută ar dori ca Alternativa pentru Germania să fie implicată în guvern. Printre susținătorii AfD, accederea la guvernare într-o eventuală coaliție are o cotă de sprijin de 60 la sută.

Principalele motive de nesiguranță socială enumerate de germani sunt maniera de a face politică și a guverna a celor care administrează țara, creșterea prețurilor și inflația, erorile în politicile de mediu sau migrație dar și ascensiunea AfD.

Pentru sondajul actual, reprezentativ, institutul de cercetare a opiniei infratest dimap a intervievatun eșantion reprezentativ de 1305 de alegători, în perioada 3-5 iulie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Autoritățile germane au arestat, sâmbătă seară, 27 aprilie, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa. Doi...
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#Germania, #AfD, #AfD alegeri Germania, #alegeri Germania , #germania