Campanie electorală cu Olaf Scholz: o strategie riscantă?

Autor: Alexandra von Nahmen (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Marti, 05 Martie 2024, ora 17:26
1420 citiri

Social-democrații vor să lupte la alegerile europene pentru o Europă puternică și solidară. În Germania, campania electorală a SPD se va centra pe cancelarul Olaf Scholz, în ciuda cotei sale de popularitate scăzute.

La sfârșitul congresului social-democraților europeni, delegații sunt entuziasmați. Își aplaudă liderii și candidații principali pentru alegerile europene, care în Germania vor avea loc pe 9 iunie. Pe scena sălii de congrese futuriste La Nuvola din Roma se află și cancelarul german Olaf Scholz. Tocmai a rostit un discurs iar acum zâmbește spre camerele de luat vederi.

Olaf Scholz nu este candidatul principal al socialiștilor europeni: aceștia vor fi conduși în campania electorală pentru euroalegeri de către actualul comisar european al Muncii, luxemburghezul Nicolas Schmit. "Mister salariu minim" este porecla lui Schmit, după ce acesta a pus în aplicare promisiunea socialiștilor din ultima campanie electorală: salariul minim european.

"Mister salariu minim" este candidat principal

Nicolas Schmit este un candidat care știe ce este de făcut, se spune despre luxemburghez. Cu el, social-democrații vor să devină cea mai puternică forță politică în Europa. În prezent, ei sunt al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, după creștin-democrați. Potrivit sondajelor actuale, ar putea rămâne tot pe locul al doilea.

În fiecare țară membră a UE are loc scrutinul european, fiind votați candidații din fiecare stat în parte. În Germania, candidata principală a SPD este pentru a doua oară Katarina Barley, vicepreședintă a Parlamentului European.

Poziție clară împotriva populismului de dreapta

Barley și-a făcut un nume la Bruxelles prin luările sale de poziție clare și lipsite de compromis în favoarea statului de drept și a democrației. Social-democrații vor să arate în campania electorală pentru euroalegeri o linie clară împotriva populismului de dreapta. Mulți se tem că dreapta radicală va puncta masiv la scrutinul european din acest an.

Pe lângă Barley, campania electorală pentru alegeri europene a SPD se va centra și pe cancelarul Olaf Scholz - o strategie riscantă. Cota sa de popularitate în Germania este la pământ. Doar 19% din persoanele cu drept de vot se declarau în ianuarie mulțumite de activitatea șefului guvernului de la Berlin.

Cât de riscantă este strategia SPD?

Cancelarul german este criticat tot mereu în Europa. Ba i se reproșează o poziție "ezitantă" față de războiul Rusiei în Ucraina, ba lipsa disponibilității de a conduce Uniunea Europeană. Mulți îl consideră prea șters.

Decizia de a folosi imaginea lui Scholz în campania electorală pentru euroalegeri ar putea avea deci efecte negative. Mai ales că unii alegători vor vota în acest scrutin nu neapărat ținând cont de politica europeană, ci pentru a da un avertisment propriului guvern național.

Desigur că alegerile europene au mereu legătură și cu politica națională, spune Katarina Barley pentru DW, "caz în care vrem să fim noi cei care arătăm cum stau lucrurile, nu să-i lăsăm pe alții să o facă pentru noi".

Pas înainte - împreună cu Scholz

Și alți politicieni din SPD apără decizia de a-l implica agresiv pe cancelarul german în campania pentru euroalegeri. "Suntem un partid și o forță politică și este vorba de obiectivele noastre politice comune", subliniază Jens Geier, șeful grupului parlamentar social-democrat în Parlamentul European.

Geier crede că partidul său ar fi lipsit de credibilitate dacă ar încerca să păcălească oamenii: "Nu sunteți mulțumiți de politica internă germană? Nu-i nimic, aici e vorba de politica europeană."

La congresul social-democraților europeni de la Roma, discursul lui Olaf Scholz a fost privit drept unul important. Cancelarul german a insistat asupra necesității continuării susținerii Ucrainei. "Războiul din Ucraina se termină în momentul în care Putin își retrage trupele", a arătat el.

Olaf Scholz a atras însă atenția în mod clar: "Nu vrem un război între Rusia și NATO și vom face totul pentru a împiedica un astfel de scenariu." Cuvinte aplaudate de cei peste 1500 de delegați și oaspeți din toată Europa.

Olaf Scholz are pe scena internațională "o reputație foarte solidă, lucru pe care dorim să-l evidențiem", spune Barley. Ea amintește că, în calitate de ministru de Finanțe, alături de omologul francez, Scholz a pus pe picioare fondul european de reconstrucție – pachetul conjuctural prin care UE a reacționat la efectele pandemiei de coronavirus. Fără aceste măsuri, Europa ar fi căzut într-o adâncă recesiune, crede Barley.

Mai bine cu Scholz decât fără el?

"Vedem și acum angajamentul lui pentru Ucraina, modul în care îi stimulează și pe alții să facă mai mult", spune Barley. "Vedem cum el este partenerul de dialog tratat de la egal la egal de Joe Biden".

Se pare că SPD nici nu are altă opţiune decât să îi acorde lui Olaf Scholz un rol proeminent în campania electorală pentru alegerile europene. "În trecut am avut exemple de partide care au preferat să-și ţină cancelarul la rece - fie că a fost vorba de Merkel, Schröder sau Kohl", explică eurodeputatul René Repasi. O strategie care n-a fost nicicând încununată de succes.

Planul este de a apăra politica guvernului german, insistă politcienii SPD prezenți la Roma. Germania ar fi o voce importantă în politica mondială, deoarece cancelarul nu jubiliază că există un război, ci încearcă să aducă pacea acționând cumpătat, adaugă Repasi.

Dacă se va dovedi o strategie bună și la urnele de vot, rămâne de văzut.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
#Germania, #Olaf Scholz, #Bruxelles, #Europa , #germania