"Germania este de o naivitate incorigibilă”

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Marti, 05 Martie 2024, ora 19:27
2974 citiri

Prin interceptarea conversației purtate de ofițerii germani, Putin reușește să bage zâzanie între susținătorii Ucrainei. Marea Britanie critică dur Germania. Reacția ministrului federal al apărării, Boris Pistorius.

Conversația de peste 38 de minute organizată de inspectorul forțelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, este insistent publicată și distribuită pe canalele de propagandă rusești. Discuțiile ofițerilor germani, care s-au desfășurat cu ajutorul programului de conferințe WebEx, ar fi putut fi interceptate din cauza unuia dintre participanți, care s-a autentificat în sistem din Singapore folosind un smartphone. Este vorba despre o ”eroare individuală”, a precizat ministrul apărării federal Boris Pistorius, marți, într-o conferință de presă, în care a prezentat un raport preliminar în acest caz.

”Vorbitorul din Singapore a utilizat o conexiune neautorizată, care a fost efectiv o conexiune deschisă", a explicat ministrul. Pistorius a subliniat în mod expres că, în pofida speculațiilor larg răspândite, "nicio persoană neautorizată" nu a luat parte la teleconferință.

Concluzia verificărilor efectuate până în prezent este că ”mijloacele noastre de comunicare certificate sunt, fără pic de îndoială, absolut sigure atunci când toate reglementările sunt aplicate corect", a continuat Pistorius.

În Singapore, membrul Bundeswehr a participat la târgul de aviație. Acest eveniment a fost, desigur, ”mană cerească" pentru participanții din Rusia, iar în toate hotelurile au avut loc interceptări telefonice țintite, a spus Pistorius. Ministerul Apărării presupune că înregistrarea a fost pur și simplu o "lovitură întâmplătoare într-o operațiune de ascultare telefonică rusă de amploare".

Pistorius: "Nu îmi voi sacrifica niciunul dintre cei mai buni ofițeri ai mei"

Politicianul social-democrat a promis că toate dispozitivele vor fi examinate din punct de vedere criminalistic și că va fi efectuată o anchetă juridică pentru a stabili dacă în înregistrare au fost discutate subiecte "care nu ar fi trebuit să fie abordate prin Webex, chiar dacă Webex ar fi fost utilizat în conformitate cu reglementările".

Inițierea procedurilor disciplinare este încă deschisă și depinde de rezultatele ulterioare ale anchetei: "În această dimineață am semnat investigațiile disciplinare preliminare împotriva celor implicați în această conferință", a declarat el, adăugând că este vorba despre o procedură firească, care este menită să adune atât aspecte incriminatoare, cât și exoneratoare.

"Consecințele personale nu sunt însă în prezent pe ordinea de zi. Iar dacă în urma anchetei nu va rezulta ceva mult mai rău decât s-a întâmplat până acum, nu voi sacrifica niciunul dintre cei mai buni ofițeri ai mei, pentru a-i face jocurile lui Putin", a afirmat Pistorius.

Critici dure din Marea Britanie

Captarea de către Rusia a conversației între ofițerii de rang înalt din cadrul forțelor aeriene cu privire la utilizarea rachetelor de croazieră Taurus în Ucraina a stârnit critici și îngrijorare în țările aliate.

"Știm că Germania este bine penetrată de serviciile de informații rusești, ceea ce ne arată că această țară nu este nici sigură, nici de încredere”, a declarat fostul ministru britanic al apărării Ben Wallace, citat de Times. Fostul oficial conservator este cel care a organizat, în cadrul guvernului de la Londra, până în august anul trecut, ajutorul înarmat pentru Ucraina.

În Camera Comunelor, deputatul conservator și fost președinte al comisiei pentru apărare, Tobias Ellwood, a întrebat de ce germanii "nu au respectat protocoalele conceptuale de bază". "Având în vedere intensitatea cu care Rusia spionează Germania și alte țări, Moscova nu ar fi aflat prea multe din scurgerea de informații despre Taurus decât ceea ce bănuia deja”, a declarat Ellwood luni pentru BBC.

El a cerut "discuții serioase, în primul rând cu privire la motivul pentru care s-a putut întâmpla acest lucru”. Ellwood nu a ezitat să-l atace pe cancelarului german Olaf Scholz, care continuă să respingă livrarea rachetelor de croazieră Taurus.

În dialog cu DW, expertul în securitate James Davis, de la Universitatea St. Gallen din Elveția, s-a declarat surprins: "Nu cred că mulți dintre aliați au îndoieli despre faptul că Rusia spionează conversațiile militare germane", a declarat Davis, care conduce catedra de relații internaționale la Universitatea St. Gallen. Mai mult, "s-ar putea să nu fie surprinși nici de faptul că germanii sunt surprinși, ceea ce spune totul despre poziția Germaniei în cadrul alianței”.

Incidentul nu face decât să confirme opinia larg răspândită "că Berlinul a neglijat capacitățile militare ale Germaniei și că este iremediabil naiv când vine vorba de capacitățile și intențiile Moscovei", mai spune expertul.

Germania este așadar iremediabil naivă, iar daunele aduse relației sale cu partenerii săi din NATO sunt evidente. Însăși încercarea de limitare a daunelor de către ministrul german al apărării Boris Pistorius, la două zile după ce scurgerea de date a devenit cunoscută, nu schimbă cu nimic constatarea de mai sus.

Fost șef al NATO îl critică pe Scholz: "Este mult prea lent și ezitant"

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, l-a criticat pe cancelarul german Olaf Scholz în care vede un om lent și ezitant. Într-un interviu acordat cotidianului elvețian "Neue Zürcher Zeitung", Rasmussen afirmă că aliații au nevoie de ”șefi de stat care să acționeze decisiv". În vremuri de război, subliniază fostul oficial NATO, ”nu poți conduce stând cu ochii pe opinia publică”.

"Avem nevoie de un guvern german mult mai hotărât. Cancelarul Scholz este mult prea lent, mult prea ezitant. Nu pare a fi un lider", a declarat Rasmussen. Potrivit lui, acesta este motivul pentru care Germania nu se bucură de suficientă recunoștință pentru faptul că oferă cel mai mare sprijin financiar Ucrainei, după SUA.

Scholz, spune Rasmussen, ar trebui să fie mai ofensiv. "Nu înțeleg de ce Germania nu furnizează Taurus", a explicat Rasmussen, potrivit căruia Europa trebuie să treacă la o economie de război și să furnizeze Ucrainei toate armele de care are nevoie. "Trebuie să realizăm, în sfârșit, gravitatea situației. Putin nu se va lăsa, mai ales până la alegerile din SUA". Danezul a pledat în favoarea invitării Ucrainei de a adera la NATO cât mai curând posibil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Germania, #rusi, #razboi , #germania