Premierul Italiei convoacă o conferință internațională pentru a pune frână migrației

Duminica, 23 Iulie 2023, ora 17:33
2108 citiri
Premierul Italiei convoacă o conferință internațională pentru a pune frână migrației
Şefa de extremă dreapta a guvernului italian Giorgia Meloni FOTO Twitter

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni i-a primit duminică, 23 iulie, la Roma pe liderii ţărilor mediteraneene pentru o "conferinţă internaţională" menită să extindă modelul de acord semnat de Uniunea Europeană cu Tunisia în scopul frânării sosirilor de migranţi în Europa, informează AFP.

Şefa de extremă dreapta a guvernului italian a deschis conferinţa la scurt timp după orele locale 13:00 (11:00 GMT) în prezenţa liderilor din regiune, ai ţărilor UE şi instituţiilor financiare internaţionale.

Printre aceştia se numără preşedinţii Tunisiei, Emiratelor Arabe Unite, Mauritaniei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Sunt de asemenea reprezentate de şefii lor de guvern Malta, Egiptul, Libia, Etiopia, Iordania, Algeria, Nigerul, Libanul, în timp ce alte ţări, precum Grecia, Turcia, Kuweitul sau Arabia Saudită şi-au trimis la conferinţă miniştri. Franţa şi Spania nu au reprezentanţi, precizează AFP.

Cu puţin timp înainte de începerea conferinţei, la Vatican, Papa Francisc i-a îndemnat pe şefii de stat şi de guvern europeni şi africani să ofere "ajutor şi asistenţă" migranţilor ce traversează Mediterana, dar şi celor care, cum se întâmplă în Tunisia şi în Libia, "sunt prinşi în capcană şi abandonaţi în zone deşertice". "Mediterana nu mai trebuie să fie niciodată scena morţii şi lipsei de umanitate", a declarat Suveranul Pontif.

Sesiunile conferinţei prevăzute pentru duminică după-amiaza sunt închise presei. O conferinţă de presă a Giorgiei Meloni este anunţată să aibă loc după orele locale 19:00 (17:00 GMT).

În timpul campaniei pentru alegerile legislative din 2022 care au adus-o la putere, Meloni promisese să "oprească debarcările" de migranţi în Italia. De atunci, guvernul italian a pus piedici navelor umanitare, însă fără a zădărnici plecările de migranţi către coastele sale.

Potrivit Romei, circa 80.000 de persoane au traversat Mediterana şi au sosit pe coastele peninsulei de la începutul acestui an, comparativ cu 33.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut, majoritatea dinspre litoralul tunisian.

În faţa acestui val de imigranţi, Meloni şi Comisia Europeană şi-au intensificat de câteva luni "dialogul" cu Tunisia, promiţând ajutoare financiare dacă această ţară se angajează să combată emigraţia dinspre teritoriul său.

Potrivit ONU, peste 100.000 de migranţi au sosit în Europa în timpul primelor şase luni ale lui 2023 pe cale maritimă, dinspre coastele nord-africane, Turcia şi Liban. În 2022, puţin peste 189.000 de migranţi sosiseră în Europa pe aceste rute.

Giorgia Meloni, premierul Italiei, candidează la alegerile europarlamentare pentru a crește susținerea partidului său de extremă dreapta
Giorgia Meloni, premierul Italiei, candidează la alegerile europarlamentare pentru a crește susținerea partidului său de extremă dreapta
Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, şi-a anunţat duminică, 28 aprilie, participarea la alegerile europene din iunie cu scopul de a creşte susţinerea pentru formaţiunea sa, Fratelli...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#giorgia meloni, #guvernul italiei, #migratie italia , #Italia