4.000 de deținuți au evadat din închisoare după un atac armat în Haiti. Prim-ministrul țării a plecat în străinătate, SUA se declară alarmate

Luni, 04 Martie 2024, ora 11:12
2731 citiri
4.000 de deținuți au evadat din închisoare după un atac armat în Haiti. Prim-ministrul țării a plecat în străinătate, SUA se declară alarmate
Haiti în pragul războiului civil/ FOTO: ABC News

Guvernul din Haiti a declarat duminică, 3 martie, starea de urgență de 72 de ore, după ce bande înarmate au luat cu asalt o închisoare importantă din Port-au-Prince, ducând la uciderea a cel puțin 12 persoane și la evadarea a aproximativ 4.000 de deținuți.

Liderii bandelor spun că vor să forțeze demisia prim-ministrului Ariel Henry, care se află în prezent în străinătate.

Grupurile care urmăresc să-l înlăture controlează aproximativ 80% din Port-au-Prince.

Administrația Biden este alarmată de ceea ce descrie drept o „situație de securitate care se deteriorează rapid” în Haiti, deoarece bandele armate ale țării și-au extins atacurile asupra infrastructurii critice duminică, 3 martie, lansând un atac împotriva academiei de poliție după ce au luat cu asalt două închisori din capitală și portul în noaptea de dinainte.

Bandele au preluat deja controlul mai multor secții de poliție și amenință că vor prelua palatul prezidențial – o escaladare dramatică a violenței în ceea ce a fost deja un mediu de securitate îngrozitor care a paralizat națiunea din Caraibe încă de la asasinarea președintelui său în 2021.

Violențele au determinat Departamentul de Stat american să transmită o alertă, duminică, cetățenilor americani să părăsească țara și iar American Airlines a decis să-și suspende zborul zilnic de pe Aeroportul Internațional Miami către Port-au-Prince.

Escaladarea violenței stârnește îngrijorarea că guvernul haitian pierde controlul asupra țării. Sâmbătă, bandele înarmate, folosind drone, au preluat controlul Penitenciarului Național și au facilitat evadarea a sute de prizonieri, inclusiv a mai multor șefi de bande notorii. De asemenea, bandele au atacat și golit închisoarea Croix-des-Bouquets, au întrerupt comunicațiile telefonice mobile în anumite părți ale capitalei prin tăierea liniilor de fibră și au întrerupt curentul în port după ce au sabotat o centrală electrică de 5 megawați cu câteva zile mai devreme. De asemenea, bandele au amenințat că vor prelua Palatul prezidențial.

Violențele s-au intensificat începând de săptămâna trecută, când premierul haitian s-a deplasat la Nairobi pentru a discuta despre trimiterea unei forțe de securitate multinaționale conduse de Kenya în Haiti.

Liderul bandei Jimmy Chérizier (poreclit „Grătar”) a declanșat un atac coordonat pentru a-l îndepărta.

„Noi cu toții, grupurile armate din orașele de provincie și grupurile armate din capitală, suntem unite”, a spus fostul polițist, despre care se crede că ar fi în spatele mai multor masacre din Port-au-Prince.

Haiti s-a cufundat în violențe după asasinarea președintelui Moïse în casa sa în 2021. El nu a fost înlocuit și nu au mai avut loc alegeri din 2016.

În baza unui acord politic, premierul Henry trebuia să demisioneze până pe 7 februarie. Dar alegerile planificate nu au fost organizate și el rămâne în funcție.

Vorbind pentru BBC, Claude Joseph - care ocupa funcția de prim-ministru interimar când președintele Moïse a fost asasinat și care acum este șeful partidului de opoziție numit „Cei angajați în dezvoltare” - a spus că Haiti trăiește un „coșmar”. Joseph a spus că premierul Henry vrea „să rămână la conducere cât mai mult posibil”.

„A acceptat să demisioneze pe 7 februarie. Acum a decis să rămână, în ciuda faptului că există proteste uriașe în toată țara care îi cer să demisioneze, dar este regretabil că acum acești criminali folosesc mijloace violente pentru a-l forța să demisioneze."

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#haiti, #violente, #stare de urgenta, #bande inarmate , #Haiti