Din fața ecranului poți ajunge direct la închisoare. Avocat: ”Ai senzația că dacă scrii niște mizerii nu te găsește nimeni”

Duminica, 08 Ianuarie 2023, ora 03:40
9881 citiri
Din fața ecranului poți ajunge direct la închisoare. Avocat: ”Ai senzația că dacă scrii niște mizerii nu te găsește nimeni”
Internet FOTO: pixabay.com

Un val de ură se revarsă din ce în ce mai agresiv pe rețelele sociale. Oamenii comentează la orice, mai ales pe canalele social media. Fac din aproape orice postare o resursă de răspândire a urii. De la simple comentarii răutăcioase la amenințări cu moartea, toate se găsesc în spațiul virtual.

Românii trebuie să cunoască faptul că nu pot scăpa nepedepsiți pentru activitatea lor de pe internet.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce putem ajunge ușor la închisoare pentru instigare și amenințare pe internet.

”Avem și noi (Societatea Profesională de Avocați Cuculis și Asociatii), spre exemplu, deschise procese împotriva unora care ne-au înjuriat pe internet”, a spus avocatul.

”De fapt nu se pune neapărat problema că ajungi în închisoare prin orice comentariu faci pe internet.

Dar dacă se discută despre xenofobie, dacă se discută despre renegarea sau despre nerecunoașterea Holocaustului, dacă se vorbește despre manifestații cu caracter fascist, dacă se vorbește despre simboluri naziste, dacă se vorbește despre amenințări cu moartea, acestea, într-adevăr, chiar dacă par niște simple afirmații la prima vedere, ele reprezintă fapte de fapte penale care au condamnate cu închisoarea”, a spus Adrian Cuculis.

Nu ai cum să scrii mizerii și să nu plătești pentru asta

Sunt, însă, mulți care folosesc ID-uri false pe rețelele de socializare și instigă la ură considerând că nu pot fi prinși. Însă, situația este alta.

”Sigur că din spatele calculatorului ai senzația că dacă scrii niște mizerii nu te găsește nimeni, ei bine, lucrurile că nu stau chiar așa. Cei care folosesc rețelele sociale trebuie să trebuie să cunoască că sunt monitorizați 24/24 de pe ce IP interacționează cu rețeaua socială, locația lor exactă și așa mai departe.

În momentul în care se depune o plângere că este ea penală sau este una civilă pentru defăimare că este pentru insultarea unei persoane, etc, în momentul acela se declanșează niște mecanisme de verificare.

Poliția sau, implicit, judecătorul din civil au obligația să facă adrese, la cererea persoanei prejudiciate, în așa fel încât să identifice persoana din spatele platformei respective și ulterior, bineînțeles, ea să fie adusă în fața instanțelor de judecată civile sau penale.

În spatele ID-urilor, de cele mai multe ori ca sunt niște campanii la care sunt concentrate cumva spre denigrarea unor persoane și se află niște bots, ele sunt făcute, bineînțeles, foarte bine și este destul de greu să le găsești, mai ales când vine vorba despre o faptă civilă.

Dacă vorbim despre chestiuni penale, atunci mecanismele sunt mult mai eficiente, pentru că intervine cooperarea judiciară în materie penală, internațională și transfrontalieră și atunci se identifică măcar de unde au plecat atacurile respective și nu neapărat că găsește o anumită persoană, dar cel puțin acele atacuri pot fi ulterior șterse și nu va mai rămâne nicio urmă din defăimarea aceea”, a explicat avocatul.

5.000 de euro, un review denigrator

Avocatul Adrian Cuculis a mai spus că și în cazul review-rilor răutăcioase pentru diverse servicii pot aduce dacă nu chiar pedeapsa cu închisoarea, plata unor daune morale deloc de neglijat.

”Dar dacă vorbim despre simpli useri care în spate nu sunt persoane legitime, să le spunem așa. Ele sunt găsite foarte ușor și ulterior sunt citate în instanța de judecată, mai ales pentru vestitele review uri de pe internet, unde cineva dă un review pentru un serviciu, pentru un restaurant, pentru un hotel, pentru un serviciu la modul general review care este ulterior combătut de către proprietar și așa ajunge la o dispută. Persoanele respective sunt chemate în instanță.

Chiar am văzut o practică interesantă a tribunalului, unde a fost obligată o persoană care a dat un review de genul acesta, să-l șteargă și să plătească și daune morale de cred că 5.000 de euro.

Costă foarte mult pentru că orice fel de afirmație pe care o facem trebuie să fie susținută de către niște probe pe care să le avem, chiar dacă noi nu le avem și sunt niște chestiuni mincinoase, bineînțeles că avem de suportat rigorile legii”, a mai spus avocatul.

De ce suntem atât de răi pe internet?

”Există o zonă de hate, în principal pe platformele sociale din care oamenii chiar nu-și pot da seama că pot exista niște repecusiuni. Repercusiunile acestea sunt date de faptul că avem de plătit niște sume de bani ulterior. În plus pot fi șterse conturile de pe rețelele sociale din cauza unor astfel de comentarii.

Ideea este că nu suntem de neatins, cei care folosesc platformele sociale pot fi găsiți destul de ușor”, a conchis Adrian Cuculis.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Cât costă taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024, cum se plătește și la cât se ridică amenzile
Cât costă taxa de pod de la Fetești-Cernavodă în 2024, cum se plătește și la cât se ridică amenzile
Taxa de pod de la Fetești-Cernavodă variază în funcție de categoria vehiculului și de numărul de treceri. Tarifele de trecere sunt stabilite în lei și includ TVA. Ele vor fi achitate...
#hate internet, #inchisoare, #review online, #denigrare, #instigare ura, #Amenzi, #Adrian Cuculis , #stiri sociale