De la 1 august scad prețurile la alimentele de bază. Ce înseamnă reducerea pentru buzunarele românilor de rând

Joi, 27 Iulie 2023, ora 04:00
4206 citiri
De la 1 august scad prețurile la alimentele de bază. Ce înseamnă reducerea pentru buzunarele românilor de rând
Produse la supermarket FOTO / Pixabay

De la 1 august va intra în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care plafonează adaosul comercial la mai multe alimente de bază.

Guvernanții au dat asigurări că va scădea prețul pentru aceste produse, dar nu au zis cu cât.

Pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

- maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte

- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale

- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

- Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:

  • - pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi
  • - lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l
  • - brânză telemea de vacă vrac
  • - iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
  • - făină albă de grâu „000” 1 kg
  • - mălai 1 kg
  • - ouă găină calibru M 10 buc.
  • - ulei de floarea soarelui 1 l
  • - carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
  • - carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
  • - legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
  • - fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
  • - cartofi proaspeţi albi vrac
  • - zahăr alb tos 1 kg

Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Prețuri în prezent

În prezent prețurile la produsele cu adaos plafonat diferă de la un magazin la altul. O pâine albă simplă 300 - 500 grame costă de la 2,5 lei și poate depăși 3 lei. Un litru de lapte costă aproximativ 4 lei și prețul crește în funcție de supermarket.

Telemeaua de vacă costă în jur de 15 lei. Prețul pentru un kilogram de mălai este 4,5 lei, iar un kilogram de făină poate costa și 6 lei. Și zece ouă costă peste 10 lei, iar un litru de ulei costă de la șase lei și poate depăși zece lei, în funcție de marcă și magazin.

Viața, tot mai scumpă

Deși cei mai mulți bani se duc pe alimente, românii au și alte cheltuieli semnificative. Iar coșul minim de consum pentru un trai decent a crescut la 8.659 lei/lună, în 2022, fiind cu 19,7% mai mare decât în anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică. Suma este pentru o familie de 2 adulți și doi copii.

Pe ce se cheltuie banii:

Alimentația: 1.898 lei

Îmbrăcăminte și încălțăminte: 853 lei

Locuința: 2273 lei

Dotarea locuinței: 246 lei

Cheltuieli cu locuința: 739 lei

Produse de uz casnic și igienă personală: 274 lei

Servicii: 563 lei

Educație și cultură: 641 lei

Îngrijirea sănătății: 132 lei

Recreere și vacanță: 253 lei

Fondul de economii al familiei: 787 lei

Deși adaosul se plafonează pentru 14 alimente de bază, coșul minim de cumpărături cuprinde 34 de produse alimentare, potrivit lege5.ro:

1. Făină

2. Mălai

3. Pâine

4. Produse de franzelărie, specialităţi de panificaţie

5. Paste făinoase

6. Orez

7. Fasole boabe

8. Cartofi

9. Morcovi, pătrunjel, păstârnac

10. Ceapă uscată

11. Varză murată şi alte murături

12. Bulion

13. Conserve de legume

14. Mere

15. Citrice, fructe meridionale

16. Conserve din fructe

17. Carne de bovine

18. Carne de porcine

19. Carne de pasăre

20. Carne de oaie şi alte feluri de carne

21. Preparate din carne

22. Peşte proaspăt şi congelat

23. Lapte proaspăt

24. Lapte bătut, iaurt

25. Telemea de vacă

26. Telemea de oaie

27. Brânză proaspătă şi smântână

28. Ouă bucăţi

29. Untură

30. Ulei comestibil

31. Margarină

32. Zahăr

33. Ciocolată, bomboane

34. Băuturi nealcoolice

România, printre ţările UE cu o rată anuală a inflaţiei ridicată

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,4% în iunie, de la 7,1% în mai, în timp ce Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică.

În iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%).

Comparativ cu mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai. Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#ieftinire paine, #plafonare adaos comercial, #Ordonanta de Urgenta , #stiri sociale