Dispozitive medicale luate de la morți. De ce nu există unitate în țările UE cu privire la folosirea lor. ”Stăm mai bine ca Germania”

Luni, 20 Februarie 2023, ora 21:50
3441 citiri
Dispozitive medicale luate de la morți. De ce nu există unitate în țările UE cu privire la folosirea lor. ”Stăm mai bine ca Germania”
Medicii resuscitează un pacient FOTO: PIxabay.com

Un caz descoperit recent de anchetatori, cu medici, pacienți cardiaci și implanturi de dispozitive medicale luate de la morți a scos la iveală o practică sinistră practicată în unele țări, însă care are la bază principiul dreptului la viață.

La data de 17 februarie, poliția și procurorii au pus în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Brașov, Iași și Neamț, ”la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau imobile deținute de aceștia, sediul unei primării comunale, la sediile unor unități medicale - spitale și la sediul unei organizații non-guvernamentale”, conform informării autorităților.

De fapt, vizate erau Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași (Policlinica Mare), Secția Cardiologie Intervențională din cadrul spitalului cu același nume, doctorul Tesloianu Dan și dr. Belu Eduard.

Ancheta a scos la iveală practici interzise în țara noastră, dar care în alte state ar fi fost acceptate.

Medicii sunt acuzați de reimplantarea unor dispozitive medicale (stimulatoare cardiace sau pacemaker și defibrilatoare implantabile) care au fost recuperate de la pacienți decedați. Unora dintre pacienţi li s-ar fi administrat unele medicamente astfel încât să se simtă mai rău și să aibă nevoie de aceste dispozitive. Sunt cel puţin 170 de victime, conform unor informații apărute în presă

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Președintele Colegiului Medicilor: ”Cu mult timp în urmă, exista și poate și există în anumite țări cu resurse limitate”

Dr. Daniel Coriu a precizat pentru Ziare.com că ”această procedură este interzisă în România, este ilegală, imorală și nedeontologică”.

”Este o situație care ne arată încă o dată fragilitatea sistemului medical românesc. Nu este posibil ca așa ceva să se întâmple din 2017 și mai ales și raporteze către Casa Națională.

Sigur, la acest moment, noi judecăm numai pe informațiile aflate din preț. Eu nu am astfel de informații. Se vor declanșa trei anchete: ancheta penală care este deja în pus, ancheta administrativa a spitalului, care este foarte importantă pentru că trebuie să răspundă la multe întrebări și ancheta Colegiilor Medicilor de la Iași, Neamț și Brașov”, a spus dr. Coriu.

Medicul a mai explicat că pacienții care primesc astfel de dispozitive luate de la cadavre sunt supuși în primul rând la un risc infecțios.

Dreptul la viață, motiv de reutilizare a dispozitivelor medicale

Însă, practica de reutilizare a dispozitivelor medicale nu este nouă.

”Cu mult timp în urmă exista și poate și există în anumite țări cu resurse limitate. Pentru că, într-adevăr, este vorba de dreptul la viață și refolosirea acestor dispozitive într-o țară cu resurse limitate. Pare un lucru absolut corect, dar în România este ilegal, nu este permis”, a mai precizat dr. Daniel Coriu.

De asemenea,dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie,

a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ”nu s-au găsit dovezi științifice, tehnice sau etice care să susțină obstacolul de reglementare de a interzice reutilizarea PM (stimulatoarelor cardiace) și ICD (defibrilatoarelor implantabile)”. Medicul a citat un raport publicat pe sciencedirect.com.

"Stimulatoarele cardiace (PM) și defibrilatoarele cardioverter implantabile (ICD) sunt esențiale pentru tratamentul aritmiilor și insuficienței cardiace, precum și pentru managementul bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, aceste terapii sunt costisitoare și indisponibile unui număr semnificativ de pacienți și mai mult de trei milioane de oameni mor anual din cauza lipsei de acces la stimulatoare cardiace și defibrilatoare cardioverter implantabile. Obiectivul acestei revizuiri sistematice este de a crește cunoștințele tehnice și etice despre reutilizarea stimulatoarelor cardiace (PM) și a defibrilatoarelor cardioverter implantabile (ICD) și de a oferi elemente teoretice pentru a sprijini deciziile de reglementare cu privire la această practică”. se arată în studiul citat de medicul cardiolog.

De asemenea, dr. Radu Lupescu, medicul român decorat de președintele Franței Emmanuel Macron pentru implicarea în lupta cu pandemia de coronavirus, a scris într-un material publicat de G4Media că ”refolosirea acestor dispozitive medicale extrase de la pacienți decedați nu este o procedură nouă, ci există de zeci de ani”.

Astfel într-un articol din 1989 în CMAJ (Canadian Medical Association Journal) autorul Michael Rosengarten trăgea concluzia că “Este rezonabil să credem că dispozitivele resterilizate corespunzător sunt sigure din punct de vedere biologic”și “utilizarea de rutină a stimulatoarelor cardiace recuperate funcționează bine si este o modalitate rațională de a menține standardele de sănătate si de a economisi milioane de dolari pentru sistemul sanitar”.

Țările care nu interzic reutilizarea dispozitivelor medicale. ”Stăm mai bine decât Germania

Pe de altă parte, tot medicul Gabriel Tatu-Chițoiu trage concluzia referitoare la aceste.

”UE nu interzice categoric reutilizarea, ci lasă decizia la nivelul fiecărei țări. Deci UE știe că există date care atestă că aceste dispozitive pot fi refolosite.

1. "Regulamentul (UE) 2017/745 permite reprelucrarea dispozitivelor de unică folosință numai în cazul în care legislația națională o permite. În ceea ce privește dispozitivele de unică folosință care sunt reprelucrate și utilizate în cadrul unei instituții sanitare,

Regulamentul (UE) 2017/745 PERMITE STATELOR MEMBRE SĂ NU APLICE TOATE NORMELE referitoare la obligațiile producătorilor prevăzute în regulamentul respectiv. Una dintre condițiile pentru o astfel de reprelucrare este aceea că se efectuează în conformitate cu specificații comune („SC”).

Prin urmare reutilizarea dispozitivelor nu este prohibită, ci lăsată la latitudinea țărilor respective.

2. În consecință, există țări în care reutilizarea este permisă și legiferată: Germania, Belgia, Croația, Irlanda, Suedia și Țările de Jos

Alte țări interzic această procedură: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia și Slovacia.

România a interzis reutilizarea acestor dispozitive prin OUG 46/Iunie 2021”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Medicul a mai comentat că ”interzicerea reutilizării acestor dispozitive presupune că statul român și-a făcut calculele și știe că are suficienți bani pentru a cumpăra anual toate dispozitivele necesare pentru numărul de pacienți care au nevoie de așa ceva. Cred că ar fi de interes pentru fiecare dintre noi să știm câți pacienți au nevoie în fiecare an de astfel de dispozitive și cate pot fi furnizate de statul român. Dacă acoperirea este completă înseamnă că stăm mai bine decât Germania care vedem că nu-și permite asta și refolosește dispozitivele.

Dacă apar "sincope" și există perioade în care aceste dispozitive lipsesc din spitale altă întrebare firească este: ce se poate face pentru un pacient care are nevoie urgentă de un astfel de dispozitiv? Ce prevăd legea, protocoalele?

Mergând mai departe și în alte țări vedem că reglementările sunt neomogene și în USA (unde există regulamente pentru reutilizare) și în Canada (unele zone le refolosesc, altele nu)”.

Casă din șpaga pentru dispozitivele refolosite

Cu banii obţinuţi din decontări de la casa de sănătate, dar şi din mită, unul dintre doctori şi-ar fi construit o casă într-o zonă protejată. Potrivit unor surse citate de Observatornes.ro, doctorii le prescriau medicamente care să le facă în mod intenţionat rău. Practic, le încetinea oamenilor ritmul cardiac. Apoi medicii le puteau recomanda montarea de stimulatoare cardiace sau defibrilatoare. Doar că aparatele nu erau noi şi de unică folosinţă aşa cum le cerea legea! Ci scoase de la cadavre şi refolosite.

170 de bolnavi ar fi primit fără să ştie aparate refolosite. Doi dintre pacienţi au murit. Potrivit legislaţiei europene în domeniu, defibrilatoarele şi stimulatoarele cardiace sunt de unică folosinţă şi este strict interzisă refolosirea lor.

Medicii le-ar fi vândut pacienților defibrilatoare și stimulatoare cardiace la jumătate de valoare față de prețul pieței. Astfel, dacă un defibrilator nou costa în jur de 4000 – 5000 de euro, cele prelevate de medici de la pacienți decedați costau în jur de 2000 – 3000 de euro.

”În România ar fi de 10-13.000 de stimulatoare cardiace și defibrilatoare, cu un cost unitar între 3000 și 6000 de euro (până la 15.000 de euro pentru un defibrilator implantabil), la care se adaugă costul procedurii”, a scris dr. Radu Lupescu pentru G4Media.

Întreaga poveste a ieşit la iveală în urma unui control al corpului de control de la Ministerul Sănătăţii, care a sesizat procurorii instanţei supreme. Despre acest caz reperezentanţii Ministerului Sănătăţii spun doar că "desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților". Conducerile celor două spitale nu au comentat cazul.

Procurorii susțin că un medic arestat a efectuat 238 de proceduri pe o perioadă de șapte ani.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#implanturi cadavre, #dispozitive medicale morti, #operatie inimia, #medici arestati, #spaga medici , #sanatate