Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR

Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 18:27
8921 citiri
Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul Tudose a modificat Codul Fiscal a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare.

Actul normativ adoptat miercuri de Guvern a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 885 de vineri, 10 noiembrie.

PNL a anuntat ca a doua zi dupa publicare va solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala, apreciind ca ordonanta incalca prevederi ale Constitutiei. O opinie similara au exprimat si liderii de sindicat.

In ciuda criticilor venite dinspre mediul de afaceri, sindicate, patronate, experti sau Administratia Prezidentiala, Guvernul Tudose a adoptat miercuri ordonanta de urgenta prin care se aduc modificari importante Codului Fiscal, contributiile fiind trecute de la angajator la angajat, iar procentul de plata catre Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%.

Ordonanta primise anterior avize negative de la Consiliul Economic si Social si de la Consiliul Legislativ.

Ce prevede ordonanta de urgenta

Prin aceasta OUG, autoritatile au decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, relateaza Agerpres.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, insa din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat.

Totodata, Guvernul a majorat de la 500.000 de euro la un milion de euro pragul veniturilor necesare pentru ca o companie sa fie considerata microintreprindere, astfel incat toate aceste firme vor plati un impozit de 1% pe venituri, in loc de 16% pe profit.

In plus, a fost eliminata conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management in urma careia, in prezent, firmele care obtin astfel de venituri pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

In acelasi sistem au fost incluse si persoanele juridice care nu intrau sub incidenta acestui impozit, scopul fiind transpunerea, in legislatia nationala, a prevederilor Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale.

Premierul Mihai Tudose a sustinut ca masurile fiscale adoptate miercuri de Guvern sunt sustenabile si vor produce efecte pozitive pentru Romania, inclusiv pensii mai mari.

Cu toate acestea, zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de "revolutia fiscala" asumata de Guvernul Tudose, insa Puterea nu s-a lasat impresionata, dand vina pe companiile multinationale, care ar sprijini mitingurile din interes propriu.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Ordonanta fiscala publicata Monitorul Oficial , #fiscal