1 an de la atentatele din Paris: Ceremonii de comemorare si concert Sting la Bataclan

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 15:06
2129 citiri
1 an de la atentatele din Paris: Ceremonii de comemorare si concert Sting la Bataclan
Foto: Ziare.com

Francezii vor marca duminica un an de la sangeroasele atacuri jihadiste, care au lasat in urma 130 de morti si peste 360 de raniti in centrul Parisului.

Autoritatile au organizat mai multe evenimente discrete pentru comemorarea persoanelor care si-au pierdut viata in urma cu un an.

Francezii au fost rugati sa lase o lumanare aprinsa in fata ferestrelor pentru a-si aminti de cele mai violente atacuri din istoria Frantei, care au vizat sala de concerte Bataclan, sase baruri si restaurante din Paris, precum si Stade de France, relateaza France 24.

Prima comemorare oficiala a victimelor va avea loc vineri noapte la Stade de France, unde o persoana si-a pierdut viata anul trecut, atunci cand avea loc un meci intre echipele nationale din Franta si Germania.

Acum, Franta va juca o partida cu Suedia. Un minut de reculegere va avea loc inainte de meciul de pe Stade de France, la care va asista si presedintele Francois Hollande.

Insa poate cel mai important tribut pentru victimele atentatelor va avea loc duminica in sala de concerte Bataclan. Acolo, 90 de tineri au fost masacrati de jihadisti in urma cu un an, in timp ce asistau la un concert al trupei Eagles of Death Metal.

Bataclan isi va redeschide portile pentru prima data in ajunul comemorarii atacurilor, cu un concert Sting. Nu va exista nicio ceremonie oficiala, insa redeschiderea salii de concerte este vazuta drept cel mai potrivit omagiu pentru cei care si-au pierdut viata in urma cu un an si un semn de normalitate.

Toate biletele s-au epuizat la doar jumatate de ora de la punerea in vanzare, iar cele mai multe au fost achizitionate de rudele victimelor de la Bataclan.

Duminica dimineata vor avea loc mai multe ceremonii de comemorare a victimelor terorismului la Stade France, precum si la cele sase baruri vizate de jihadisti - Le Petit Cambodge, Le Carillon, Cafe Bonne Biere, La Casa Nostra, La Belle Equipe si Comptoir Voltaire.

De asemenea, o placa comemorativa cu numele victimelor va fi inaugurata la fiecare restaurant atacat de jihadisti.

Toate ceremoniile de comemorare vor fi conduse de presedintele Francois Hollande si de primarul parizian Anne Hidalgo.

"Pentru a respecta pozitia familiilor, toate ceremoniile vor fi discrete", se arata intr-un comunicat al Palatului Elysee.

Consecintele atacurilor teroriste si ascensiunea politicienilor de dreapta

Militarii inarmati pana in dinti patruleaza in continuare in apropierea atractiilor turistice. La sfarsitul vacantei de vara, autoritatile franceze au anuntat ca elevii vor trebui sa simuleze evacuarea in cazul unui atac terorist in toate scolile publice.

In fata noilor amenintari, statul francez a adoptat masuri de securitate mai dure - de la cresterea implicarii militare in lupta cu jihadistii Statului Islamic din Siria si pana la implementarea unor masuri drastice in lupta cu extremistii din Franta.

Dupa atacurile jihadiste, Francois Hollande a declarat stare de urgenta, iar aceasta este in vigoare si astazi.

In ultimul an, francezii au fost loviti de noi atentate teroriste. 86 de persoane si-au pierdut viata chiar de ziua nationala, in timp ce urmareau focurile de artificii si sarbatoreau pe promenada din Nisa.

Doar o optime din raidurile anti-teroriste au dus la arestarea unor suspecti, iar o comisie parlamentara a concluzionat ca aceste operatiuni sunt necesare, dar limitate. In penitenciare, detinutii considerati radicali islamisti sunt acum tinuti in izolare pentru a preveni cazuri de convertire sau propaganda jihadista.

Drept rezulat, in acest moment, politicienii de centru-dreapta sunt creditati cu cele mai mari sanse pentru a castiga alegerile prezidentiale.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#comemorare atacuri Bataclan, #comemorare atacuri Paris, #comemorare atacuri Franta, #atacuri teroriste Franta , #atentat Paris