Rebelul blogurilor din China, suspectat ca face jocurile comunistilor

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 15:24
657 citiri
Rebelul blogurilor din China, suspectat ca face jocurile comunistilor

Fronda generatiei post-optzeciste chineze, reprezentata de scriitorul Han Han, hiperactiv in special in zona blogosferei, nu este una reala, ci o mutare a atentiei publicului spre consumism, arata critica de specialitate.

Han Han este, la 26 de ani, romancier de succes, pilot amator de masini de curse si unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din lume, cu peste 140.000 de vizionari pe zi si peste 200 milioane de comentarii, de la lansare, in 2006, pana in prezent, potrivit revistei americane Time.

Aparitiile sale editoriale, 14 la numar, incepand de la varsta de 17 ani, au avut un imens succes, primul sau roman, "Triple Gate", fiind vandut in peste 20 de milioane de exemplare. Han Han a fost considerat un scriitor usor, cu tehnici facile, insa succesul sau nu a scazut, cu atat mai mult cu cat el se opune valorilor uniunilor de scriitori care il incadreaza ca exponent al generatiei post-optzeciste, aliterara, apolitica, fara valori, obsedata de bani si status. "Nu conteaza cat de neciopliti si imaturi sunt, cat de neindemanatic scriu, viitorul lumii literare apartine celor din generatia post-optzecista", spune, insa, Han Han.

Aceasta atitudine impertinenta fata de scriitorii consacrati si critica literara face parte dintr-un comportament rebel pe care Han Han il afiseaza pe blogul personal si fata de birocratie, probleme locale ale Shanghaiului si, in general, subiect de interes social si cultural. In ciuda popularitatii remarcabile ale blogului, proiectele lui Han Han nu atrag decat rareori interventia cenzurii chineze, altfel, extrem de agila.

Critica literara, nu in unanimitate, Han Han avand fani si printre scriitori remarcati, explica omisiunime facute de cenzura chineza prin lipsa de seriozitate a acestui asa-zis lider de opinie, care ar fi, de fapt, doar un metrosexual pus pe distractie.

"In ciuda bravadei sale tineresti, Han Han se tine departe de subiecte sensibile, cum ar fi democratia sau drepturile omului. Rebeliunea sa calculata ne arata dedesubturile unui contract tacit intre generatia sa si Partidul Comunist: lasati-ne sa ne distram si nu va vom contesta dreptul de a conduce tara. Han Han este cunoscut drept critic al guvernului si al sistemului, dar de fapt nu e. De fapt, el este un participant activ si constient la atragerea energiilor tinerilor spre consumism", spune Lydia Liu, profesor de chineza si literatura comparata la Universitatea din Columbia.

Pe de alta parte, Han Han insusi si fanii lui din blogosfera considera conceptele comunism sau democratie goale de semnificatie si prefera actiuni pragmatice, cu sanse de reusita.

"Pot accepta ca nu se intrevad sanse pentru o democratie chineza si un sistem pluripartit, in viitorul apropiat, pentru ca sunt probleme mai urgente si mai realiste, cum ar fi libertatea culturii si a presei. Probleme care nu sunt imposibil de solutionat, iar eu prefer sa nu ma angrenez in actiuni fara sanse de reusita", declara Han Han in China Digital Time.

Han Han are putere de influenta asupra tinerilor

Tinerii implicati in blogosfera chineza spun si ca puterea de influenta pe care Han Han o are este subestimata. "Studentii Chinei moderne sunt sufocati de sistemul extrem de competitiv, nu mai au timp de cuvinte mari, democratie, de pilda. [...] Han Han stie exact cum sa li se adreseze, chiar daca nu se incadreaza in standardele unui intelectual. El nici nu a vrut vreodata sa fie intelectual. Este un om de actiune, a renuntat la liceu ca sa se intreaca in cursele de masini. El este, mai degraba, cel care schimba lucrurile, decat cel care le teoretizeaza. Vesticii si oficialii chinezi ii subestimeaza puterea de influenta, dar multi dintre fanii lui sunt dintre cei care dovedesc un potential conflictual crescut in perioade de criza, adica absolventii de universitate care nu si-au gasit de lucru. Mai ales ca generatia post-optzecista intra pe 30 de ani la anul si isi va cere drepturile la conducerea tarii. Han Han este intr-o pozitie strategica", se arata intr-o postare pe http://chinayouren.com, un blog despre "China in schimbare".

Intre timp, Han lucreaza la un proiect publicistic, o revista si o editura online. Luna aceasta ar trebui sa apara online o publicatie de stiri, pentru care Han Han a anuntat ca face angajari. "Vom publica si remunera corespunzator si doua sau trei productii primite, cele mai proaste dintre ele, care nu ne caracterizeaza, idioate, impotriva umanitatii, bunului simt si libertatii", suna manifestul sau publicistic, care a primit peste 10.000 de raspunsuri in articole si CV-uri.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Han Han blogger China, #acuzat jocurile comunistilor, #blogger influent China , #China