Romania nu sustine demersul palestinian la ONU

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:57
1463 citiri
Romania nu sustine demersul palestinian la ONU

Romania nu sustine initiativa unilaterala de declarare a statului palestinian la ONU, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, care a adaugat ca se asteapta la o sprijinire a cauzei israeliene, pentru "siguranta procesului de pace".

Ambasadorul Dan-Ben Eliezer a subliniat ca Israelul, in mod categoric, nu va spune Guvernului roman cum sa voteze la ONU in privinta statului palestinian. "Asteptarile de la Romania sunt aceleasi ca cele ale altor tari pe care consideram prietene bune ale Israelului. Israelul si Romania au aceeasi viziune", a asigurat ambasadorul israelian.

In ceea ce priveste pozitia Romaniei fata de declararea statului palestinian, ambasadorul Dan-Ben Eliezer a mentionat ca aceasta a fost precizata atat la intrevederea din iulie a premierului Emil Boc cu omologul isralian, Benjamin Netanyahu, cat si de presedintele Traian Basescu, in intalnirea cu diplomatii romani.

"Romania sustine negocierile directe intre cele doua parti si a indemnat cele doua parti sa reia discutiile. Romania nu sustine initiativa unilaterala de declarare a statului palestinian la ONU, deoarece eu cred ca, asa cum crede si Guvernul roman, acest lucru va fi contraproductiv pentru procesul de pace", a spus ambasadorul.

El a adaugat ca Israelul se asteapta ca Romania sa sustina cauza israeliana, pentru "siguranta procesului de pace". "Ma astept, ca ambasador, ne asteptam, ca Romania va sustine cauza noastra si nu pentru noi sau pentru palestinieni, ci pentru siguranta procesului de pace", a mentionat ambasadorul Israelului.

Intrebat despre reactia Israelului in urma votului de la ONU, ambasadorul Dan Ben-Eliezer a declarat ca deocamdata guvernul israelian nu a luat nicio decizie, dar se va reuni si va decide ce pasi trebuie urmati.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a reiterat marti, la reuniunea ministrilor de externe din UE cu sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, ca pozitia Romaniei ramane aceea ca solutia a doua state, israelian si palestinian, poate veni numai prin intelegerea directa a partilor.

Reuniunea a avut loc la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, la care punctul culminant va fi votul privind cererea palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat si ca membri cu drepturi depline la Natiunile Unite, un demers de natura sa genereze tensiuni cu Israelul si SUA.

Chiar daca a recunoscut statul palestinian inca din 1988, pozitia Romaniei este similara cu cea adoptata de SUA si Israel. De altfel, ministrul roman de externe a declarat saptamana trecuta pentru Associated Press ca Romania se va abtine de la votul privind statul palestinian la Adunarea Generala a ONU.

Presa israeliana mentionase deja aceasta ipoteza inca de la vizita pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a facut-o in Romania in luna iulie.

Teodor Baconschi a mai declarat pentru AP ca nu exista un consens intre cele 27 de state UE pe tema statului palestinian, insa, daca se va degaja un astfel de consens, Romania se va plia acestei decizii comune.

Citește și:
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a anunţat, marţi, în plen, că USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu, se numeşte ”România...
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Președintele USR, Cătălin Drulă, posesor de BMW, potrivit declarației sale de avere, acuză Poliția Română că la achiziția de mașini noi a întocmit un caiet de sarcini cu dedicație,...