Comunitatea internationala sustine ca Gaddafi trebuie sa paraseasca puterea

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 11:06
754 citiri
Comunitatea internationala sustine ca Gaddafi trebuie sa paraseasca puterea

Reprezentantii comunitatii internationale s-au pus de acord marti la Londra cu privire la necesitatea ca Muammar Gaddafi sa renunte la puterea pe care o detine de 42 de ani in Libia.

Diplomati de rang inalt din 40 de tari si reprezentanti ai unor organizatii internationale, printre care ONU, NATO si Liga Araba, au sustinut ca regimul Gaddafi trebuie sa se sfarseasca, transmite Associated Press.

"Un lucru este clar si trebuie ca si Gaddafi sa-l inteleaga: Timpul lui s-a incheiat. Trebuie sa plece", a sustinut ministrul german de externe Guido Westerwelle, "Trebuie sa-i spulberam iluzia ca mai are un viitor in fruntea Libiei daca va reusi sa se agate de putere", a adaugat el.

De cealalta parte, seful diplomatiei britanice, William Hague, a marturisit pentru presa ca subiectul inarmarii rebelilor anti-Gaddafi pur si simplu nu a fost abordat de participantii la conferinta.

Aceste comentarii sugereaza faptul ca aceasta coalitie internationala sub egida ONU actioneaza deocamdata pentru a-i apara pe civilii libieni amenintati de perspectiva unui masacru si ezita inca sa se puna deschis de partea rebelilor anti-Gaddafi, rebeli ale caror obiective si motivatii raman deocamdata neclare.

Premierul din Qatar, seicul Hamad Bin Jabr al-Thani, a lasat insa o usa deschisa pentru o eventuala decizie de a-i inarma pe rebelii libieni, in cazul in care loviturile aeriene ale coalitiei nu vor reusi sa-i protejeze pe civilii libieni de represaliile liderului de la Tripoli. Qatarul, care i-a recunoscut pe rebeli drept reprezentantii legitimi ai statului libian, doreste sa-i ajute pe acestia sa vanda petrol pe piata internationala.

In timp ce diplomatii isi repetau apelurile catre Gaddafi de a parasi Libia, au existat totusi putine semnale cu privire la o crestere a presiunii internationale pentru a-l determina pe Gaddafi sa renunte la putere.

In acest context, puterile participante la conferinta despre viitorul Libiei de la Londra au sustinut necesitatea unor noi sanctiuni impotriva regimului Gaddafi sub egida ONU, dar acest subiect nu a fost elaborat. Marea Britanie, Germania, SUA si Elvetia au luat deja decizia de a ingheta fondurile si bunurile ce-i apartin lui Gaddafi, familiei sale si apropiatilor sai.

In discursul prin care a deschis lucrarile conferintei, premierul britanic David Cameron a anuntat ca exista informatii conform carora trupele fidele lui Gaddafi ataca Misrata, principala baza a rebelilor din vestul Libiei, de pe mare si terestru, si ca civilii sunt tinte in continuare.

"Motivul pentru care suntem aici este ca poporul libian nu-si poate oferi singur un viitor in aceste momente. Suntem cu totii aici, cu scopul de a ajuta poporul libian in aceste momente grele", a sustinut seful executivului britanic.

Secretarul de stat american Hillary Rodham Clinton a sustinut la randul sau necesitatea sprijinirii miscarilor democratice din Libia si din jur de catre comunitatea internationala, insa a avertizat ca schimbarile democratice nu vor fi obtinute cu usurinta.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#razboi Libia, #Moammar Gaddafi, #Gaddafi paraseasca puterea , #Razboi Libia