SUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 22:44
18821 citiri
SUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult
Foto: Facebook / Nikki Haley

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite este dominat de discutii aprinse si acuzatii grave, dupa ce armata americana a lansat in timpul noptii trecute rachete de croaziera spre baza fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat.

Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley (foto), a argumentat ca masura este una "complet justificata" dupa atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, dar reprezentantul rus a acuzat ca vor exista consecinte extrem de serioase pentru stabilitatea regionala si internationala, potrivit Reuters.

"Noi suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca (asemenea actiuni, n.red.) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mainile in san atunci cand sunt utilizate arme chimice. Este in interesul vital al securitatii noastre nationale pentru a preveni raspandirea si utilizarea armelor chimice", a declarat ambasadoarea americana in fata Consiliului de Securitate.

Insa, Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele "ilegitime" ale americanilor asupra unei baze a fortelor guvernamentale siriene, precizand ca vor exista consecinte serioase pentru stabilitatea regionala si internationala dupa prima actiune militara majora a administratiei Trump.

De asemenea, ambasadorul rus a catalogat atacul aerian american drept o "incercare de a distrage atentia de la numeroasele victime din randul populatiei pasnice irakiene si siriene, care au fost cauzate de actiuni unilaterale".

Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a sustinut ca rachetele de croaziera americane reprezinta un "raspuns proportional fata de o serie de actiuni de nedescris".

Acesta a atras atentia ca regimul al-Assad a fost avertizat cu privire la actiunea militara luata de americani dupa atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.

"Assad s-ar fi confruntat cu sanctiuni si cu justitia daca nu ar fi existat cele sapte vetouri rusesti din Consiliul de Securitate", a precizat Rycroft.

In schimb, ambasadorul francez a sustinut ca singurul obiectiv al regimului presedintelui sirian este "anihilarea tuturor celor care ii rezista, oricare ar fi pretul pentru asta".

Francois Delattre a declarat ca este esentiala impiedicarea lui Assad, iar actiunea militara americana este una legitima avand in vedere atacul chimic asupra civililor din provincia Idlib.

Secretarul General al Natiunilro Unite, Antonio Guterres, le-a cerut partilor implicate in conflictul sirian sa se abtina de la actiuni care ar provoca si mai multa suferinta civililor din Siria.

Care este pozitia Rusiei

Rusia a respins acuzatii occidentale care-l vizeaza pe presedintele sirian Bashar al-Assad, pe care Washingtonul, Londra si Parisul il considera vinovat de atacul cu gaze toxice de marti soldat cu zeci de morti in provincia Idleb.

Ministerul rus apreciaza ca atacul american cu rachete de croaziera era pregatit dinainte de incidentul din provincia Idleb.

Totodata, presedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, pentru a discuta despre atacul american, a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului pentru presa.

Rusia si-a suspendat acordul cu Statele Unite cu privire la siguranta zborului in spatiul aerian sirian in urma atacului.

Peskov a anuntat ca Moscova va pastra deschise canalele de comunicare tehnica si militara cu Washingtonul, dar ca nu va schimba vreo informatie prin intermediul lor.

"In urma atacului (american) cu rachete (de croaziera), riscul (de coliziune intre aeronave ruse si americane) este semnificativ mai mare", a declarat Peskov.

Acest atac este in interesul Statului Islamic si altor grupari radicale care opereaza in Siria, a denuntat Peskov.

Citeste mai multe despre:

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#consiliu securitate atac SUA Siria , #Siria