Statul Islamic pierde fulgerator teren si isi vede pusa in pericol asa-zisa Capitala

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:38
9065 citiri
Statul Islamic pierde fulgerator teren si isi vede pusa in pericol asa-zisa Capitala
Foto: Hepta.ro

Statul Islamic are probleme serioase in jurul "capitalei" auto-proclamatului califat, primele de aceasta amploare dupa avansul fulgerator din Irak si Siria de anul trecut.

Potrivit datelor Grupului Soufan, care ofera servicii de informatii strategice de securitate guvernelor si organizatiilor multinationale, Statul Islamic se confrunta cu pierderi in jurul orasului Raqqa. Este o pierdere operationala si simbolica pentru gruparea extremista, scrie Business Insider.

Cu toate ca Statul Islamic continua sa se extinda si sa isi pastreze teritoriul cucerit in Irak, in Siria militantii gruparii au probleme. Statul Islamic a pierdut teren in mai multe lupte, din care cele mai importante au fost cu kurzii, in orasele Tal Abyad si Ayn Issa.

Macel in numele Statului Islamic: Un tanar din SUA voia sa impuste americani si sa se filmeze

Statul Islamic spera sa desparta principalele regiuni kurde unele de altele prin controlarea acestor orase de langa granita turca. Insa cum kurzii au preluat orasele, strategia Statului Islamic a fost distrusa si gruparea descopera ca pierde teren important.

Moartea, vazuta prin ochii unui luptator al Statului Islamic - camera aflata asupra sa inregistreaza tot (Video)

Practic, avansul kurzilor in cele doua orase, dar in special in Ayn Issa, este cea mai importanta amenintare la adresa califatului si a capitalei sale, Raqqa. Dupa ce au preluat Ayn Issa, kurzii se afla acum la 50 de kilometri de Raqqa. In plus, kurzii au preluat si controlul bazei militare siriene Liwa-93, din aceeasi regiune.

Avansul rapid al kurzilor, aproape cotropiti anul trecut de Statul Islamic la Kobani, reprezinta o lovitura pentru gruparea militanta, care se mandreste cu doctrina "ramanerii si extinderii" pe mai multe campuri de lupta simultan, scrie sursa citata.

Dupa ce kurzii au preluat aceste puncte strategice, Statul Islamic a inceput sa sape transee in jurul orasului Raqqa. Mai mult, reprezentantul Statului Islamic, Abu Muhammad al-Adnani, a transmis un mesaj audio in care le spune simpatizantilor ca "Allah nu le-a promis mujahedinilor ca vor iesi victoriosi de fiecare data".

Pe de alta parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului sustine ca jihadistii de la Statul Islamic au intrat in noaptea de miercuri spre joi in orasul sirian Hassakeh, ocupand doua cartiere aflate anterior sub controlul regimului de la Damasc.

Aceeasi organizatie a anuntat joi ca Statul Islamic a intrat din nou in orasul kurd sirian Kobani, de unde jihadistii fusesera alungati in luna ianuarie, scrie The Guardian.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Stat Islamic pierderi Siria, #Stat Islamic infrangere kurzi , #Statul Islamic