AFP: Moldova voteaza din nou, Romania tine pumnii Opozitiei

Duminica, 26 Iulie 2009, ora 10:23
1577 citiri
AFP: Moldova voteaza din nou, Romania tine pumnii Opozitiei

Cetatenii Republicii Molodva voteaza miercuri in cadrul unor alegeri anticipate destinate sa scoata tara din criza politica generata de scrutinul contestat precedent, in timp ce Romania tine pumnii Opozitiei, scrie AFP intr-o suita de cinci materiale consacrate acestui eveniment.

Presedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit sa dizolve Parlamentul proaspat ales in iunie, in lipsa unui acord intre partidul sau si opozitie in legislativ pentru a-i desemna succesorul la sefia statului, reaminteste agentia franceza in materialul care deschide dosarul consacrat alegerilor din Republica Moldova.

Cei circa 2,5 milioane de alegatori moldoveni din aceasta fosta republica sovietica vorbitoare de limba romana au de ales intre opt partide. in afara de Partidul Comunistilor (PCRM), patru partide de opozitie au sanse sa treaca de pragul electoral de 5% si sa intre in Parlament.

Potrivit analistilor si sondajelor, comunistii vor avea cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a desemna singuri presedintele tarii, functie din care Voronin trebuie sa se retraga dupa doua mandate, intre 2001 si 2009.

Dupa o campanie foarte activa si numeroase dezbateri televizate, cele trei partide de opozitie resping insa in continuare orice dialog cu comunistii sau cu partidul lui Lupu.

Totusi, un compromis politic pare necesar in aceasta tara, considerata cea mai saraca din Europa si care se confrunta cu efectele crizei economice mondiale.

Nici miza diplomatica a scrutinului nu este mai mica. Desi toate partidele se declara in favoarea integrarii europene, comunistii au optat pentru o linie prorusa tot mai pronuntata.

Mai mult, Chisinaul acuza Romania, membra UE si calea de intrare in Europa pentru numerosi moldoveni, ca a fost implicata in proteste, ceea ce a antrenat relatii glaciale intre cele doua tari cu limba si istorie comune. Presedintele roman Traian Basescu a turnat gaz pe foc, exprimandu-si speranta ca "opozitia actualului guvern va obtine un rezultat mai bun dupa 29 iulie".

Romania tine pumnii Opozitiei

Romania spera intr-un rezultat bun pentru Opozitia proeuropeana la alegerile de miercuri, desi autoritatile de la Bucuresti sunt prudente, nedorind sa provoace din nou furia presedintelui in exercitiu, Voronin, comenteaza agentia franceza intr-un alt material.

"Speram ca alegerile moldovene vor fi libere, corecte si democratice", a declarat pentru AFP secretarul de stat in Ministerul de Externe Bogdan Mazuru.

"Ca tara care doreste sa se apropie de Uniunea Europeana, Moldova trebuie sa respecte normele europene si principiile de buna vecinatate", a adaugat el.

Relatiile dintre cele doua tari sunt la cel mai scazut nivel dupa ce Chisinaul a acuzat Bucurestiul ca a fost implicat in protestele violente din Moldova de dupa alegerile din 5 aprilie. Declaratiile razboinice ale lui Voronin au fost urmate de gesturi la fel de puternice, de la expulzarea ambasadorului roman la Chisinau la introducerea vizelor pentru cetatenii romani.

Fara a vorbi deschis despre victoria Opozitiei, la inceputul lunii iulie, presedintele roman Traian Basescu isi exprimase speranta ca opozantii regimului actual vor obtine un rezultat mai bun, ceea ce ar permite relatiilor dintre cele doua tari "sa revina la normal".

Replica autoritatile moldovene nu a intarziat, Chisinaul cerand tarii vecine sa "puna capat practicilor de ingerinta in afacerile interne ale Republicii Moldova".

Desi prudenta este cuvantul de ordine la Bucuresti, interesul Romaniei pentru acest scrutin este totusi ridicat, configuratia noului Parlament care va desemna viitorul sef al statului, urmand sa determine cursul relatiilor bilaterale intr-o perioada cruciala, considera analistii.

Totusi, desi multi nationalisti considera inca Moldova pamant romanesc si viseaza la o reuniunificare cu fratii de dincolo de Prut, Romania se apara de orice ambitii teritoriale si da asigurari ca ambitia sa este de a vedea tara vecina in UE.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#alegeri Republica Moldova, #analiza AFP alegeri, #Romania sustie Opozitia, #Romania interese Moldova , #stiri externe