Comisia Electorala rusa ar putea respinge candidatura lui Kasianov

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 10:54
471 citiri
Comisia Electorala rusa ar putea respinge candidatura lui Kasianov

Comisia Electorala rusa a anuntat, joi, ca are motive pentru a-l scoate din cursa electorala pe candidatul de opozitie Mihail Kasianov, a informat Itar-Tass, relateaza Reuters.

"Numarul semnaturilor valide este de mai putin de doua milioane, ceea ce constituie un motiv pentru refuzarea inregistrarii unei candidaturi la alegerile prezidentiale", a spus Nikolai Konkin.

Parchetul anuntase ca a demarat o ancheta privitoare la semnaturile de sustinere pentru Kasianov, pentru ca suspecta ca unele au fost falsificate.

"Este o presiune politica", a declarat Elena Dikun, purtatoarea de cuvant a lui Kasianov, in replica la anuntul facut de Parchetul general cu privire la descoperirea unor semnaturi "false" printre cele doua milioane de semnaturi necesare inregistrarii candidaturii lui Kasianov, potrivit AFP.

"Semnaturi false au fost descoperite in republica Mari El si in regiunea Volga", a declarat un responsabil al Parchetului, adaugand ca a fost demarata o ancheta.

"Cazul regiunii Mari El dureaza de la 12 ianuarie. Nu au fost gasite dovezi noi", care sa justifice anuntul Parchetului, facut cu cateva zile inainte de decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la validitatea candidaturii lui Kasianov, a adaugat ea.

Ea a acuzat autoritatile ca au demarat o campanie impotriva sustinatorilor lui Kasianov, spunand ca cei care au adunat semnaturile au fost vizitati de politisti care lupta cu crima organizata.

Kasianov, fost premier devenit opozant al lui Vladimir Putin, a acuzat Kremlinul ca incearca sa-i saboteze candidatura. In sondaje el este plasat cu mult in urma favoritului Dmitri Medvedev.

Pentru a se putea inregistra, candidatii "independenti", asa cum este Kasianov, al caror partid nu este reprezentat in Parlament, au nevoie de doua milioane de semnaturi din intreaga Rusie. Ceilalti candidati ai opozitiei liberale au considerat misiunea drept imposibila si au renuntat.

Potrivit Parchetului, mai mult de 12.000 de semnaturi in favoarea lui Kasianov sunt false.

Dmitri Medvedev, protejatul presedintelui Vladimir Putin, sustinut de partidele pro-Kremlin, a fost inregistrat fara probleme luni de Comisia Electorala.

Candidatura lui Kasianov pare tot mai incerta, in conditiile in care Comisia trebuie sa se pronunte saptamana aceasta asupra validitatii sale. Ea a spus deja, luni, ca are "intrebari" privitoare la strangerea semnaturilor pentru Kasianov.

Nikolai Konkin a spus deja ca Mihail Kasianov "nu a furnizat datele privitoare la persoanele de la care a strans semnaturi".

Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#Rusia, #candidatura Kasianov, #respingere , #stiri externe