Comunistii moldoveni vor alegeri anticipate

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 11:47
1974 citiri
Comunistii moldoveni vor alegeri anticipate

Expertul pe probleme electorale Oleg Cristal (foto), membru al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, spune ca Partidul Comunistilor se pregateste deja pentru alegeri anticipate.

"Potrivit unor informatii deocamdata neconfirmate, decizia de a merge la alegeri anticipate ar fi fost luata marti si este sigura in proportie de 99 la suta. Desi nu mi s-a explicat motivatia, banuiesc ca e vorba de neincrederea PCRM ca va gasi acel 'vot de aur' pentru alegerea presedintelui tarii", scrie Oleg Cristal pe blogul sau.

Daca votul nu va fi gasit si presedintele nu va fi ales din doua incercari, asa cum garanteaza opozitia ca se va intampla, Parlamentul ales la 5 aprilie va fi dizolvat si vor fi anuntate alegeri parlamentare anticipate.

Expertul aminteste ca asupra acestui scenariu insista si partidele de opozitie, atat cele parlamentare, cat si cele extraparlamentare, si considera ca data noului scrutin va fi 30 august.

"Potrivit calculelor ce au la baza procedurile legale, eventualele alegeri anticipate urmeaza a fi organizate la finele lui august sau in luna septembrie. PCRM este interesat sa desfasoare scrutinul cat mai repede posibil, in conditiile in care, dupa evenimentele postelectorale, popularitatea acestuia este in crestere. Si exista sondaje inchise care confirma aceste lucruri", spune Oleg Cristal.

Potrivit analistului, timpul joaca in defavoarea PCRM din cel putin doua motive: efectele (pozitive pentru PCRM) ale evenimentelor din 6-8 aprilie se vor reduce, iar problemele social-economice, dar si de alta natura, vor creste considerabil, din cauza crizei economice mondiale, a eventualelor reduceri de fonduri din partea Occidentului (ca urmare a incalcarii drepturilor omului).

30 august, data probabila pentru un nou scrutin

Oleg Cristal mai noteaza ca 30 august este la distanta de trei zile de Ziua Republicii (Ziua Independentei), marcata festiv pe 27 august.

"Putem presupune ca actiunile dedicate Zilei Republicii, cu implicarea directa sau indirecta a conducerii tarii, vor fi pompoase si reflectate pe larg de majoritatea mass-media (Cupa Presedintelui /auto / , Cupa Presedintelui /ciclism/, concerte festive, depuneri de flori, alocutiune televizata a sefului statului in exercitiu, mesaje de patriotism si critice la adresa "antistatalistilor liberali, sustinuti de serviciile secrete straine, care au devastat Parlamentul si Presedintia" etc.).

Sondajele de opinie publica arata ca circa 10% din alegatori se decid cu cine sa voteze in ultimele zile inaintea scrutinului sau chiar in ziua alegerilor. Prin urmare, din punct de vedere al partidului aflat la guvernare, este logic sa folosesti actiunile din 27 august pentru a convinge indecisii ca 'pe 30 august sa voteze corect' ", mai scrie Oleg Cristal.

Aceasta data pentru eventualul scrutin mai este legata si de specificul acestei perioade. O parte din populatia activa va fi plecata la odihna peste hotare (acestia, de regula, sunt votanti ai opozitiei) si nu va participa la scrutin. In acele zile, o mare parte dintre studenti (care, la fel, voteaza de regula cu opozitia) vor fi in cautarea unui loc in camin sau a chiriei unui apartament in Chisinau sau alte centre universitare si vor fi interesati mai mult de noul an de studii decat de alegeri.

"Ziua de 30 august pentru eventualitatea scrutinului mai este motivata si de o alta data - 31 august, cand oficial se sarbatoreste 'Ziua limbii noastre', iar Primaria Chisinau, condusa de liberalul Dorin Chirtoaca, organizeaza actiuni de masa dedicate 'Zilei limbii noastre cea romane'. Deci, actiunile dedicate sarbatorii din 31 august vor fi organizate doar dupa scrutin, ceea ce este in defavoarea opozitiei, in special a celei care are un mesaj pronuntat proroman", atrage atentia in comentatiul sau expertul pe probleme electorale, Oleg Cristal.

Voronin a facut apel la coarda sensibila a opozitiei

In urma scrutinului parlamentar din 5 aprilie, Partidul Comunistilor a obtinut 60 de mandate din cele 101 si mai are nevoie de inca un mandat - supranumit de presa si mediile politice de la Chisinau "votul de aur" - pentru a vota seful statului, care in Republica Moldova este ales de Parlament. Opozitia, care detine 41 de mandate, a declarat ca nu va oferi comunistilor acest vot si in consecinta in august-septembrie in Republica Moldova vor urma noi alegeri parlamentare.

Miercuri seara, la o emisiune televizata, presedintele comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat ca este gata oricand pentru alegeri repetate, dar a promis ca va face totul pentru a nu se ajunge la acestea. El a facut un apel catre opozitia liberala de a acorda "votul de aur" viitorului presedinte propus de comunisti.

Potrivit acutalului sef al statului, "daca macar unul din opozitie este cu adevarat patriot, ar iesi maine si ar declara ca voteaza presedintele". "Nu pentru Voronin, ca am inteles ca nu le place, dar pentru presedintele R. Moldova", a adaugat Vladimir Voronin. "Invatati-va sa pierdeti!", este o alta replica a liderului comunist adresata partidelor de opozitie, pe care le-a acuzat ca "se joaca ca niste copii, de-a votul de aur, votul de argint, ce mai - o copilarie, nu alta!".

Posibile candidaturi

Mediile politice din Chisinau discuta despre posibile candidaturi la functia de sef al statului, cele mai vehiculate nume fiind al fostului presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, al premierului Zinaida Greceanii sau al fostului ministru de interne, fost ambasador la Moscova, Vladimir Turcan.

Alt nume care se vehiculeaza cu insistenta este cel al actualului prim-vicepremier Igor Dodon pentru functia de prim-ministru, iar actualul presedinte Vladimir Voronin, dupa doua mandate de sef de stat, ar putea detine functia de presedinte al Parlamentului, ceea ce, conform Constitutiei Republicii Moldova, care este stat parlamentar, echivaleaza cu prima functie in stat.

Fruntasii comunisti spun ca nu au decis inca asupra persoanelor care vor fi nominalizate pentru functiile-cheie in stat, poate si pentru ca inca nu au identificat inca veriga slaba in lantul opozitiei - adica singurul vot care le lipseste pentru alegerea sefului statului, ceea ce le-ar asigura ramanerea la putere pentru urmatorii patru ani.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#alegeri anticipate Moldova, #alegeri Moldova Voronin, #presedinte Moldova, #vot aur Moldova , #stiri externe