Economia Moldovei, din nou pe mana Rusiei, avertizeaza Ivantoc

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 21:03
1041 citiri
Economia Moldovei, din nou pe mana Rusiei, avertizeaza Ivantoc

"E dureros ca nu am putut sa facem ceea ce am dorit, ceea ce am gandit noi (...) Acum e mai dureros ca mergi pe strazile Chisinaului, prin toate magazinele si vezi ca totul e in ruseste. E dureros ca toata economia, toate firmele sunt in mainile strainilor. Rusia a pus mana iarasi pe economia Moldovei si nu numai pe economie", a declarat Andrei Ivantoc, unul din membrii Grupului Ilascu, care a stat 15 ani intemnitat la Tiraspol, informeaza Romania Libera, citand Rompres.

Potrivit fostului detinut politic, sacrificiul sau si al celorlalti luptatori care si-au pierdut sau si-au riscat viata in Transnistria, in 1992, nu a fost zadarnic. "A fost un ideal de a ne apara tara, limba, cultura, tot ceea ce ne-au lasat stramosii nostri, iar noi trebuie sa lasam urmasilor nostri. Si nu pot socoate ca a fost in zadar. Am luptat pentru libertate, pentru a vorbi in limba romana, pentru a gandi romaneste, pentru a face reintregirea", povesteste Ivantoc.

Andrei Ivantoc aduce acuze grele consucerii de la Chisinau. "Se ascunde dupa vorbe" atunci cand vorbeste despre independenta tarii, apreciind ca liderilor moldoveni le este mai aproape Moscova decat tara lor.

Pe de alta parte, in legatura cu Transnistria, unde romanilor "le este interzis sa vorbeasca in limba romana, sa scrie romaneste, sa-si pastreze cultura", Andrei Ivantoc considera ca problema nu se va rezolva "daca nu vom fi uniti si nu vom avea sustinere din partea Europei pentru ca Rusia sa-si scoata armata de aici, sa nu se mai amestece in treburile noastre, ale Basarabiei".

Cu toate acestea, fostul detinut politic considera ca actuala situatie din Transnistria "este convenabila (...) si pentru Chisinau, si pentru Moscova si nici organismele internationale nu se implica prea mult in aceasta problema".

"Tot ceea ce se face la Tiraspol, se face de catre Moscova, si financiar, si politic, si economic. Iar daca o sa fie o reintregire, asa cum doreste Voronin, aceea o sa fie doar pe hartie, structurile rusesti vor ramane, fortele militare nu vor pleca", este de parere fostul membru al Grupului Ilascu.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Andrei Ivantoc, #Rusia, #Moscova, #Chisinau, #Tiraspol , #stiri externe