Irakul da in judecata zeci de companii in cazul programului Petrol contra hrana

Marti, 01 Iulie 2008, ora 08:08
727 citiri
Irakul da in judecata zeci de companii in cazul programului Petrol contra hrana

Guvernul irakian a dat in judecata zeci de companii, printre care Chevron Corp, Schering si Kodak, carora le cere mai mult de zece miliarde de dolari, pe motiv ca aceste societati i-au dat mita fostului regim al lui Saddam Hussein in cadrul programului ONU Petrol contra hrana.

Procesul urmareste obtinerea de despagubiri de la companii anchetate de o comisie a ONU. Irakienii spun ca acestea au inselat poporul irakian, profitand de beneficiile pe care le oferea programul ONU in valoare de 67 miliarde de dolari, anunta Reuters.

Programul Petrol contra hrana, din perioada 1996-2003, a fost infiintat pentru a-i ajuta pe irakieni in conditiile sanctiunilor ONU impuse dupa invadarea Kuwaitului, in 1990. Programul a permis Bagdadului sa vanda petrol pentru a cumpara cele necesare populatiei.

Printre persoanele date in judecata figureaza petrolistii americani Oscar Wyatt si David Chamlers, care au recunoscut ca au dat milioane de dolari mita regimului Saddam. Insa o ancheta a ONU condusa de Paul Volcker a indicat ca programul a fost corupt de 2.200 de companii din 66 de tari, care au dat 1,8 miliarde de dolari mita oficialilor irakieni, pentru a obtine contracte.

Potrivit unui procuror american, Wyatt si Chalmers, care au actionat in numele celor doua companii petroliere Bayoil Supply and Trading si Bayoil USA Inc, dar si in numele altor societati, au respectat cererea fostului regim irakian de a da comisioane secrete, incalcand astfel sanctiunile ONU si legislatia americana.

Wyatt s-a intalnit direct cu Saddam Hussein si a devenit cea mai proeminenta figura aflata dupa gratii in acest scandal. A fost condamnat la un an de inchisoare in noiembrie.

Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Cât va dura curățarea Fâșiei Gaza de moloz și muniție neexplodată: ”Circa 14 ani de muncă, cu 100 de camioane”
Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani,...
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Fotbalistul care dă în judecată Pfizer şi BioNTech: ”Durerea este intensă”
Accidentat des, François-Xavier Fumu Tamuzo a decis să îşi încheie cariera de fotbalist la jumătatea lunii aprilie, la doar 29 de ani. Atacantul echipei Laval, format la Auxerre, a decis să...
#Irak, #ONU, #petrol, #judecata, #program, #companii, #hrana , #stiri externe