Jurnalistii italieni si-au facut cod deontologic special pentru imigranti

Duminica, 15 Iunie 2008, ora 19:20
1379 citiri
Jurnalistii italieni si-au facut cod deontologic special pentru imigranti

Jurnalistii italienii au decis sa faca un cod deontologic specaial pentru a trata subiectele in care sunt implicati imigrantii, pentru a evita transformarea acestor articole in unele senzationale.

Recomandarea a fost facuta de Consiliul National al Ordinului Jurnalistilor din Italia, dupa mai multe exagerari care au avut loc in tratarea unor evenimente in presa de la Roma, anunta NewsIn.

Documentul, care a fost semnat si de catre Sindicatul Jurnalistilor, cere ca informatiile prezentate publicului sa fie exacte, complete si sa tina cont de pozitia delicata a protagonistilor, dar si de efectele pe care o abordare superficiala le-ar putea avea asupra opiniei publice.

Textul, numit "Carta de la Roma", mai impune jurnalistilor sa foloseasca termenii juridici potriviti si sa apeleze la experti si organizatii de profil care le pot da informatii corecte atunci cand scriu despre cetatenii straini care traiesc in Peninsula.

Decizia aprobarii acestui protocol deontologic a fost luata dupa ce un imigrant tunisian a fost prezentat de catre presa ca fiind asasinul a patru persoane.

Ulterior, ancheta a demonstrat ca era nevinovat. De asemenea, cazul Mailat, romanul care a fost acuzat de uciderea unei italience, a demonstrat ca unii jurnalisti au exagerat doar pentru a crea senzationalul.

Majoritatea emigrantilor au urmarit in mass-media cazurile in care unii romani erau acuzati ca ar fi comis infractiuni. Majoritatea celor interveviati (97%) cunosteau cazul "Romulus Mailat".

Perceptia majoritatii romanilor din exil este ca presa italiana a prezentat tendentios acest caz, ca si multe alte cazuri de incalcare a legii de catre romani, si ca presa si politicienii din Romania au fost mai obiectivi in aceasta privinta.

Italia isi pune militarii sa faca ordine pe strazi

De asemenea Guvernului italian a decis sa foloseasca armata pentru a patrula pe strazi si a combate infractionalitatea, masura a atras criticile politicienilor de stanga si ale sindicatelor politiei, care au denuntat aceasta masura ca fiind una "demagogica".

"Este vorba de o decizie eronata care umileste serviciile de politie", a declarat liderul opozitiei, Walter Veltroni, referindu-se la propunerea ministrului Apararii, Ignazio La Russa.

La Russa propune ca 2.500 de militari sa colaboreze cu politia si jandarmeria in aceste operatiuni. Militarii inarmati vor patrula in grupuri de cate doi sau trei alaturi de un agent de politie sau un jandarm.

"Armata nu este utilizata in acest fel decat in Columbia, impotriva terorismului si rebelilor", a reactionat Antonio Di Pietro, liderul formatiunii Italia Valorilor.

Masura, valabila sase luni, a carei aplicare poate fi prelungita, va fi adaugata setului de masuri de securitate, care va fi dezbatut in Senat saptamana viitoare.

Sondajele de opinie arata ca 80 la suta dintre italieni sunt de acord cu scoaterea militarilor pe strazi pentru asigurarea securitatii.

Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Stradă prăbușită în Prahova. Tasarea terenului a stagnat, informează autoritățile FOTO/VIDEO
Autorităţile anunță sâmbătă, 27 aprilie, că tasarea terenului a stagnat sub strada 23 August din oraşul prahovean Slănic. Joi dimineaţă strada s-a surpat parţial, formându-se un...
#jurnalisti, #Italia, #cod, #deontologic, #imiranti, #armata, #ordine, #strada , #stiri externe