Papa are doua noi servicii speciale, care il apara de teroristi

Duminica, 08 Iunie 2008, ora 11:15
1784 citiri
Papa are doua noi servicii speciale, care il apara de teroristi

Jandarmeria Vaticanului, care alaturi de Garda Elvetiana Pontificala asigura protectia Papei si a statului sau aflat in centrul Romei, si-a consolidat recent dispozitivul antiterorism, prin formarea a doua servicii speciale.

Un grup de interventie rapida si un departament antisabotaje au fost infiintate "pentru a face fata eventualelor activitati teroriste", a declarat comandantul Domenico Giani, intr-un inteviu acordat cotidianului din Vatican, Osservatore Romano.

Comandantul a explicat ca grupul de interventie rapida are ca principale activitati "investigarea" informatiilor, putand "interveni imediat in situatii cu un risc crescut".

In ceea ce priveste al doilea serviciu, "este vorba despre un contingent special format din persoane foarte specializate si antrenate, dotate cu mijloace sofisticate" si "capabile sa recunoasca si sa elimine eventualele pericole", cum ar fi pachetele suspecte. De aproximativ un an, Jandarmeria Vacticanului asigura securitatea si in "zone din afara statului" Vatican, cum ar fi bazilicile din Roma.

Atentatul comis impotriva Papei Ioan Paul al II-lea de Mehmet Ali Agca, la 13 mai 1981, a avut loc in Piata San Pietro, in timpul receptiei publice a Suveranului Pontif. De atunci, pelerinii care vor sa asiste la aceste receptii trebuie sa treaca prin porti de securitate dotate cu detectoare de metale.

La 6 iunie 2007, securitatea Papei a retinut un tanar din Germania in momentul in care acesta incerca sa sara in papamobilul lui Benedict al XVI-lea, in San Pietro. Tanarul a fost internat la scurt timp intr-o institutie psihiatrica.

Vaticanul a fost scena unei drame in mai 1988, cand comandantul Gardei Elvetiene Pontificale si sotia lui au fost ucisi de un tanar recrut, care s-a sinucis apoi cu arma din serviciu.

Papa Francisc, așteptat la Veneția într-o vizită-fulger. Este prima sa deplasare în afara Romei în ultimele șapte luni
Papa Francisc, așteptat la Veneția într-o vizită-fulger. Este prima sa deplasare în afara Romei în ultimele șapte luni
Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, este aşteptat, duminică, 28 aprilie, la Veneţia pentru o vizită fulger, prima sa deplasare în afara Romei în ultimele şapte luni, din cauza stării...
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
#papa, #terorism, #Vatican, #jandarmerie, #speciale, #servicii , #stiri externe