Reporters sans frontieres cere boicotarea ceremoniei de deschidere a JO

Marti, 18 Martie 2008, ora 20:04
988 citiri
Reporters sans frontieres cere boicotarea ceremoniei de deschidere a JO

Organizatia Reporters sans frontieres cere autoritatilor politice sa boicoteze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe 8 august, in semn de protest fata de incalcarile drepturilor omului si lipsa libertatii din China, potrivit site-ului organizatiei.

"China nu a respectat niciuna din promisiunile facute in 2001, cand a fost desemnata sa organizeze urmatoarele olimpiade. Dimpotriva, guvernul reprima cu brutalitate manifestatiile tibetanilor si impune un black-out total asupra informatiei", noteaza organizatia, care se adreseaza sefilor de stat si guvernelor.

Printul Charles al Marii Britanii a anuntat deja ca nu va merge la Pekin pe 8 august, si "altii trebuie sa urmeze".

"Autoritatile politice din lumea intreaga nu pot ramane tacute fata de o asemenea situatie", scrie Reporters sans frontieres, citand cazul disidentului chinez Hu Jia, ce risca cinci ani de inchisoare, in urma unui proces "expeditiv si inechitabil", pentru a fi aparat drepturile omului.

Reporters sans frontieres aminteste de asemenea de faptul ca aproximativ o suta de jurnalisti si utilizatori ai internetului se afla in inchisorile chineze, desi n-au facut decat sa se manifeste in mod pacifist.

De pe 12 martie 2008, jurnalistilor chinezi le este interzis sa mearga in Tibet, unde au loc manifestatii ale calugarilor budisti, reprimate de autoritatile chineze, iar corespondentii straini sunt expulzati.

Potrivit Reporters sans frontieres, boicotarea totala a Jocurilor Olimpice nu este o solutie buna, deoarece obiectivul urmarit nu este acela de a ii priva pe sportivi de participarea la cea mai mare competitie mondiala, si nici publicul de acest spectacol.

"In schimb ar fi scandalos sa nu ne manifestam ferm dezacordul cu politica guvernamentala chineza si sa nu sprijinim miile de victime ale acestui regim autoritar", a adaugat organizatia.

Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Sindicatul poliţiştilor francezi Alliance a ameninţat marţi că va perturba ştafeta torţei olimpice dacă bonusurile şi compensaţiile financiare promise pentru angajamentul lor pe durata...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#Jocuri Olimpice, #Beijing 2008, #reporters sans frontieres, #boicot , #stiri externe