SUA si Rusia au semnat un acord de cooperare in domeniul nuclear civil

Marti, 06 Mai 2008, ora 17:55
870 citiri
SUA si Rusia au semnat un acord de cooperare in domeniul nuclear civil

Rusia si Statele Unite au semnat marti un acord de cooperare in domeniul nuclear civil care va permite companiilor din aceste tari, cele mai mari puteri nucleare ale lumii, sa isi extinda comertul bilateral, transmite Reuters.

Acordul a fost semnat la Moscova de seful agentiei atomice ruse Rosatom Serghei Kirienko si ambasadorul american William Burns, care se va retrage din functie pentru a primi un post la Washington, in cadrul Departamentului de Stat.

Acordul va permite accesul companiilor ruse la piata nucleara americana si pe cel al companiilor americane la vastele zacaminte de uraniu din Rusia.

In lipsa acordului, cooperarea care ar putea atinge valori de miliarde de dolari era sever limitata si avea nevoie de aprobari oficiale.

Rosatom a aratat intr-un comunicat ca acordul va crea baza legala pentru o asemenea cooperare.

"Semnarea documentului va asigura dezvoltarea normala a energiei atomice si ciclului de reciclare a combustibilului nuclear, reducand riscul de proliferare a armelor nucleare", arata comunicatul.

Acordul a fost negociat de presedintele american George W. Bush si omologul sau rus Vladimir Putin in intalnirea de la inceputul lunii aprilie de la Soci, in sudul Rusiei, potrivit ambasadei americane la Moscova, citata de AFP.

Documentul, care a fost adus in discutie in fata presei la Soci si care se intituleaza "Acord de cooperare pentru folosirea pasnica a energiei nucleare", vizeaza crearea unor companii ruso-americane pentru "transferul de material nuclear, reactoare si componente de reactoare intre cele doua tari".

Potrivit presei americane, acordul prevede in special ca Washingtonul sa poata stoca deseurile nucleare din Rusia.

Cei doi presedinti decisesera semnarea acestui acord inca de la summitul G8 de la Sankt Petersburg din 2006, dar unele voci din Congresul american s-au opus, din cauza cooperarii Rusiei cu Iranul in domeniul energiei nucleare.

Acordul va fi trimis Congresului, care are la dispozitie 90 de zile pentru a actiona. Daca legislativul american nu adopta o rezolutie care sa il dezaprobe, acordul intra in vigoare.

Si Parlamentul rus, dominat de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, trebuie sa ratifice acordul.

"Este simbolic faptul ca acordul este semnat in ultima zi de mandat al presedintelui Vladimir Putin", a declarat un oficial rus citat de Reuters.

Noul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, va fi investit miercuri.

Rusia, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii de imbogatire de uraniu, incearca de mult timp sa patrunda pe prospera piata nucleara americana si europeana.

Putin a reformat sectorul nuclear al Rusiei pentru a-l face mai competitiv si a permis patrunderea unor companii straine precum Toshiba din Japonia, care detine Westinghouse Electric din Statele Unite.

Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#acord, #nuclear, #Rusia, #SUA , #stiri externe