UE condamna "ferm" Coreea de Nord pentru lansarea rachetei

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 09:40
949 citiri
UE condamna "ferm" Coreea de Nord pentru lansarea rachetei

Presedintia ceha a Uniunii Europene a condamnat "ferm" duminica lansarea de catre Coreea de Nord a unei rachete cu raza lunga de actiune, considerand ca aceasta actiune "fragilizeaza si mai mult stabilitatea regionala".

Un comunicat al presedintiei cehe a UE condamna "lansarea experimentala a satelitului de comunicatii" si afirma ca acest demers nu respecta rezolutia 1718 a Consiliului de Securitate al ONU.

"Aceste actiuni tensioneaza si mai mult stabilitatea regionala intr-un moment in care problemele nucleare nerezolvate din peninsula coreeana cer construirea unei increderi reciproce. Astfel de actiuni sunt, totodata, de interes general, pentru ca au implicatii globale asupra proliferarii", afirma Praga in numele UE.

UE cere Coreei de Nord sa respecte rezolutia ONU 1718 si sa-si suspende imediat toate activitatile legate de programul sau de rachete balistice, renuntand la toate armele nucleare si la programul sau nuclear intr-o maniera "totala, verificabila si ireversibila".

UE va continua activ sa sprijine eforturile de a solutiona in mod pasnic problemele de securitate din peninsula coreeana, precizeaza comunicatul presedintiei cehe a UE.

Presedintele american Barack Obama a calificat duminica drept "provocare" lansarea rachetei nord-coreene si a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate.

Actiunea Coreei de Nord a izolat si mai mult aceasta tara de comunitatea internationala, a aratat Obama, aflat la Praga, care a spus ca lansarea rachetei - de tip Taepodong-2, dupa cum a precizat presedintele american - reprezinta o incalcare "clara" a rezolutiilor ONU si a obligatiilor internationale asumate de Phenian si a cerut ca aceasta chestiune sa fie discutata in fata Consiliului de Securitate.

Presedintele american a sfatuit Coreea de Nord sa dea dovada de "retinere" in intreprinderea altor "actiuni provocatoare".

Consiliul de Securitate al ONU va avea consultari pe tema rachetei lansate de Coreea de Nord, duminica, la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), potrivit Reuters.

Consultarile celor 15 membri ai Consiliului de Securitate vor avea loc cu usile inchise.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Uniunea Europeana Coreea, #lansare racheta Coreea, #program nuclear Coreea , #stiri externe
Comentarii