Puzzle literar cu 32 de milioane de combinatii posibile, rezolvat pentru a treia oara in 100 de ani

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 03:00
4387 citiri
Puzzle literar cu 32 de milioane de combinatii posibile, rezolvat pentru a treia oara in 100 de ani
Volumul lui Cain\'s Jawbone FOTO Twitter

Scenaristul si actorul britanic John Finnemore a rezolvat "Cain's Jawbone", puzzle literar care are 32 de milioane de combinatii posibile, aceasta fiind doar a treia solutie oferita problemei formulate de Edward Powys Mathers sub pseudonimul Torquemada in 1934, relateaza The Guardian.

Paginile volumului "Cain's Jawbone - A Novel Problem", unul dintre cele mai complicate puzzle-uri literare, nu sunt publicate in ordine.

El a fost realizat de inventatorul rebusului misterios de la The Observer, Edward Powys Mathers, cunoscut drept Torquemada. Cartea invita cititorul sa reorganizeze cele 100 de pagini si sa rezolve crima din poveste. Exista peste 32 de milioane de combinatii posibile.

"Paginile au fost imprimate complet aleatoriu, fapt care da oricui putina incredere", a scris Powys Mathers la acel moment. "Autorul ii asigura pe cititori ca, desi acum este prea tarziu pentru el sa remedieze ordinea paginilor, este posibil ca ei, in cazul in care se obosesc, sa le reorganizeze in ordinea corecta pentru ei".

Doar doi cititori au reusit sa rezolve misterul in anii 1930, S Sydney-Turner si W S Kennedy, fiecare castigand 25 de lire sterline.

Apoi s-a crezut ca solutia a fost pierduta, insa in urma cu trei ani Laurence Sterne Trust a primit o copie a "The Torquemada Puzzle Book", iar curatorul Patrick Wildgust de la muzeul Shandy Hall a inceput sa lucreze pentru a o descoperi. Odata ce a reusit, provocarea a fost relansata toamna trecuta de Unbound, iar editura a oferit un premiu de 1.000 de lire sterline oricui o va putea gasi in decurs de un an.

Editura a avertizat ca aceasta competitie nu este pentru cei "slabi de inger" si ca puzzle-ul este "fenomenal de dificil".

John Finnemore, creator al programului "Cabin Pressure" de la Radio 4, a fost intre cei 12 participanti si singurul care a dat raspunsul corect. El a spus ca acesta a fost, de departe, "cel mai dificil puzzle pe care l-am incercat".

"Prima data cand am deschis cutia, am concluzionat rapid ca ma depaseste si singurul mod in care as fi avut o sansa ar fi fost sa fiu, dintr-un motiv ciudat, prins in propria casa luni in sir, fara sa am unde sa ma duc si pe cine sa vad. Din pacate, universul m-a auzit", a spus Finnemore. El a adaugat ca a rezolvat misterul in patru luni. "Cum l-a rezolvat cineva inainte de internet nu imi pot imagina".

Patrick Wildgust a confirmat ca solutia lui Finnemore este corecta.

El insusi a inceput sa rezolve misterul rescriind intreaga carte, facand notite pentru fiecare referinta literara gasita, insa asta nu a functionat. Apoi a cautat exemplare ale cartii in biblioteci pentru a verifica daca vreuna contine marcaje care sa il ajute. Nu a fost cazul, insa, in final, a reusit sa gaseasca raspunsul.

"Urmarirea solutiei corecte pentru <> a fost o actiune riscanta, presarata cu posibile capcane. Nu pot spune mai multe, dar, in final, am fost multumit ca avem solutia corecta. Speranta mea este ca oamenii carora le-a placut Tristam Shandy ar putea sa se bucure de un joc cu o dilema glorioasa, calambururi si inversiuni".

Finnemore si Wildgust au cazut de acord sa pastreze solutia ca "un secret bine pazit, pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura de puzzle". The Laurence Sterne Trust va confirma alte solutionari corecte, daca acestea vor fi trimise.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cain s Jawbone, #puzzle literar, #rezolvare , #stiri internationale