Surpriza de proportii la alegerile din Turcia: In ciuda tuturor sondajelor, Erdogan invinge

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 07:50
4132 citiri
Surpriza de proportii la alegerile din Turcia: In ciuda tuturor sondajelor, Erdogan invinge
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat rezultatul alegerilor legislative de duminica, in urma carora Partidul Justitiei si Dezvoltari (AKP, islamo-conservator) a recastigat majoritatea absoluta in Parlament, apreciind ca votantii s-au pronuntat "in favoarea unitatii si integritatii" tarii.

"Poporul nostru a exprimat cu claritate in alegerile de la 1 noiembrie ca prefera serviciul si proiectele in locul polemicii", a declarat presedintele intr-un comunicat, in prima sa reactie la rezultatele scrutinului anticipat de duminica, care a readus, contrar tuturor sondajelor preelectorale si previziunilor, majoritatea absoluta pierduta de partidul lui Erdogan in luna iunie, relateaza AFP si DPA.

Alegatorii "au facut dovada unei vointe puternice in favoarea unitatii si integritatii" Turciei, a adaugat el, apreciind si ca "rezultatul alegerilor a transmis un mesaj important pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Opresiunea si varsarea de sange nu pot coexista cu democratia".

Turcia voteaza din nou: Anticipate intr-o tara divizata

La randul sau, premierul Ahmet Davutoglu, care conduce AKP, a cerut partidelor din viitorul parlament sa colaboreze pentru o noua constitutie, dupa cum transmite Reuters. "Fac apel la toate partidele politice care intra in Parlament sa elaboreze o noua constitutie civila", a declarat Davutoglu, intr-un discurs rostit in fata a mii de sustinatorii ai AKP, la sediul din Ankara al partidului, sub un foc de artificii.

Alegeri in Turcia: Politia a luat cu asalt inamicii din presa ai lui Erdogan - violente si tunuri de apa

"Sa lucram impreuna pentru o Turcie in care conflictul, tensiunea si polarizarea sa nu existe si in care fiecare il saluta pe celalalt in pace", a adaugat seful Guvernului.

Rezultatele alegerilor

Dupa numararea aproape a tuturor buletinelor de vot, Partidul Justitiei si Dezvoltarii a obtinut 49,4% din sufragii, urmand sa ocupe 316 din cele 550 de fotolii in Parlament, au anuntat canalele de televiziune NTV si CNN-Turk.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se afla pe locul al doilea, cu 24,5% din voturi, urmat de Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi, ambele formatiuni obtinand rezultate mai slabe fata de alegerile din 7 iunie.

O alta surpriza este si scorul Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd), care a reusit la limita sa-si pastreze locul in Parlament, obtinand 10,4% din voturi, putin peste pragul electoral. Astfel, formatiunea prokurda va dispune de 59 de fotolii in Parlament, fata de 80 cat obtinuse la scrutinul din vara.

Aproape toate sondajele realizate inainte de vot creditau AKP cu 40 pana la 43% din intentiile de vot, insuficient pentru ca formatiunea presedintelui turc sa poata guverna singura.

Dupa anuntarea primelor rezultate, premierul Ahmet Davutoglu a descris scorul alegerilor generale ca fiind "o victorie pentru democratie".

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#alegeri Turcia Erdogan, #rezultate alegeri Turcia , #Turcia