Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 07:51
2351 citiri
Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE
Foto: Twitter/Donald Tusk

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a pronuntat in favoarea retinerii pentru o perioada de pana la "18 luni" a migrantilor care vor sa intre in Uniunea Europeana.

"Daca vrem sa verificam migrantii si refugiatii, avem nevoie de mai mult timp decat minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez intr-un interviu publicat miercuri seara pe site-ul ziarului britanic Guardian si acordat, de asemenea, publicatiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza si Suddeutsche Zeitung.

"In legile internationale, ca si in legile europene, exista aceasta regula de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificari. Putem si trebuie sa ii retinem pe migranti atat timp cat verificarile nu sunt incheiate", a mentionat el.

Criza refugiatilor: Turcia va ajuta UE, dar cere bani si reluarea negocierilor de aderare

"Astazi, accesul in Europa este (...) mult prea usor", a mai spus Donald Tusk.

El a adaugat ca aceste verificari "nu sunt doar o obligatie pentru tarile de la granite". "Putem sa face acest lucru in multe locuri din Europa. Trebuie sa spunem insa foarte deschis ca vom face acest lucru", a continuat presedintele Consiliului.

"De asemenea, trebuie sa ne schimbam starea de spirit: acest val de migratie este prea puternic pentru a nu fi oprit", a declarat el, potrivit unor fragmente de interviu publicate de cotidianul francez Le Figaro.

"Sa evitam ipocrizia: nu mai este o chestiune de solidaritate internationala, ci o problema a capacitatilor europene. Europenii ar fi mai putin reticenti daca frontiera externa a UE ar fi efectiv controlata", a adaugat Donald Tusk.

In prezent, Europa trebuie sa faca fata celei mai grave crize migratorii de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in special cu sosirea a sute de mii de sirieni si irakieni care isi parasesc tara din cauza conflictelor.

Liderii europeni si Ankara au ajuns la un acord duminica privind un fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia, care numai ea gazduieste 2,2 milioane de refugiati sirieni, in schimbul angajamentul sau ca isi va controla mai bine granitele si va coopera in lupta impotriva contrabandistilor care opereaza de pe malurile sale.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Tusk criza refugiati Europa, #criza imigranti UE , #Europa