Marturiile unui supravietuitor din barca in care era si copilul inecat: Mai bine mori incercand

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 11:13
6408 citiri
Marturiile unui supravietuitor din barca in care era si copilul inecat: Mai bine mori incercand
Foto: Arhiva Ziare.com

Un refugiat care era sa moara inecat in drumul sau spre un trai mai bun in Europa a vorbit despre momentele ingrozitoare prin care a trecut. El se afla in aceeasi ambarcatiune care i-a adus moartea micului sirian Aylan Kurdi.

Firas (nu este numele sau real), in varsta de 20 de ani, voia sa ajunga din Turcia pe o insula greceasca din Marea Egee, la fel ca alte mii de refugiati, scrie The Independent.

Pe 24 august, el s-a urcat pe o barca pneumatica, alaturi de vreo 12 alti oameni, insa, la nici 20 de minute de cand au pornit la drum, motorul s-a defectat.

Tatal copilului inecat in Turcia isi spune povestea: Nu mai vreau absolut nimic de la acesta lume

Firas a povestit ca vremea a inceput sa se inrautateasca, iar valuri de aproape doi metri au inceput sa izbeasca barca. Dupa ce s-a rasturnat, sirianul originar din Damasc a inotat timp de sapte ore inainte sa fie salvat de paza de coasta greceasca.

"Chiar daca stiam ca barca se va scufunda, tot as fi mers in aceasta calatorie. Chiar daca ar fi trebuit sa inot tocmai din Turcia, mai bine mori incercand decat sa mori pur si simplu in Siria", a marturisit Firas.

Refugiatul a povestit ca marea era calma cand s-au urcat in barca. Desi avea capacitate de zece persoane, la bord se aflau 14, printre care si traficantul turc care o conducea.

Fidea a povestit ca motorul a inceput sa aiba probleme dupa doar 20 de minute de mers, iar dupa circa jumatate de ora s-a oprit de tot. Refugiatii se aflau la jumatatea distantei dintre Grecia si Turcia, dupa cum arata GPS-ul de pe telefonul mobil.

Ochii ii erau deschisi. I-am inchis incet - Marturia sfasietoare a celui care l-a gasit pe baietelul sirian inecat

Traficantul a incercat timp de o ora sa repare motorul, insa vremea s-a inrautatit intre timp, iar valurile puternice au inceput sa loveasca violent barca.

Ambarcatiunea s-a umplut cu apa si a inceput sa se scufunde, moment in care calauza a sarit in mare si i-a abandonat pe imigranti: "Am sunat la paza de coasta a Greciei si am strigat 'ajutor, ajutor', insa nu ma puteau auzi, fiindca telefonul meu era invelit intr-o punga de plastic, pentru a-l proteja de apa".

Firas isi aminteste ca le-a scris si pe WhatsApp autoritatilor grecesti, iar apoi a trimis un mesaj familiei sale in care ii explica ce se intampla. Totusi, el le-a spus rudelor sa nu isi faca griji, pentru ca vor ajunge la mal in cele din urma.

"Cand am stiut ca barca se va scufunfa, eu si trei prieteni din Siria am sarit in mare. Nu aveam veste de salvare, doar doi colaci pentru toti patru. Le-am oferit celor mai mici dintre noi, care aveau doar 15 si 17 ani, pentru ca nu stiau sa inoate. Trei irakieni nu au vrut sa vina. Au spus ca nu stiu sa inoate. Unul dintre ei si-a sunat tatal si i-a spus: 'Buna, tata, barca se scufunda, asa ca voi muri'. A fost ultimul sau mesaj", a spus Firas.

Imigrantul a povestit ca a inotat alaturi de prietenii sai timp de patru ore pana sa dea, pe drum, peste unul dintre irakienii aflati in barca. I-a spus sa vina cu ei, insa era atat de obosit. A renuntat si urma sa moara, a povestit Fides.

S-au rugat si au trait

"Mai tarziu ne-am intalnit cu un alt irakian, care ne-a spus ca nu mai poate continua. Vedeam in departare luminile de pe insula Lesbos, asa ca le-am spus tuturor 'Nu renuntati. Sa ne rugam. Putem reusi, putem ajunge acolo'. Ne-am rugat impreuna, spunand 'Dumnezeu, te rugam, ajuta-ne' (...).

Am fost salvat de catre paza de coasta dupa sapte ore de inotat. Au ajuns la mine cand ma aflam la doar 20 de metri de plaja. Ar fi fost mai bine daca nu veneau, pentru ca as fi strabatut intreaga distanta de unul singur", a marturisit refugiatul, care a vazut pe plaja cadavrele unora dintre cei pe care ii cunoscuse in barca.

Premierul Frantei, emotionat de fotografia cu micul sirian care a murit inecat: E urgent sa se actioneze

Fides a precizat ca fiecare imigrant a platit cate 1.900 de dolari pentru un loc in barca. "Ma infurie faptul ca traficantul turc ne-a luat banii si ne-a lasat sa murim. Suntem ca o marfa pentru ei. Nu le pasa daca traim sau murim", a spus el.

"Am pierdut tot in acea calatorie, insa inca sunt in viata, asa ca sunt ok. Am sunat-o pe mama si i-am spus ca am reusit. Ii multumesc lui Dumnezeu ca eu si prietenii mei au supravietuit", a spus Fides.

In aceeasi barca se afla si Aylan Kurdi, copilul sirian de trei ani al carui corp a fost adus de valuri pe o plaja din Turcia. Fotografia trupului sau neinsufletit a cutremurat o lume intreaga, in timp ce mii de refugiati isi pun in pericol viata pentru un trai mai bun in Europa de Vest.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#supravietuitor barca copil sirian, #imigranti barca, #barca scufundata refugiati , #Turcia
Comentarii