Învestirea noului guvern al Slovaciei, incertă după ce președinta a respins un ministru

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 20:04
2551 citiri
Învestirea noului guvern al Slovaciei, incertă după ce președinta a respins un ministru
Zuzana Caputova, președinta Slovaciei. FOTO: wsls.com

Preşedinta liberală slovacă Zuzana Caputova a transmis vineri că va numi un guvern condus de social-democratul Robert Fico numai dacă acesta îşi schimbă nominalizarea pentru Ministerul Mediului, relatează Reuters.

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles.

Fico, politician apropiat de premierul ungar Viktor Orban, a format după alegeri o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD, şi cu formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Din rândul acesteia din urmă premierul desemnat l-a propus pentru portofoliul Mediului pe Rudolf Huliak. Însă preşedinta Zuzana Caputova, al cărei partid Slovacia Progresistă (PS) se află acum în opoziţie, nu este de acord cu această nominalizare, întrucât respectivul politician a negat schimbările climatice şi a atacat verbal activiştii de mediu. Înainte de a intra în politică, Zuzana Caputova a fost ea însăşi activistă de mediu.

"Preşedinta va stabili data numirii noului guvern numai după primirea unei noi propuneri de candidat pentru postul de ministru al mediului, astfel încât să poată numi noul guvern în formula completă", a transmis biroul de presă al preşedinţiei.

Premierul desemnat îşi stabilise ca obiectiv învestirea guvernului său până la summitul european din 26-27 octombrie, dar această sincopă ar putea acum să-i amâne preluarea funcţiei.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#investire, #guvern, #presedinte, #slovacia, #ministru , #Slovacia