TV Ziare.com: Vezi cum va functiona scutul antiracheta in Romania

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 13:28
4691 citiri
TV Ziare.com: Vezi cum va functiona scutul antiracheta in Romania

Scutul antiracheta amplasat de americani in Romania va avea o componenta navala si una terestra, navele americane cu rachete urmand sa patruleze in anumite perimetre din Marea Neagra pana in 2015, a declarat, pentru TV Ziare.com, fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Sistemul va fi completat cu un sistem defensiv terestru, la care ar urma sa contribuie si Romania, sustine fostul ministru al Apararii. Vor exista senzori aerieni, navali si terestri, care vor detecta eventualele atacuri cu rachete.

"Acest scut are doua componente: o componenta navala care va functiona pana in 2015 cu rachete pe nave si care vor patrula in anumite sectoare posibil de traversat de rachete si apoi, dupa 2015, vom completa cu un sistem terestru aici intram si noi in joc. Vor exista esenzori aerieni, navali si terestri care vor interactiona cu reteaua de radare existenta in asa fel incat sa avem informatia unui atac cat mai rapid, sa putem actiona", a declarat, pentru TV Ziare.com, Ioan Mircea Pascu.

Scutul ar urma sa fie o aparare generala, pe care altfel Romania nu ar putea sa si-o permita, spune Ioan Mircea Pascu. Intregul cost al amplasarii scutului va fi suportat de americani, iar pe segmentul de rachete Standard Missle 3, care vor fi folosite la scut, Romania este deficitara, explica fostul ministru al Apararii.

Navele americane vor stationa doar o perioada in Marea Neagra, sustine fostul ministru al Apararii.

"Exista permisiunea ca navele in afara tarilor care sunt riverane Marii Negre sa stationeze 21 de zile in Marea Neagra. Nava va stationa 19 zile, apoi va intra alta nava care va stationa tot 21 de zile. Cand se termina acelea intra alta si astfel, pana in 2015 vom putea sa asiguram apararea in cazul in care se va intampla ceva. Sa nu uitam ca exista o linie de aparare in dreptul coastelor turcesti, care cred ca va fi linia principala de aparare, insa nu exclud prezenta si in Marea Neagra", a explicat Ioan Mircea Pascu.

Intrebat de cititorii Ziare.com cine ar putea ataca Romania, Ioan Mircea Pascu raspunde ca nu se stie cine ar putea ataca, insa e bine sa fim pregatiti.

"Toate avioanele care pleaca din Europa spre Orientul Mijlociu trec pe deasupra Romaniei", spune Pascu, adugand ca Romania trebuie sa se bazeze si pe diplomatie si pe arme. "O diplomatie fara arme nu valoreaza nimic", sustine Ioan Mircea Pascu.

Nu trebuie sa ne gandim ca daca facem cum vrea Rusia, nu o sa o suparam

Intrebat daca amplasarea scutului nu ar putea deranja unele tari, precum Rusia sau Ucraina, Ioan Mircea Pascu a spus ca Romania are dreptul, la fel ca orice alt stat, sa isi imbunatateasca apararea.

MAE: Rusia a fost consultata cu privire la participarea Romaniei la scutul antiracheta

"Rusia se supara cand vrea ea, nu trebuie sa ne gandim ca singura modalitate pentru a ne pune la adapost de Rusia trebuie sa facem tot ce spune ea, tot ce gandeste ea si tot ce anticipeaza ca nu cumva sa o suparam. Fiecare tara are dreptul de a se apara. Asa cum Rusia isi diminueaza vulnerabilitatea pe toate caile, asa avem si noi dreptul cu atat mai mult cu cat sistemul, politic, nu este indreptat impotriva Rusiei si nici nu poate face rau Rusiei", spune fostul ministru al Apararii.

In plus, reactia ministrului de Externe Serghei Lavrov fata de planurile americanilor privind scutul antiracheta nu au fost la fel de virulente precum au fost in timpul administratiei Bush, sustine Ioan Mircea Pascu.

In ceea ce priveste reactiile venite din partea Ucrainei, Pascu spune ca oficialii au dat niste comunicate de presa inainte sa ceara explicatii de la partea romana. Cu toatea acestea, nu exista motive de ingrijorare.

Ucraina analizeaza implicatiile instalarii scutului american in Romania

"Daca Ucraina incearca sa ne atace, ar avea de ce sa-i deranjeze acest scut, daca nu, n-ar avea de ce sa-i deranjeze", a declarat Pascu.

Amplasarea scutului nu este un semn de supunere fata de americani, adauga fostul ministru al Apararii, cu reprezinta "valorificarea pozitiei noastre geostrategice".

"Nu suntem suspusi fata de americani, e vorba de interesul national. Este vorba de faptul ca, pe de o parte, valorificam si demonstram ca avem o pozitie geopolitica importanta , ea trebuie valorificata si valorificarea vine prin intermediul acestui scut", a declarat Ioan Mircea Pascu.

Negocierile cu americanii nu sunt facute cu capul plecat, adauga Ioan Mircea Pascu. "Depinde si de capacitatea de negociere. Au fost momente cand americanii au cerut anumite lucruri si am decis ca nu putem accepta", spune acesta.

In plus, deteriorarea relatiilor cu Rusia a fost o eroare a Romaniei, spune fostul ministru.

"Cred ca avem interese care sunt independente de scut si chestiuni militare, daca avem interese comune, pe rusi ii intereseaza lucruri de la noi, dupa cum si pe noi ne intereseaza foarte multe lucruri de la rusi.

E pacat ca am intrerupt relatiile, si cand am sustinut acest lucru si am fost acuzat de ultraoccidentalii nostri. Trebuie sa avem curajul sa deschidem relatiile cu rusii. Am spus atunci, o sa luam niste castane in cap (...) insa ajungem la discutii, nu putem sa inchidem ochii si sa facem abstractie de Rusia. Chestiunea moldoveana nu poate fi rezolvata fara colaborarea Rusiei", conchide Ioan Mircea Pascu.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cum functioneaza scutul, #scutul antiracheta Romania, #Ioan Mircea Pascu, #Pascu scutul antiracheta , #scut antiracheta