Salon de restaurare si conservare la Muzeul de Istorie

   

Salonul de restaurare-conservare care va fi deschis, joi, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va expune piese de arta si istorice carora specialistii laboratorului institutiei le-au redat "tineretea" si farmecul, cu pricepere si multa migala. Publicul va putea admira lucrari de ceramica, textile, pictura, carti, piese din metal si lemn, care au dainuit de-a lungul timpului, ilustrand epoci ale civilizatiei si tehnici mereu perfectionate de lucru si pe care restauratorii si conservatorii muzeului le-au protejat de inerentele urme ale trecerii vremii.

In acest an, MNIT implineste 150 de ani de activitate iar Laboratorul de restaurare, conservare si investigatii - 35 de ani. Fostul director al MNIT, profesorul Ioan Piso, spera sa sarbatoreasca institutia, in acest an, prin obtinerea cladirii Hotelului Melody - ca nou sediu al muzeului - si prin recuperarea valorosului Tezaur gepid de la Apahida, format din 600 de piese, mutat abuziv, in anii '70, la Bucuresti. Doua dintre piesele tezaurului - aplice in forma de vultur, decorate cu pietre semipretioase - au o valoare deosebita si sunt cunoscute in intreaga Europa. Tot in anii '70, MNIT a fost deposedat de celebrul vas dacic de cult cu inscriptia "Decebalus per Scorilo".

Eminentul profesor clujean preconiza sa readuca la Cluj-Napoca toate piesele luate din institutie fara nici un temei legal si sa transforme Hotelul Melody intr-unul dintre cele mai moderne complexe expozitionale din Romania. Insa pe fondul unor dispute cu Ministerul Culturii, in care universitarul a pledat, chiar si in justitie, pentru protejarea patrimoniului roman de la Rosia Montana si impotriva proiectului de exploatare miniera al firmei Gabriel Resources, Ioan Piso a fost destituit din functie.
Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 13:11
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Sase elevi din Cluj si 24 de profesori depistati cu COVID in ultimele 4 zile
Inspectorul general scolar Cluj, Marinela Marc, a anuntat ca sase elevi si 24 de profesori au fost ...
Serviciul Permise si Inmatriculari se muta in sediul Biroului Vamal Cluj, situat pe strada Traian Vuia
Prefectul de Cluj, Mircea Abrduan, a anuntat ca se fac pregatiri pentru ca in perioada urmatoare, ...
Accident mortal pe un drum din Cluj! O femeie si-a pierdut viata FOTO
Un accident rutier, soldat cu moartea unei persoane, a avut loc luni dupa-amiaza, la iesire din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor