Utilizarea suplimentelor cu iod. Când și cum se administrează

Advertorial
Marti, 30 August 2022, ora 18:55
10429 citiri
Utilizarea suplimentelor cu iod. Când și cum se administrează
FOTO: freepik.com

Iodul este un mineral esențial organismului. Fără acesta, corpul uman nu poate funcționa corect. Deoarece iodul nu este produs în mod independent de organism, este important să-l introduci în alimentație prin dietă, dar și sub formă de supliment.

Iodul este important pentru funcția tiroidiană. Tiroida este un organ în formă de fluture, situat în gât, având funcția de a produce hormoni care reglează activitățile organismului, cum ar fi metabolismul (transformarea alimentelor în energie).

Iodul poate fi găsit în alimente, însă este greu de dozat. Sarea iodata este principala sursă de iod. Cele mai multe persoane care folosesc sare iodată în mod regulat, nu se confruntă cu deficiențe de iod.

Persoanele care se confruntă cu deficiențe de iod, sau care nu asimilează iodul din alimentație, au la dispoziție posibilitatea de a lua suplimente cu iod. Însă, înainte de a lua acest supliment, este foarte important să discuți cu medicul pentru a-ți prescrie dozajul corect.

Utilizarea iodului

Iodul este o parte esențială a hormonilor tiroidieni tiroxină (T4) și triiodotironină (T3) produși de glanda tiroidă. Ambii hormoni conțin iodură (o formă de iod). Hormonii tiroidieni au următoarele funcții în organism:

  • Ajută celulele să producă proteine
  • Reglează activitatea enzimelor (proteine care creează reacții chimice în organism)
  • Determină buna funcționare a metabolismului

În cea mai mare parte, oamenii iau iod pentru a preveni sau trata deficiența de iod, care poate cauza probleme cu dezvoltarea fetală, funcția cognitivă și funcția tiroidiană. În plus, unii oameni folosesc iod pentru sânii fibrochistici și pentru a preveni cancerul tiroidian atunci când sunt expuși la radiații.

Iodul și dezvoltarea fetală

Deoarece în timpul sarcinii este necesar cu 50% mai mult iod pentru a satisface nevoile de dezvoltare ale fătului, unele cercetări au examinat modul în care deficiența de iod afectează dezvoltarea fetală.

De exemplu, într-un studiu din 2013 publicat în Lancet, cercetătorii au evaluat efectul insuficienței de iod în timpul sarcinii asupra rezultatelor cognitive la copii. Cercetătorii au măsurat concentrația de iod urinar la 1.040 de participante însărcinate în primul trimestru. Ulterior, aceștia au măsurat și coeficientul de inteligență (IQ) al copiilor ajunși la vârsta de 8 ani.

În comparație cu cei ai căror mame aveau un nivel adecvat de iod, in timpul sarcinii, cei cu deficiență ușoară până la moderată de iod au fost mai predispuși să aibă cele mai mici scoruri pentru IQ verbal, acuratețe la citire și înțelegere a cititului.

În plus, un studiu din 2019 publicat în Nutrients a evaluat rezultatele educaționale la adolescenții ai căror mame au avut deficiență ușoară de iod în timpul sarcinii.

În primul rând, cercetătorii au evaluat concentrația de iod a 266 de persoane însărcinate care au participat la clinicile prenatale de la Spitalul Royal Hobart din Australia între 1999 și 2000. Apoi, cercetătorii au comparat scorurile obținute de copiii lor la testele standardizate de alfabetizare și matematică atunci când aceștia aveau 8-9, 10-11, 12-13 și 14-15 ani.

Studiul a constatat că până și o deficiență ușoară de iod în timpul sarcinii a avut efecte cognitive pe termen lung asupra copiilor. Cu toate acestea, efectele nu s-au rezolvat asigurându-i copilului, după naștere, un aport suficient de iod.

Deficiența de iod

Dacă aportul de iod scade sub 10-20 mcg/zi, este posibil să te confrunți cu o deficiență de iod. Deficitul de iod duce la probleme cu producția de hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la boli tiroidiene, inclusiv gușă (tiroidă mărită) și hipotiroidism (tiroidă hipoactivă).

În plus, deficitul de iod poate duce la dizabilități cognitive la copiii ai căror mame nu au avut un aport adecvat în timpul sarcinii.

Ce cauzează o deficiență de iod?

Deoarece organismul nu produce singur iod, acesta trebuie obținut din alimentație. Dacă o persoană nu obține suficient iod prin dietă sau suplimente, poate suferi carențe care duc, mai târziu, la probleme mai grave.

Persoanele care prezintă un risc crescut de deficiență de iod sunt:

  • Persoanele care nu folosesc sare iodată
  • Persoanele însărcinate
  • Veganii
  • Persoanele care consumă cantități mari de goitrogeni (alimente care interferează cu absorbția iodului în tiroida) precum: broccoli, varză, conopidă, varză kale și căpșune.

Cum știu dacă am o deficiență de iod?

Gușa este adesea primul semn clinic al deficienței de iod. Gușa este o tiroidă mărită care este uneori vizibilă sau palpabilă prin gât. Această mărire are loc deoarece tiroida crește astfel încât să poată încerca să absoarbă cât mai mult iod posibil.

Simptomele gușii includ:

  • Umflătură pe gât
  • Strângere a gâtului
  • Tuse
  • Răgușeală
  • Probleme de respirație sau de înghițire

În plus, dacă ai deficiență de iod, poți dezvolta hipotiroidism, deoarece tiroida are prea puțin iod care să o ajute să producă hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul poate provoca o varietate de simptome, printre care:

  • Creșterea în greutate
  • Scăderea energiei
  • Somnolență
  • Piele uscată
  • Probleme de concentrare
  • Depresie
  • Constipație
  • Senzație de frig tot timpul

Care sunt efectele secundare ale iodului?

Furnizorul dumneavoastră vă poate recomanda să luați iod în timpul sarcinii sau pentru deficiență. Cu toate acestea, consumul unui supliment precum iodul poate avea potențiale efecte secundare. Aceste efecte secundare pot fi comune sau severe.

Cum pot lua suplimente de iod și care este dozajul necesar

Înainte de a lua suplimente de iod, este important să discuți cu medicul endocrinolog. Este foarte important să știi, cu siguranță, că suferi de o deficiență de iod, înainte de a lua suplimente. În caz contrar, acesta poate avea doar efecte negative.

În cazul în care se constată o deficiență de iod, medicul ține cont de mai mulți parametri pentru a recomanda doza potrivită fiecărei persoane.

Unde găsesc iod?

Suplimente de iod poți găsi atât în farmacii cât și în online. Suplimentele de iod se găsesc fie sub formă de pastile cu iod (fiind diferite de iod-ul recomandat în caz de accident nuclear), fie sub formă de tinctură de iod pentru cei care nu preferă pastilele.

Indiferent de soluție de iod alegi, nu îl consuma fără recomandarea specifică a medicului specialist.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#iod, #tinctura de iod, #pastile cu iod, #deficienta de iod, #utilizare iod , #sanatate
Comentarii