Ghid simplu pentru femei. Cum trebuie să-ți trăiești viața a la Teodosie

Autor: Andreea Ruxanda - Jurnalista Ziare.com
Marti, 13 Februarie 2024, ora 13:02
6520 citiri

Domnu' Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ar putea scrie o carte despre cum trebuie să te comporți dacă ești femeie. Nu de alta, dar zici că o face intenționat, nu trece luna fără să mai adauge vreo trăsnaie pe listă, iar apoi se miră că e terfelit prin presă și se întreabă ce o avea toată lumea cu el. Acum, între noi fie vorba, cu adevărat șocant este că acest personaj, poreclit și ”Șpagoveanu”, are în continuare chef să dezbată tema măritișului cu femei divorțate când el e urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență.

Dar azi nu vorbim de chestiuni serioase sau de problemele lui cu legea, ci analizăm câteva dintre vorbele lui de duh. Acum, eu nu sunt neapărat vreo feministă înrăită, da’ pare că lista nesfârșită de ”reguli” a lui Teodosie e doar pentru femei. La bărbați, tăcere de mormânt. Ei trebuie doar să existe în esență. Măcar de ar binevoi să pună ceva și pe lista lor, cât de mic, să ducă gunoiul de exemplu.

Femeile divorțate - câh

„Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, zice Teodosie.

Deci practic dacă iei o femeie care a luat inițiativă în privința divorțului, e ca și cum ai dormi în pat și cu fostu’ ei bărbat. Dar dacă bărbatul a fost cel care a spus adio, pa și pussy, e totul bine și frumos, femeia e neprihănită. Fără excepții, fără circumstanțe atenuante, nu contează că ăla o fi fost alcoolic, că dădea casa la păcănele, sau că pur și simplu nu se mai înțelegeau. Nu mai intru în polemici, că eu am un singur mesaj: ”Lăsați femeile să facă ce vor”. Sâc!

Concubinajul - ”un păcat mare”

Tot pe la Radio Dobrogea, unde e invitat de onoare, a vorbit ÎPS Teodosie și despre concubinaj, fiind întrebat dacă acest tip de relație ar trebui privit ”cu îngăduință”.

”Dar cum să o privim cu îngăduinţă? Este un păcat mare!”, a spus Teodosie, adăugând că trebuie „promovată răbdarea” şi că „nu trebuie să detestăm sau să desconsiderăm curăţenia sau fidelitatea”.

Domnule, s-au schimbat vremurile, nu mai e nici măritișul ce a fost. Chiar zilele trecute am fost la coafor, unde noi, femeile, suntem ca la spovedanie. Și fix asta ziceam: unde sunt bărbații ăia cu care te combini, te căsătorești, faceți un credit să vă luați o casă, faceți doi copii și vă luați un labrador? Acum, lăsând ironia de-o parte, am râs în sinea mea la fidelitatea aia menționată de Teodosie. Să îi spună cineva, vă rog, că verigheta nu funcționează pe post de centură de castitate.

Cerceii - mai bine nu. Nu se știe de ce

„Cerceii sunt un surplus, găsim în multe cărți pioase, sunt o podoabă folosită de femei pentru a fi mai interesante, mai elegante. Sfântul Pavel se leagă chiar de părul este prea mult împopoțonat, să nu vă faceți podoabe din păr împletit. Drept să vă spun, cerceii nu prea își au locul. Dacă nu puneți, este mai bine. Nu le faceți un serviciu fetițelor cărora le puneți cercei. Nu sunt o necesitate, se vor obișnui cu ei și pot fi o pricină de a se lăuda sau de a nu fi de acord Dumnezeu cu acest lucru“, a mai spus Teodosie în trecut.

Eu cred că aici Teodosie a fost pe mână cu Secta Bărbaților Zgârciți din România. A început ușurel, cu cerceii, probabil urmează și celelalte bijuterii. Că doar sunt alegerile clasice când vine vorba de cadouri pentru femei, de acum să ne luăm gândul. Urmează și placa cu florile cumpărate degeaba că oricum se ofilesc.

Menstruația - subiect taboo aka ”neputința femeii”

Evident că nu puteam să nu punem pe listă și menstruația. Mă rog, ”neputința femeii”, după cum zice ÎPS Teodosie, că la noi încă e subiect taboo și trebuie să găsim tot felul de expresii ocolitoare de tipul ”mi-au venit musafirii”, ”sunt pe stop”, ”sunt pe roșu” etc.

”În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă”, zicea Teodosie.

Acum, n-o să mă bag în treburile astea bisericești, că nu mă pricep și nici nu mă interesează. Mă frapează în schimb acea ”neputință”. Că dacă tot sunt așa neputincioasă câteva zile pe lună, ia să mi se dea liber la job, ce atâta muncă. Și tot din neputință aș vrea ca în perioada aia să nu fac nici mâncare sau curățenie. Pot să fiu și închisă într-o grotă, undeva, departe, nu comentez, numai Wi-fi să am. Și pe George Clooney dacă se poate.

Andreea Ruxanda este jurnalista la Ziare.com din 2020, unde coordoneaza departamentul Economic si Politic. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti si are un master in Jurnalism Tematic.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Controversă în lumea tenisului, cu o jucătoare legendară: ”S-ar putea să fii de-acord cu femeile goale în vestiarul bărbaților, dar noi nu...”
Controversă în lumea tenisului, cu o jucătoare legendară: ”S-ar putea să fii de-acord cu femeile goale în vestiarul bărbaților, dar noi nu...”
Fost număr unu mondial în tenisul feminin, Martina Navratilova a avut o controversă aprinsă cu jurnalistul Ben Rothenberg, legat de dreptul sportivilor transgender de a utiliza vestiarul...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#IPS Teodosie, #Femei, #IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului , #Stiri IPS Teodosie