Zeci de cetățeni străini sunt printre cei uciși, răpiți sau dispăruți în urma atacului brutal al Hamas în Israel

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 00:55
2259 citiri
Zeci de cetățeni străini sunt printre cei uciși, răpiți sau dispăruți în urma atacului brutal al Hamas în Israel
Locul festivalului a fost înconjurat de teroriști FOTO Twitter

Cetățeni americani, britanici, francezi, germani, nepalezi și thailandezi se numără printre victimele atacului teroriștilor Hamas din Gaza, de sâmbătă 7 octombrie, din Israel.

Autoritățile israeliene au confirmat că atacatorii au luat ostatici soldați și civili, dar numărul și naționalitățile nu au fost confirmate. Oficialii spun că au fost luate ostatice peste 100 de persoane. Hamas susține că numărul este de aproximativ 130, scrie Times of Israel.

Americani se numără printre ostaticii pe care Hamas i-a luat când a atacat Israelul, a declarat duminică, 8 octombrie, ambasadorul Israelului în Statele Unite, fără a preciza numărul.

Diplomatul, Michael Herzog, a fost întrebat de CBS News dacă printre soldații și civilii pe care gruparea teroristă palestiniană i-a răpit în sudul Israelului se numără americani. „Înțeleg că există, dar nu am detalii”, a spus el.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat pentru CNN că „avem rapoarte că mai mulți americani au fost uciși”.

Nu există informaţii despre români printre victime

MAE român a transmis că nu există informaţii despre români printre victime. Ministerul român de Externe a anunțat că 346 de cetățeni români și străini au fost deja repatriați. O celulă de criză a fost activată la nivelul Ministerului român al Afacerilor Externe pentru sprijinul cetățenilor români aflați în Israel.

Oficialii de la București anunță că sunt în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv, cu Oficiul de reprezentare al țării noastre la Ramallah, dar şi cu Delegaţia Uniunii Europene din Israel.

MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.

"Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere.

Mama unei tinere germano-israeliene Shani Louk, în vârstă de 23 de ani, care a participat la un concert în deșert în apropiere de Kibuțul Re'im, a cerut ajutor pentru găsirea fiicei sale după ce a identificat-o pe Louk într-un videoclip care prezintă teroriști în Gaza. Printre imaginile cu un puternic impact emoțional, care au fost publicate sâmbătă, 7 octombrie, pe rețelele de socializare, se numără și un videoclip cu o femeie, al cărei trup era aproape complet dezgolit, care zăcea într-o camionetă a teroriștilor Hamas.

În videoclipul cu pricina, femeia poate fi văzută, într-o camionetă a teroriștilor Hamas, în timp ce este trasă de păr și scuipată. Totodată, susținătorii care înconjurau vehiculul pot fi auziți strigând „Allah Akbar” (Dumnezeu este Mare).

Conform Washington Post, chipul ei nu este vizibil, însă aceasta a putut fi identificată de familie după tatuaje. Mama femeii, Ricarda Louk, a publicat, de asemenea, un videoclip pe rețelele de socializare în care a transmis:

„În această dimineață, fiica mea, Shani Nicole Louk, cetățean german, care se afla cu un grup de turiști în sudul Israelului, a fost răpită de palestinienii din Hamas. Mi s-a trimis o înregistrare video în care am putut-o vedea clar pe fiica mea care era inconștientă într-o mașină cu palestinieni. Vă rog să îmi dați orice fel de ajutor sau informații. Vă mulțumesc".

Cel puțin 260 de participanți la concert au fost masacrați de teroriști.

Ministerul de Externe al Thailandei a anunțat că 11 dintre cetățenii thailandezi au fost luați ostatici în timpul raidului și, probabil, duși în Gaza.

„Sunt nevinovați și nu au nimic de-a face cu vreun conflict”, a declarat prim-ministrul thailandez Srettha Thavisin, potrivit Bangkok Post.

Există aproximativ 5.000 de thailandezi în zonele din sudul Israelului în prezent aflate pe picior de război, potrivit Bangkokului. Majoritatea muncesc în fermă în comunitățile agricole, care au fost atacate sâmbătă. Alți doi cetățeni thailandezi au fost confirmați morți.

10 cetățeni ai Nepalului se numără printre cei uciși în atacul Hamas, a declarat ambasada Nepalului la Tel Aviv într-un comunicat.

„Zece nepalezi au murit tragic, din cauza unui atac al grupării palestiniene Hamas, într-un loc numit Kibbutz Alumim”, se arată în declarație, adăugând că alți patru sunt tratați în spital, iar unul este dat dispărut.

Nepalezii participau la un program de un an la Centrul de pregătire agricolă Sedot Negev din Netivot, în sud. Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Studenților din Nepal, există aproximativ 49 de studenți din Nepal care studiază în prezent agricultura în Israel.

Și prim-ministrul cambodgian Hun Manet a confirmat moartea unui student cambodgian în atac.

Un palestinian militant, lider al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a declarat duminică că facţiunea sa ţine în captivitate peste 30 din israelienii care au fost răpiţi în Fâşia Gaza de sâmbătă, după ce Hamas a lansat atacuri asupra Israelului, informează Agerpres, care citează Reuters.

Captivii nu vor fi repatriaţi „până când toţi prizonierii noştri nu vor fi eliberaţi”, a adăugat al-Nakhala, referindu-se la mii de palestinieni care se află în închisorile israeliene.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#Israel, #atac, #Hamas, #victime, #ostatici, #cetateni straini , #Israel