Gruparea Hamas a menținut teroarea până la sfârșit. Ostaticii au crezut că sunt duși să fie executați până când au văzut autobuzele Crucii Roșii

Duminica, 26 Noiembrie 2023, ora 15:14
5805 citiri
Gruparea Hamas a menținut teroarea până la sfârșit. Ostaticii au crezut că sunt duși să fie executați până când au văzut autobuzele Crucii Roșii
Ostatici eliprați de Hamas în prima zi de armistițiu/ FOTO: Times of Israel

Familia unei femei israeliene eliberată de Hamas spune că ostaticii „creeau că sunt luați pentru a fi executați” până când au văzut autobuzele Crucii Roșii în timp ce erau conduși prin tunelurile din Gaza: „Au menținut teroarea până la sfârșit”

Adina Moshe, în vârstă de 72 de ani, a spus familiei ei că a crezut că a este dusă la moarte înainte ca ea și alți 12 ostatici să fie eliberați vineri, 24 noiembrie, după ce părțile în conflict au semnat un acord de încetare a focului de patru zile, negociat cu Qatari.

Nepoata ei, Mayan Moshe, în vârstă de 43 de ani, a declarat pentru The Times: „Știa că se întâmplă ceva când exploziile s-au oprit toate vineri și dintr-o dată s-a făcut liniște.

„Mătușa noastră a spus că atunci când au fost mutați din tunel s-au speriat – au crezut că sunt duși pentru a fi executați. Abia când au văzut autobuzele Crucii Roșii și-au dat seama că sunt eliberați.

Adina fusese ținută în subteran de teroriștii Hamas timp de 50 de zile înainte de a fi eliberată, iar ochii ei încă se adaptau la lumina soarelui când a vorbit cu familia ei. Nepotul ei Ayat Nouri a precizat că teroriștii Hamas „au păstrat teroarea până la capăt”.

Primul grup de ostatici eliberaţi de Hamas în baza acordului cu Israelul au fost predaţi vineri. Printre civili se numără 13 femei şi copii israelieni care au fost capturaţi de Hamas în timpul raidurilor din 7 octombrie şi ţinuţi în Fâşia Gaza asediată timp de 48 de zile, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor umanitare. Cu excepţia unuia, toţi ceilalţiau fost răpiţi din kibutz-ul Nir Oz, potrivit purtătorilor de cuvânt ai kibbutzului şi Forumului Familiilor Ostaticilor. 11 cetăţeni străini au fost, de asemenea, eliberaţi alături de ostaticii israelieni: 10 cetăţeni thailandezi şi un cetăţean filipinez, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar.

O femeie cu origini româneşti şi fiica sa de 5 ani, o altă mamă cu două fetiţe de 4 şi de 2 ani se numără printre cei 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri în schimbul de ostatici cu Hamas.

Daniel Aloni, care are origini româneşti, s-a numărat printre cele trei femei care au apărut într-un videoclip cu ostatici lansat de Hamas la sfârşitul lunii trecute. Ea a venit la Nir Oz pentru a vizita familia şi a fost răpită alături de fiica ei Emilia. Sora ei Sharon Aloni-Cunio şi alţi membri ai familiei au fost răpiţi şi rămân în Gaza, spune purtătorul de cuvânt al Nir Oz. În ziua atacului, „Daniel a trimis ultimul mesaj familiei ei şi a spus că sunt terorişti în casa lor şi i-a fost teamă că nu vor supravieţui.

Și fetița cu dublă cetățenie, israeliană și irlandeză, despre care tatăl său credea că a murit în atacul de pe 7 octombrie, s-a aflat printre ostaticii eliberați de Hamas în a doua zi de armistițiu.

Povestea lui Emily este emoționantă, tatăl său credea că a murit în atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie și spunea, potrivit Independent, că moartea copilei ar fi o „binecuvântare”, decât să se afle în mâinle teroriștilor.

Însă, după zece zile, acesta a fost informat, de către armata israeliană, că fetița, care ar fi împlinit nouă ani în captivitate, se numără printre ostatici, pentru că nu a fost găsit nici un cadavru sau urme de sânge, în casa în care se afla fetița. Atunci când au avut loc atacul Hamas, pe 7 octombrie, Emily își vizita o colegă de școală kibuțul Be'eri. Ea a fost luată ostatică.

Yafa Adar, 85 de ani, este fondatoarea kibutzului Nir Oz şi este cea mai în vârstă persoană care a fost luată ostatică pe 7 octombrie. Un videoclip cu ea fiind dusă în Gaza cu o maşină de golf condusă de militanţii Hamas a devenit viral la scurt timp după răpirea ei. Kibbutzul Nir Oz a fost devastat în timpul atacului şi mai mult de un sfert din comunitate a fost ucisă sau rămâne dispărută. „Nepotul ei cel mai mare, Tamir Adar, tată a doi copii în vârstă de 38 de ani, a fost şi el răpit şi este încă ţinut ostatic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Nir Oz, citat de CNN.

Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică

În a doua zi a armistițiului temporar dintre Israel și Hamas, sâmbătă, 25 noiembrie, au fost eliberați 13 israelieni și 4 cetățeni thailandezi. În schimbul lor, din închisorile israeliene au fost eliberați 39 de prizonieri. Această nouă eliberare ridică numărul total de ostatici eliberaţi la 46, din aproximativ cei 240 deţinuţi în Gaza după răpirea lor de către Hamas pe 7 octombrie.

Actualul acord de armistiţiu între Israel şi Hamas prevede 4 zile de încetare a focului, care urmează să se încheie luni, şi eliberarea a 150 de deţinuţi palestinieni de către Israel, în schimbul eliberării a 50 de ostatici ai Hamas.

Qatarul speră ca acordul de armistiţiu dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas să fie prelungit dincolo de cele patru zile prevăzute în prezent, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

„Ceea ce sperăm este ca impulsul oferit de eliberările (de ostatici şi prizonieri) din aceste două zile şi de acest acord de patru zile să ne permită să prelungim armistiţiul dincolo de aceste patru zile şi să începem discuţii despre restul ostaticilor”, a declarat Al-Ansari pentru postul de televiziune american CNN.

Qatarul va discuta, de asemenea, cu Egiptul, SUA şi ambele părţi implicate la conflict pentru a se asigura că ajutorul umanitar convenit în cadrul acordului va ajunge în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

Acordul prevede ca 300 de camioane care transportă alimente, echipamente medicale şi combustibil să ajungă în Fâşia Gaza, potrivit informaţiilor publicate săptămâna trecută de autorităţile israeliene.

Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică, a declarat pentru The Times of Israel un oficial familiarizat cu această chestiune.

Biroul primului ministru spune că Israelul a notificat familiile ale căror persoane dragi se află pe lista transmisă de Qatar, care a mediat între Israel şi Hamas.

Aceasta va fi a treia zi a unui armistiţiu de patru zile, despre care Qatar a declarat mai devreme astăzi că speră să fie prelungit în continuare prin eliberarea altor ostatici.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #Hamas, #Gaza, #razboi, #armistitiu, #eliberare, #ostatici , #Razboi Gaza