Cum arată complexul Hamas de sub spitalul Al-Shifa din Gaza. Teroriștii aveau bucătărie, băi și sală de ședințe cu aer condiționat VIDEO

Joi, 23 Noiembrie 2023, ora 12:10
10722 citiri
Cum arată complexul Hamas de sub spitalul Al-Shifa din Gaza. Teroriștii aveau bucătărie, băi și sală de ședințe cu aer condiționat VIDEO
Una dintre bucătăriile descoperite în subteran de armata israeliană FOTO IDF

Armata israeliană a prezentat puțurile tunelului despre care spun că sunt operate de gruparea militantă islamistă Hamas pentru a ataca Israelul, precum și o serie de arme grele găsite în afara celui mai mare spital din Gaza.

Armata israeliană a făcut publice, miercuri, 22 noiembrie, noi imagini și clipuri video cu un tunel consolidat de lângă spitalul Al-Shifa, despre care spune că a fost folosit ca post operațional de comandă al Hamas, relatează Reuters.

În tunelul prezentat de Tzahal pueau fi văzute o baie, bucătărie și o „sală de conferințe” dotată cu aer condiționat. Tunelul înalt de aproximativ doi metri putea fi accesat printr-un spațiu special de pe domeniul spitalului. Acest spațiu din apropiere de intrarea în tunel era, până mai acum ceva timp, aglomerat de zeci de mii de civili palestinieni, despre care IDF spune că erau folosiți ca scuturi umane de Hamas.

În interiorul tunelului prezentat jurnaliștilor se puteau vedea arcade de susținere, structuri de construcție din piatră și beton. În interior au fost găsite o bucătărie mică, o baie echipată cu toaletă și chiuvetă și o cameră mare folosită pentru discuții. În aceasta se aflau și două paturi metalice. „Suspectăm că au și o altă cale de ieșire din tunel. Nu e încă deschis și suntem siguri că există locuri din care se poate ieși în oraș de aici”, a declarat Tsuri. El a mai spus că armata are informații că tunelul poate fi accest și dintr-o grădiniță din Gaza.

„Acesta este felul în care supraviețuiesc pentru că folosesc spitalul ca pe un scut uman pe care îl folosesc să-i protejeze. Pot sta acolo o perioadă lungă – au o cameră cu aer condiționat”, a spus colonelul israelian Elad Tsuri, comandantul care a descoperit tunelul. Israelul acuză Hamas de multă vreme că folosește complexul spitalicesc de la Al Shifa ca centru de comandă al operațiunilor sale, parte a unui efort mai larg al teroriștilor de a se ascunde printre civili.

IDF a distrus 400 de tuneluri ale Hamas

Armata israeliană a anunţat miercuri că a distrus circa 400 de tuneluri aparţinând grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, de la începutul războiului declanşat pe 7 octombrie.

Numeroase tuneluri se aflau sub spitale, şcoli şi locuinţe, a precizat armata israeliană.

Potrivit autorităţilor israeliene, există o reţea de tuneluri subterane în solul nisipos al Fâşiei Gaza, cu o lungime de circa 45 de kilometri şi aproximativ 6 până la 14 kilometri lăţime.

În Fâşia Gaza trăiesc aproximativ 2,2 milioane de locuitor. Unele tuneluri sunt consolidate cu beton sau alimentate cu energie electrică. În medie, tunelurile au 2 metri înălţime şi un metru lăţime, însă unele sunt, de asemenea, suficient de mari pentru a încăpea vehicule.

Pentru a rezista atacurilor aeriene israeliene, unele se află la zeci de metri sub pământ. Multe au intrări prin locuinţe sau moschei, potrivit informaţiilor israeliene.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Israel, #Hamas, #razboi, #Gaza, #tuneluri, #tzahal , #Razboi Gaza