Va putea invazia terestră israeliană în Gaza să-și îndeplinească obiectivele? Analiză BBC

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 03:30
4919 citiri
Va putea invazia terestră israeliană în Gaza să-și îndeplinească obiectivele? Analiză BBC
Tancurile israeliene așteaptă ordinul să treacă în Fâșia Gaza/ FOTO: israelnoticias.com

Liderii Israelului au declarat că Hamas va fi șters de pe fața Pământului și Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost.

„Fiecare membru al Hamas este un om mort”, a spus premierul Benjamin Netanyahu, după ce luptătorii grupării militante au ucis 1.300 de persoane într-un atac brutal asupra Israelului.

Scopul Operațiunii Sabia de Fier pare mult mai ambițios decât orice a planificat armata israeliană în Gaza înainte. Dar este aceasta o misiune militară realistă și cum o pot îndeplini comandanții? se întreabă BBC.

O invazie terestră a Fâșiei Gaza implică lupte urbane din casă în casă și implică riscuri imense pentru populația civilă. Atacurile aeriene au provocat deja sute de morți, iar peste 400.000 de oameni au fugit din casele lor.

Armata are sarcina suplimentară de a salva cel puțin 150 de ostatici, ținuți în locuri necunoscute din Gaza.

Herzi Halevi, șeful de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a promis că va „demonta” Hamas. Dar există o viziune finală despre cum va arăta Gaza după 16 ani de guvernare violentă a Hamas?

„Nu cred că Israelul poate dezmembra fiecare membru Hamas, pentru că este o idee a islamului extremist”, spune analistul militar Amir Bar Shalom de la Radioul Armatei Israelului. „Dar îl poți slăbi cât de mult poți, astfel încât să nu aibă capacități operaționale.”

Acesta ar putea fi un obiectiv mai realist. Israelul a purtat patru războaie cu Hamas și orice încercare de a opri atacurile cu rachete a eșuat.

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent colonelul Jonathan Conricus, a declarat că până la sfârșitul acestui război Hamas nu ar trebui să mai aibă capacitatea militară de a „amenința sau ucide civili israelieni”.

Invazie terestră plină de riscuri

Operațiunea militară este la cheremul mai multor factori care ar putea să o deraieze.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Izzedine al-Qassam, s-a pregătit pentru o ofensivă israeliană. Dispozitive explozive au fost instalate și ambuscade planificate. Poate folosi rețeaua sa notorie și extinsă de tuneluri pentru a ataca forțele israeliene.

În 2014, batalioanele de infanterie israeliene au suferit pierderi grele din cauza minelor antitanc, lunetiştilor şi ambuscadelor, în timp ce sute de civili au murit în lupte într-un cartier din nordul oraşului Gaza.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Israelul a cerut evacuarea a 1,1 milioane de palestinieni din jumătatea de nord a Fâșiei Gaza.

Israelienii au fost avertizați că războiul ar putea dura luni de zile și un record de 360.000 de rezerviști au fost mobilizați.

Întrebarea este cât timp își poate continua Israelul campania fără presiune internațională de a se retrage.

Gaza devine rapid o „gaura iadului”, a avertizat agenția ONU pentru refugiați. Numărul morților crește rapid; alimentările cu apă, energie și combustibil au fost întrerupte, iar acum jumătate din populați i se spune să fugă.

„Guvernul și armata simt că au sprijinul comunității internaționale – cel puțin liderilor occidentali. Filosofia este „să ne mobilizăm, avem timp din plin””, spune Yossi Melman, unul dintre cei apreciați jurnaliști de securitate și informații din Israel.

Dar, mai devreme sau mai târziu, el crede că aliații Israelului vor interveni dacă vor vedea imagini cu oameni înfometați.

Salvarea ostaticilor

Mulți dintre ostatici sunt israelieni, dar există și un număr mare de cetățeni străini și cetățeni cu dublă cetățenie printre aceștia, astfel încât alte guverne, inclusiv SUA, Franța și Regatul Unit, au o miză în această operațiune și eliberarea lor în siguranță.

Președintele Emmanuel Macron a promis familiilor franco-israeliene să-și aducă acasă pe cei dragi: „Franța nu își va abandona niciodată copiii”.

Măsura în care soarta ostaticilor va influența planificatorii militari nu este clară și există și presiuni interne asupra liderilor Israelului.

Amir Bar Shalom compară situația cu Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, când un palestinian înarmat a capturat sportivi israelieni și a ucis 11 persoane.

A fost lansată o operațiune pentru a găsi și ucide pe toți cei implicați în atac și el crede că guvernul va dori să-i vâneze pe toți cei din spatele răpirilor.

Salvarea a atât de mulți oameni deținuți în diferite zone din Gaza se poate dovedi dincolo de posibilitățile comandoului de elită al Israelului Sayeret Matkal. Hamas a amenințat deja că va împușca ostatici pentru a descuraja atacul israelian. Ba mai mult, a anunțat că 13 au fost uciși în bombardamentele israeliene de joi.

Trupuri ale unora dintre israelienii capturaţi de Hamas în timpul atacului desfăşurat în urmă cu o săptămână au fost recuperate de armata israeliană în timpul unui raid terestru în Gaza, vineri, relatează ziarele israeliene, citate de BBC.

Haaretz şi Jerusalem Post spun că Forţele armate ale Israelului au găsit un număr nespecificat de cadavre, aducându-le înapoi pe teritoriul israelian şi au găsit obiecte aparţinând unor persoane dispărute.

Unităţi de infanterie şi blindate au luat parte la raidul în timpul căruia o celulă Hamas care a lansat rachete antitanc asupra teritoriului israelian a fost „eliminată”, spune Jerusalem Post.

Forţele armate israeliene au transmis doar că soldaţii au adunat dovezi care vor ajuta la localizarea ostaticilor.

În 2011, Israelul a schimbat peste 1.000 de prizonieri pentru eliberarea unui soldat, Gilad Shalit, deținut de Hamas timp de cinci ani. Dar Israelul se va gândi de două ori înainte de eliberarea unui alt mare prizonier, pentru că unul dintre bărbații eliberați în acea schimbare a fost Yahya Sinwar, care de atunci a devenit liderul politic al Hamas în Gaza.

Vecinii urmăresc îndeaproape

Ceea ce ar putea afecta, de asemenea, durata și rezultatul unei ofensive terestre este modul în care reacționează vecinii Israelului.

Se poate confrunta cu cereri din ce în ce mai mari din partea Egiptului, care împărtășește o graniță cu Gaza și face deja eforturi pentru ca ajutorul să fie permis prin punctul său de trecere a frontierei Rafah.

„Cu cât locuitorii din Gaza suferă mai mult în urma campaniei militare israeliene, cu atât Egiptul se va confrunta cu mai multe presiuni, pentru a părea că nu le-ar fi întors spatele palestinienilor”, spune Ofir Winter de la Institutul Israel pentru Studii de Securitate Națională.

Dar asta nu se va extinde până la Cairo, permițând trecerea în masă a locuitorilor din Gaza în Egipt sau acționând militar împotriva Israelului în numele lor, crede el.

Granița de nord a Israelului cu Libanul este, de asemenea, supravegheată îndeaproape.

Până acum au avut loc mai multe atacuri transfrontaliere care au implicat gruparea militantă islamistă Hezbollah, dar acestea nu au reprezentat un nou front împotriva Israelului.

Iranul, principalul sponsor al Hezbollah, amenință deja că va lansa „noi fronturi” împotriva Israelului. Aceștia au fost în centrul atenției președintelui american Joe Biden săptămâna aceasta, când a spus: „Orice țară, orice organizație, oricine se gândește să profite de această situație, am un cuvânt: nu!

Un portavion american a fost trimis în estul Mediteranei pentru a sublinia acest mesaj.

Iranul spune că intrarea Hezbollah în război ar fi un "cutremur uriaş" pentru Israel

Ministrul iranian de externe a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra Fâşiei Gaza, avertizând că războiul s-ar putea extinde şi în alte părţi ale Orientului Mijlociu dacă mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Teheran, s-ar alătura bătăliei, ceea ce ar face ca Israelul să simtă "un cutremur uriaş", relatează Times of Israel.

Hossein Amirabdollahian, aflat în vizită la Beirut, a spus presei că gruparea libaneză Hezbollah ia în considerare toate scenariile unui război, iar Israelul ar trebui să înceteze atacurile asupra Gaza cât mai curând posibil.

Amirabdollahian s-a întâlnit vineri cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care l-a informat cu privire la condiţiile mişcării din Liban, considerate, de asemenea, teroriste. "Ştiu despre scenariile pe care Hezbollah le-a pus în aplicare", a spus Amirabdollahian. "Orice pas pe care îl va face rezistenţa (Hezbollah) va provoca un cutremur uriaş în entitatea sionistă", a declarat şeful diplomaţiei iraniene.

"Vreau să-i avertizez pe criminalii de război şi pe cei care susţin această entitate, înainte de a fi prea târziu, să oprească crimele împotriva civililor din Gaza, pentru că s-ar putea să fie prea târziu în (câteva) ore", a avertizat şeful diplomaţiei iraniene.

Care va fin finalul pentru Gaza?

Dacă Hamas ar fi slăbit semnificativ, întrebarea este ce va fi pus în locul lui.

Israelul și-a retras armata și mii de coloniști din Fâșia Gaza în 2005 și nu va avea nicio intenție să se întoarcă ca forță de ocupație.

Ofir Winter crede că o schimbare a puterii ar putea deschide calea pentru revenirea treptată a Autorității Palestiniene (AP), dat afară din Gaza de Hamas în 2007. AP, care nu este un grup militant, controlează în prezent părți din Cisiordania.

Și Egiptul ar primi un vecin mai pragmatic, susține el.

Infrastructura devastată a Gazei va trebui, în cele din urmă, să fie reconstruită așa cum a fost după războaiele anterioare.

Chiar înainte de atrocitățile comise de Hamas în Israel, existau restricții stricte privind intrarea în Gaza a „bunurilor cu dublă utilizare” care ar putea avea un rol atât militar, cât și civil. Israelul va dori să impună restricții și mai severe.

Au existat solicitări pentru o zonă tampon largă de-a lungul gardului cu Gaza pentru a oferi o mai mare protecție comunităților israeliene. Un fost șef al serviciului de securitate Shin Bet, Yoram Cohen, consideră că va fi necesară o zonă de „tragere la vedere” de 2 km (1,25 mile) pentru a înlocui zona existentă.

Indiferent de rezultatul războiului, Israelul va dori să se asigure că un atac similar nu se va mai întâmpla niciodată, conchide BBC.

Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#Israel, #razboi, #Fasia Gaza, #Hamas, #Iran, #Hezbollah , #Israel