Oficiali militari israelieni de rang înalt sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că, dacă Israelul are vreo speranță de a învinge Hamas, ar putea fi nevoit să o facă cu prețul vieții ostaticilor israelieni rămași în Gaza, scrie „The New York Times“.
Publicația americană a relatat că unii comandanți israelieni sunt îngrijorați că ambele obiective ale țării, distrugerea Hamas și eliberarea ostaticilor, nu sunt fezabile.
În schimb, unii oficiali militari israelieni cred că Israelul ar putea fi nevoit să folosească canalele diplomatice - nu strategia militară - pentru a recupera ostaticii din Gaza.
Israelul a jurat să "anihileze" Hamas după ce, pe 7 octombrie, gruparea militantă a comis cel mai grav atac terorist pe teritoriul israelian din istoria națiunii, ucigând aproape 1.200 de persoane și luând ostatici peste 200 de civili.
Forțele armate israeliene au desfășurat o invazie terestră brutală și susținută în Fâșia Gaza în lunile care au trecut de atunci, dar NYT scrie că au făcut mai puține progrese decât au sperat.
Hamas s-a dovedit a fi mai dificil de eliminat decât se anticipase inițial, în parte pentru că gruparea operează o vastă rețea de tuneluri și infrastructură subterană și este susținută, atât financiar, cât și militar, de Iran.
Douăzeci şi unu de militari israelieni au fost ucişi luni în Fâşia Gaza - cel mai sângeros bilanţ zilnic de la lansarea unei ofensive terestre israeliene în Războiul din Fâşia Gaza, la 27 octombrie, anunţă marţi un purtător de cuvânt al armatei israeliene, generalul Daniel Hagari, relatează AFP.
Majoritatea celor 21 de militari a fost ucisă în ”explozia unui RPG” - rachetă trasă de la umăr - care a vizat un tanc şi o clădire minată de armata israeliană în vederea unei demolări, în sudul Fâşiei Gaza, precizează generalul.
Armata israeliană anunţă că a preluat controlul unor posturi de comandament ale Hamas la Khan Yunis. De la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, 200 de militari israelieni au fost ucişi în enclavă, potrivit armatei israeliene.
Potrivit unor martori palestinieni, tiruri israeliene de artilerie au avut loc în noaptea de luni spre marţi în apropiere de Spitalul Nasser, la Khan Yunis, principalul oraş în sudul Fâşiei Gaza - în care Israelul susţine că se ascund lideri locali ai Hamas.
Biroul ONU de Coordonare a Ajutorului Umanitar (OCHA) anunţă că ”ostilităţile se intensifică” la Khan Yunis. Semiluna Roşie palestiniană deplânge o situaţie ”extrem de periculoasă” în apropierea Spitalului al-Amal, alt spital local.
Operatorul palestinian de telecomunicaţii Paltel a anunţat o nouă tăiere a comunicaţiilor pe Internet şi telefoniei mobile, de către operaţiunile israeliene în enclavă, unde situaţia era deja considerată ”critică” pentru civili.
Forțele de apărare israeliene au eliminat mulți militanți și comandanți Hamas de când au lansat contraatacul anul trecut. Însă, din decembrie, trei dintre liderii săi de vârf sunt încă în libertate, inclusiv Mohammed Deif, șeful aripii militare a Hamas, care a pus la cale atacurile din 7 octombrie.
Pe lângă sursele militare israeliene intervievate de NYT, oficiali europeni au criticat, de asemenea, strategia militară a Israelului și l-au îndemnat să reconsidere angajarea în discuții de pace.
Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord mai amplu de încetare a focului, au declarat pentru CNN doi oficiali familiarizaţi cu discuţiile internaţionale în curs.
Propunerea extraordinară, care nu a fost raportată anterior, survine în condiţiile în care Israelul a avut dificultăţi în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas. În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reuşit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanţi lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forţa de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări ale Israelului.
Deşi ar oferi o ieşire sigură din Gaza pentru liderii de vârf ai Hamas care au orchestrat atacul din 7 octombrie, golirea Gaza de liderii săi ar putea slăbi influenţa Hamas asupra zonei devastate de război, permiţând totodată Israelului să continue să urmărească ţinte de mare valoare în străinătate. Se ştie că înalţi oficiali Hamas locuiesc în Doha, Qatar, şi în capitala libaneză Beirut, printre alte locuri din afara teritoriilor palestiniene. O lovitură aeriană israeliană la începutul acestei luni a ucis un comandant de top al Hamas în Beirut.
Sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, deşi este puţin probabil să fie acceptată de Hamas, a fost discutată ca parte a unor negocieri mai largi de încetare a focului de cel puţin două ori în ultimele săptămâni - o dată luna trecută la Varşovia de către şeful serviciilor de informaţii israeliene, directorul Mossad, David Barnea, şi apoi din nou luna aceasta la Doha cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit unui oficial familiarizat cu discuţiile.
Lasarea Hamas in pace sa-si organizere un sta nerazbunator.
Ce a... Vezi tot