Diplomații americani îl avertizează pe Biden asupra furiei în creștere împotriva SUA în lumea arabă

Sambata, 11 Noiembrie 2023, ora 05:35
1797 citiri
Diplomații americani îl avertizează pe Biden asupra furiei în creștere împotriva SUA în lumea arabă
Casa Albă Foto: The Daily Mail

Administrația președintelui american Joe Biden a fost avertizată de diplomații americani din țările arabe că sprijinul său puternic pentru campania militară a Israelului în Fâșia Gaza ar putea duce la o pierdere a sprijinului publicului arab „pentru o generație”, potrivit unei telegrame diplomatice obţinute de CNN.

În nota diplomatică se arată îngrijorarea profundă a oficialilor americani cu privire la nemulțumirea tot mai mare față de Statele Unite, care a izbucnit la scurt timp după ce Israelul a lansat o operațiune împotriva Hamas în urma unui atac major al militanților Hamas.

„Pierdem grav pe câmpul de luptă în spațiul informațional”, a spus Ambasada SUA în Oman într-o telegramă.

Sprijinul robust al SUA pentru acţiunile Israelului este văzut, avertizează telegrama, ”ca o culpabilitate materială şi morală în ceea ce ei consideră a fi posibile crime de război”.

Telegrama de la ambasadă a fost scrisă de al doilea înalt oficial SUA din Muscat şi trimisă, printre alţii, la Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, CIA şi FBI. Deşi este doar o telegramă de la o ambasadă regională, oferă o imagine a îngrijorării privind valul anti-SUA în creştere, care mătură Orientul Mijlociu.

O altă telegramă obţinută de CNN de la Ambasada americană din Cairo transmite la Washington un comentariu dintr-un ziar de stat egiptean conform căruia ”cruzimea preşedintelui Biden şi nepăsarea faţă de palestinieri exced toţi preşedinţii americani anteriori”.

Președintele Biden este sub presiune în țară și în străinătate din cauza sprijinului SUA pentru Israel, pe fondul distrugerilor din Fâșia Gaza și al crizei umanitare din regiune. În timp ce administrația a rezistat solicitărilor de încetare a focului, oficialii lucrează pentru a crește ajutorul pentru enclavă și fac eforturi pentru pauze umanitare în lupte, în special pentru a permite civililor să plece.

În ultimele zile, aliații SUA din lumea arabă și-au exprimat clar indignarea față de criza umanitară din Fâșia Gaza.

Weekendul trecut, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a participat la un summit convocat de ministrul de externe al Iordaniei, la care au participat înalți diplomați din Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Liderii arabi au cerut o încetare a focului, în timp ce Blinken a făcut ecou poziția SUA, argumentând că o încetare totală a focului ar da timp Hamas să se regrupeze și să lanseze un nou atac asupra Israelului. Joi, 9 noiembrie, Casa Albă a anunțat că Israelul a fost de acord cu pauze zilnice de patru ore în ostilitățile din partea de nord a Fâșiei Gaza.

Președintele Biden și administrația sa sunt fără rezerve de partea Israelului. Cu toate acestea, printre potențialii săi alegători, sunt mulți care nu susțin astfel de politici ale Casei Albe și merg la demonstrații de protest pro-palestinieni, care uneori chiar amenință să se transforme în masacre.

Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #razboi Hamas, #Fasia Gaza, #casa alba dilomati , #Razboi Gaza