Barack Obama refuză să aleagă o parte în Războiul Israel-Hamas: „Nimeni nu are mâinile curate“

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 23:46
2614 citiri
Barack Obama refuză să aleagă o parte în Războiul Israel-Hamas: „Nimeni nu are mâinile curate“
Fostul președinte american, Barack Obama/ FOTO: NBC News

Fostul președinte american Barack Obama a condamnat acţiunile Hamas împotriva statului Israel, dar şi-a exprimat şi simpatia pentru civilii din Gaza.

Vorbind la podcastul Pod Save America despre conflictul din Orientul Mijlociu, fostul președinte democrat a sugerat că războiul este o „introspecție morală pentru noi toți”.

„Dacă există vreo şansă de a putea acţiona constructiv, de a face ceva, va fi nevoie de o recunoaştere a complexităţii”, a spus Obama în cadrul unei dezbateri găzduite de podcastul Pod Save America, realizat de foşti membri ai administraţiei sale.

"Ceea ce a făcut Hamas a fost îngrozitor şi nu există nicio justificare pentru asta, iar ceea ce este de asemenea adevărat este că ocupaţia şi ceea ce li se întâmplă palestinienilor este insuportabil", a spus el.

"Dacă vrei să rezolvi problema, atunci trebuie să iei în considerare întregul adevăr", spune el. "Şi apoi trebuie să recunoşti că nimeni nu are mâinile curate, că toţi suntem complici într-o anumită măsură".

Actualul conflict dintre Israel și Hamas a început după ce gruparea teroristă a atacat Israelul la primele ore ale zilei de 7 octombrie, cauzând moartea a peste 1.400 de oameni.

Israelul a răspuns acum cu o serie de lovituri aeriene împreună cu o ofensivă terestră.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că peste 9.200 de palestinieni au fost uciși.

„Toate acestea au loc pe fundalul deceniilor de eșec în realizarea unei păci durabile atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.

„Mă uit la asta și mă gândesc înapoi: „Ce aș fi putut face în timpul președinției mele, pentru a merge mai departe?” oricât am încercat. „Am dorit o securitate autentică pentru Israel, o recunoaștere a dreptului său de a exista și o pace care să se bazeze pe încetarea ocupației și pe crearea unui stat viabil și pe autodeterminare pentru poporul palestinian”.

„Acum, voi recunoaște, este imposibil să fii nepăsător în fața acestui carnagiu”, a continuat Obama. „Este greu să te simți plin de speranță. Imaginile cu familii în doliu, cu trupuri scoase din dărâmături, ne obligă pe noi toți la o introspecție morală.

În timpul președinției sale, Obama a susținut adesea dreptul Israelului la autoapărare la începutul conflictelor cu gruparea islamistă palestiniană Hamas în Gaza, dar a cerut rapid reținere din partea Israelului odată ce victimele palestiniene au crescut în urma atacurilor aeriene.

Gaza, o fâșie de pământ lungă de 40 de kilometri care găzduiește 2,3 milioane de oameni, este condusă politic din 2007 de Hamas, un grup islamist susținut de Iran, dar se confruntă cu o blocada din partea Israelului.

Administrația Obama a căutat, dar în cele din urmă nu a reușit să negocieze, un acord de pace între Israel și palestinieni.

De la preluarea mandatului la începutul anului 2021, Biden nu a încercat să reia discuțiile îndelungate, spunând că liderii de ambele părți au fost prea intransigenți și că climatul nu este potrivit.

Obama și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o relație dificilă când Obama era în funcție, inclusiv atunci când administrația lui Obama negocia un acord nuclear cu Iranul.

Biden, în calitate de vicepreședinte al lui Obama, a acționat adesea ca un mediator între cei doi.

Președintele Biden a sprijinit puternic Israelul în războiul împotriva Hamas și a oferit o cantitate semnificativă de asistență militară.

Dar administrația a cerut recent pauze umanitare și a avertizat de mai multe ori împotriva producerii unor daune uriașe asupra civililor palestinieni.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #palestinieni, #Barack Obama , #Razboi Gaza