Cum pregătește armata israeliană intrarea terestră în Gaza: atacuri aeriene, comandouri și asediu

Vineri, 20 Octombrie 2023, ora 18:50
3172 citiri
Cum pregătește armata israeliană intrarea terestră în Gaza: atacuri aeriene, comandouri și asediu
FOTO Captură Video / Twitter

Israelul și-a continuat atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza joi, 19 octombrie, și vineri, 20 octombrie, în timp ce pregătește trupele și pune bazele unei intrări cu trupe terestre în enclavă.

Armata israeliană a lansat un atac asupra a aproximativ 100 de poziții ale grupării islamiste Hamas din Fâșia Gaza. În urma acestui atac, Muhammad Abu 'Odeh, un membru al forțelor navale ale Hamas, a fost ucis. Se crede că palestinianul a participat la agresiunea brutală din 7 octombrie, care a avut loc pe teritoriul israelian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, în timpul atacurilor, Amjad Majed Muhammad Abu 'Odeh, membru al forțelor navale ale Hamas, a fost ucis.

De asemenea, o echipă teroristă din forțele aeriene ale Hamas a fost neutralizată în timpul unui atac asupra orașului Gaza, în timp ce încerca să lanseze rachete asupra unui avion de luptă israelian.

Printre cele 100 de obiective ale Hamas atacate de armata israeliană se numără un tunel subteran, depozite de arme și zeci de centre de comandă operaționale.

De asemenea, armata israeliană a distrus facilități și arme ale teroriștilor care se aflau într-o moschee din cartierul Jabalia. Aceștia foloseau moscheea ca punct de observație și bază de operațiuni.

Timp de aproape două săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru o posibilă invazie a Gazei, efectuând mii de lovituri aeriene asupra enclavei, vizând liderii Hamas, forțele speciale și activele sale strategice, inclusiv posturi de informații și o rețea de tuneluri subterane, deoarece încearcă să slăbească grupul înainte de a trimite miile de soldați israelieni masați la graniță.

Israelul a întrerupt apa, hrana, combustibilul și energia electrică în Gaza și le-a cerut locuitorilor din Gaza să părăsească partea de nord a enclavei, avertizând că va urma o bătălie intensă în orașul Gaza, bastionul militar al Hamas. Israelul spune că alimenta cu apă, alimente și ajutor medical doar sudul Gazei.

Oficialii israelieni au spus că se pregătesc pentru un asalt terestru, aerian și maritim asupra Gazei în urma atacului din 7 octombrie al Hamas asupra orașelor din sudul Israelului, care a ucis peste 1.400 de israelieni, inclusiv peste 1.000 de civili. Hamas, care este desemnat de SUA ca grup terorist și controlează Fâșia Gaza, a luat și cel puțin 203 ostatici, potrivit oficialilor israelieni.

Atacul israelian poate include o invazie terestră extinsă - cum Israelul nu a făcut-o niciodată în Gaza - deși oficialii israelieni nu au exclus alte opțiuni pentru eliminarea Hamas.

Israelul și-a continuat atacurile aeriene asupra Gaza, în ciuda tumultului din cauza tragediei spitalului. Aceste lovituri au ucis peste 3.785 de persoane în Fâșia Gaza în ultimele două săptămâni, potrivit ministerului Sănătății.

Israelul s-a abținut să se grăbească într-o operațiune la sol, în ciuda mobilizării a peste 300.000 de soldați, mulți plasați la granița cu Gaza, potrivit oficialilor militari israelieni.

Hamas a avut la dispoziție un an sau mai mult pentru a se pregăti pentru un astfel de asalt din partea Israelului, scrie WSJ. A pus capcane pentru infanterie israeliană, a dobândit arme noi și mai avansate și a construit cel puțin sute de kilometri de tuneluri subterane, au declarat foști oficiali de securitate israelieni.

Pregătirile IDF

Raidurile aeriene israeliene demolează punctele de ieșire cunoscute din tunelurile Hamas, împărțind acele pasaje. De asemenea, distrug posturile de lansare a rachetelor antitanc și infrastructura de informații și curăță zonele din Gaza pentru a ușura operațiunile la sol, au declarat actualii și foștii oficiali militari israelieni. Armata le dă timp civililor să se mute din orașul Gaza, unde este așteptat greul bătăliei.

Oficialii israelieni spun că încă lucrează la obținerea tuturor echipamentelor necesare armatei care va trebui să opereze în iarna care vine.

Asediul israelian, în timp ce creează o criză umanitară în enclavă, are ca scop slăbirea oamenilor Hamas, spun foștii oficiali.

„Cu cât așteptăm mai mult invazia terestră, cu atât mai mult putem înmuia pământul și țintele subterane înainte de a intra”, a spus Jacob Nagel, un fost consilier pentru securitate națională și acum membru al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor din Washington.

El a spus că Israelul ar dori să-și ia cât mai mult timp pentru a-și continua strategia actuală, dar trebuie să ia în considerare ce fel de fereastră are înainte ca presiunea internațională să-l oblige să reducă atacul aerian. Israelul le-a spus celor din Gaza în ultimele zile să se deplaseze spre sud, avertizând că intenționează să efectueze o ofensivă în nord.

Presiune pentru a aduce ostaticii

Cu sute de civili și soldați luați captivi de Hamas și alte forțe din Gaza în timpul atacului lor din 7 octombrie, liderii israelieni trebuie să ia în considerare și presiunea internă pentru a lansa o operațiune la sol pentru a aduce ostaticii înapoi, a spus Nagel.

Asediul „este un fel de pregătire pentru invazie”, a spus Yaakov Amidror, un fost general israelian și consilier pentru securitate națională. „Cu cât oamenii Hamas vor fi înfometați, lipsiți de apă și obosiți, cu atât mai bine.”

Amidror a spus că Israelul lovește în prezent site-uri militare cunoscute ale Hamas și, de asemenea, curăță zonele care ar facilita drumul trupelor israeliene după ce acestea intră în Fâșia Gaza.

Nagel a spus că Hamas a surprins Israelul cu amploarea și calitatea armelor sale folosite în atacul din 7 octombrie. El și actualii oficiali israelieni au spus că unele dintre arme par să provină din Iran și Rusia, direct sau indirect, inclusiv grenade avansate propulsate de rachete care pot fi eficiente împotriva vehiculelor blindate. Iranul este un susținător militar și financiar major al Hamas. Israelul nu a comentat dacă Iranul a ajutat direct la planificarea atacului Hamas din 7 octombrie.

Distrugerea tunelurilor

Oficialii israelieni spun că Iranul a ajutat Hamas să producă drone în interiorul Gazei. „Ei vor să venim să ne ocupăm de noua lor cutie de trucuri”, a spus Eisin. „O operațiune la sol este ceva pentru care te pregătești în mod sistematic.”

Una dintre provocările cheie pe care le așteaptă trupele israeliene este o rețea extinsă de tuneluri subterane săpate de Hamas în Gaza, cu care Eisin a spus că nicio armata nu s-a confruntat vreodată. Chiar și în atacul terestre anterior al Israelului în Gaza din 2014, Israelul nu a intrat pe deplin în enclavă, ci a rămas în orașe de la margine.

Atacurile aeriene israeliene vizează acum parțial clădirile în care tunelurile au puncte de ieșire, precum și tăierea tunelurilor, făcându-le mai puțin eficiente, a spus Eisin. Ea a mai spus că Israelul ar putea folosi bombe de distrugere a buncărelor pentru a eroda și mai mult rețeaua de tuneluri, dar Israelul așteaptă să plece cât mai mulți civili din Gaza de nord înainte de a folosi armele puternice.

Dar, pentru a distruge rețeaua de tuneluri, soldații israelieni vor trebui să opereze adânc în interiorul Gazei. Sistemul este bine cunoscut de luptătorii Hamas și este probabil să conțină multe capcane pentru israelieni odată ce aceștia vor intra.

„Pentru orice tip de acțiune în interiorul tunelurilor, există victime”, a spus Eisin. „Încerci să le limitezi, dar nu le poți elimina”.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #pregatiri, #invazie terestra , #Israel Fasia Gaza