Regina Rania a Iordaniei spune că a fi pro-palestinian nu înseamnă a fi „antisemit” și pledează pentru încetarea focului în Fâșia Gaza

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 10:57
2730 citiri
Regina Rania a Iordaniei spune că a fi pro-palestinian nu înseamnă a fi „antisemit” și pledează pentru încetarea focului în Fâșia Gaza
Regina Rania a Iordaniei/ FOTO: CNN

Regina Rania a Iordaniei a cerut o încetare a focului în războiul Israelului împotriva Hamas, spunând că sprijinirea populației civile palestiniene din Fâșia Gaza nu înseamnă a fi antisemit sau pro-terorism.

„Să fiu foarte, foarte clară. A fi pro-palestinian nu înseamnă a fi antisemit, a fi pro-palestinian nu înseamnă că ești pro-Hamas sau pro-terorism”, a declarat, duminică, 5 noiembrie, regina Rania la CNN.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este că acuzația de antisemitism este folosită pentru a reduce la tăcere orice critică la adresa Israelului”, a spus ea.

„Vreau să condamn absolut și din toată inima antisemitismul și islamofobia... dar vreau, de asemenea, să reamintesc tuturor că Israelul nu reprezintă tot poporul evreu din întreaga lume. Israelul este un stat și este singurul responsabil pentru propriile sale crime.”

Israelul a declarat un „asediu complet” asupra Gazei în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale grupării militante palestiniene Hamas, care controlează enclava.

Hamas a ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, și a luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Regina Rania a declarat pentru CNN că argumentul că o încetare a focului va permite mai multe atacuri Hamas „susține și justifică” moartea civililor.

„Știu că unii care sunt împotriva încetării focului și că susțin că acesta va ajuta Hamas. Cu toate acestea, simt că prin acest argument, ei susțin și justifică moartea a mii de civili, iar acest lucru este condamnabil din punct de vedere moral”, a spus ea.

„Avalanșă de suferință umană”

Israelul a cerut în mod repetat civililor palestinieni să se deplaseze în sudul Fâșiei Gaza pe măsură ce își intensifică atacurile aeriene și terestre asupta enclavei.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică pentru CBS Face the Nation că Israelul „depune toate eforturile” pentru a „scăpa de pericol” populația civilă din Gaza.

El a adăugat că „Hamas face tot ce poate pentru a-i ține în pericol”.

Dar Rania a spus că afirmația Israelului că încearcă să protejeze civilii este „o insultă la adresa inteligenței cuiva”.

„Când 1,1 milioane de oameni sunt rugați să-și părăsească casele sau riscă moartea, aceasta nu este o protecție a civililor, este o strămutare forțată”, a spus ea.

Regina Iordaniei a spus că nu crede că ordinele de evacuare ale Israelului sunt în beneficiul Gazei, ci mai degrabă o încercare de a „legitima acțiunile lor”.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden și-a exprimat scepticismul față de cifrele deceselor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Întrebată despre această poziție, Rania a spus că este „propagandă israeliană” standard.

„Încearcă să minimizeze consecințele oribile ale acțiunilor lor, încearcă să dezumanizeze și mai mult palestinienii și să desensibilizeze oamenii față de suferința lor... ei încearcă să se autoexonereze”, a spus regina Iordaniei.

Peste două milioane de refugiați palestinieni trăiesc în Iordania, potrivit agenției ONU UNRWA.

Iordania a trimis duminică un pachet de asistență medicală într-un spital de campanie iordanian din Gaza, a anunțat regele Abdullah al II-lea pe rețelele de socializare, iar săptămâna trecută țara și-a rechemat ambasadorul din Israel, invocând războiul.

Regina Rania a întrebat câți oameni mai trebuie să moară înainte ca și „conștiința noastră globală să se trezească”.

„Tot ce vor să audă sunt scuzele palestinienilor. Ești bombardat, asta e vina ta”, a spus ea. „Ești înfometat, asta e vina ta. Îndrăznești să te naști în teritoriile ocupate, asta e vina ta... Este insuportabil să urmărești avalanșa suferinței umane, ” a mai declarat Rania.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #regina Rania, #Iordania, #palestinieni , #Razboi Gaza