Avertismentul transmis Israelului de șeful de stat major interarme al armatei SUA: „Este un ordin destul de mare”

Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 12:55
8147 citiri
Avertismentul transmis Israelului de șeful de stat major interarme al armatei SUA: „Este un ordin destul de mare”
Generalul Charles Q. Brown/ FOTO: CNN

Generalul Charles Q. Brown, şeful de stat-major interarme al SUA, spune că distrugerea completă a grupării teroriste Hamas este „un ordin destul de mare” și greu de atins.

Înalt oficial militar american a indicat joi, 9 noiembrie, că Israelului îi va fi mai greu să elimine Hamas, cu cât campania sa militară din Fâșia Gaza se prelungește și cu cât mai mulți civili vor fi uciși în acestă operațiune militară, scrie Times of Israel.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că numărul morților în creștere rapidă a necombatanților în războiul Israelului împotriva Hamas îi va determina pe civilii palestinieni să se îndrepte spre teroare, a răspuns: „Da, foarte mult“.

„Și cred că asta este ceva la care trebuie să fim atenți”, le-a spus Brown reporterilor în primele sale comentarii despre războiul din Gaza de când a preluat funcția de înalt oficial al armatei americane luna trecută.

O rezolvare mai rapidă a luptelor din Fâșia Gaza ar putea ajuta la limitarea dezbinărilor civile ce ar risca să-i stimuleze pe oameni să se alăture militanţilor palestinieni, a declarat principalul consilier militar al preşedintelui Statelor Unite.

Israelul se concentrează totodată pe vizarea conducerii superioare a Hamas, ceea ce ar putea fi realizat mai repede, a adăugat generalul american.

„Cred că, cu cât durează mai mult, cu atât poate deveni mai greu”, a spus Brown în fața unor reporteri înainte de a ajunge joi în Japonia.

Brown, care a preluat funcţia de ofiţer superior al armatei americane cu puţin peste o lună în urmă, şi-a exprimat încrederea că Israelul respectă legile războiului în Fâșia Gaza.

El a mai spus că există loc pentru ca armata israeliană să-şi îmbunătăţească explicaţiile publice cu privire la comportamentul său şi că a discutat acest subiect cu omologul său israelian.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că ţara se află într-un „război dur” care va fi de lungă durată.

Israelul a acuzat Hamas pentru moartea civililor din Gaza, spunând că foloseşte oameni nevinovați ca scuturi umane şi ascunde arme şi centre de operaţiuni în zone rezidenţiale.

Generalul american nu a pledat pentru o campanie scurtă şi nici nu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la cât ar trebui să dureze operaţiunea israeliană din Gaza.

„Fiecare conflict în care am fost implicat de-a lungul carierei mele militare a durat puţin mai mult decât şi-ar fi imaginat majoritatea oamenilor. Aşa că trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus Charles Q. Brown.

Generalul Brown a participat la campaniile aeriene din Orientul Mijlociu, inclusiv în timpul bătăliei pentru recucerirea oraşelor din Irak de la teroriștii din Statul Islamic.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #SUA, #generalul Charles Q Brown , #Razboi Gaza