Tensiuni fără precedent între Casa Albă și Netanyahu, în timp ce Biden resimte prețul politic pentru că se poziționează alături de Israel ANALIZĂ

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 22:04
2780 citiri
Tensiuni fără precedent între Casa Albă și Netanyahu, în timp ce Biden resimte prețul politic pentru că se poziționează alături de Israel ANALIZĂ
Președintele SUA Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu/ FOTO: newsroom.ucla

După atacurile îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie, Joe Biden a fost mai aproape de Israelul decât orice președinte american.

Dar două luni mai târziu, în urma operațiunii militare israeliene împotriva Hamas în Gaza, în care au murit mii de civili, tensiunile fără precedent legate de război se extind între Casa Albă și guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, notează CNN.

Biden a criticat Israelul, într-un limbaj extrem de clar, care de obicei provoacă respingere din partea liderilor evrei. Președintele american a reproșat că Israelul nu face destul pentru a proteja civilii, dar a acuzat și Hamas că folosește palestinieni nevinovați ca acoperire.

Divergențele diplomatice se adâncesc pe măsură ce o nouă evaluare a serviciilor de informații americane, văzută de CNN joi, 14 decembrie, arată că aproape jumătate din munițiile aer-sol folosite de Israel în Gaza au fost așa-numitele „bombe stupide”, neghidate.

Următoarea mare întrebare geopolitică privind războiul din Gaza nu este dacă acesta va izola Israelul la nivel internațional - asta s-a întâmplat deja. Este dacă sprijinul ferm al Casei Albe pentru operațiune va înstrăina și Statele Unite de prietenii săi într-un mod care ar putea compromite grav obiectivele mai largi de securitate națională.

Iar bilanțul necruțător asupra palestinienilor crește, de asemenea, prețul politic pe care Biden îl plătește acasă pentru susținerea lui pentru Israel – și ridică îndoieli cu privire la capacitatea sa de a-și revigora coaliția politică înainte de alegerile din 2024.

Trei aliați apropiați fac un pas înapoi

Acesta este fundalul sensibil al unei călătorii în Israel, joi, 14 decembrie, a consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, pentru a se întâlni cu Netanyahu și alți oficiali cheie evrei.

Călătoria lui Sullivan sugerează că Washingtonul consideră că Israelul nu a luat suficient în considerare avertismentele secretarului de stat Antony Blinken după expirarea unui armistițiu la începutul acestei luni ca în operațiunile sale ar trebui să aibă mai multă grijă să protejeze civilii decât a făcut-o în faza inițială a operațiunii din Gaza. Optica din jurul călătoriei lui Sullivan va contrasta, de asemenea, cu vizita lui Biden în Israel în octombrie, când le-a spus israelienilor că le înțelege durerea, șocul și „furia mistuitoare”. Dar el a avertizat, de asemenea, Israelul să nu facă aceleași greșeli făcute de SUA după atacurile din 11 septembrie din 2001 și le-a spus reporterilor în drum spre casă că, dacă Israelul nu va lua măsuri pentru a ușura suferința palestinienilor din Gaza, țara sa va fi judecată cu asprime de comunitatea internațională.

Războiul a provocat un bilanț uman teribil. Dar a declanșat și reverberații politice neprevăzute în Statele Unite. A declanșat un nou val de antisemitism și a scos la iveală un echivoc cu privire la discriminarea față de evrei, inclusiv printre unii progresiști ​​și în universitățile liberale din America.

Iar conducerea globală a Washingtonului riscă acum să fie afectată din cauza sprijinului acordat Israelului.

Într-o mișcare extrem de simbolică de marți, trei dintre cei mai apropiați aliați ai Americii – Canada, Australia și Noua Zeelandă – au făcut notă discordantă de Washington pentru a solicita eforturi urgente pentru o încetare a focului în Gaza. „Prețul înfrângerii Hamas nu poate fi suferința continuă a tuturor civililor palestinieni”, au spus prim-miniștrii celor trei națiuni. Problema a provocat acum o divizare rară în alianța de partajare a informațiilor Five Eyes, care include și SUA și Regatul Unit.

Dramatica manevră diplomatică pare să fi atras atenția Casei Albe. Dar cât de mult va schimba abordarea lui Biden față de Israel creșterea presiunii interne și internaționale?

Cu toată frustrarea sa din ce în ce mai mare, președintele este pro-Israel convins și ar fi totuși o mare surpriză dacă ar adăuga presiune tangibilă la mustrările sale retorice la adresa lui Netanyahu. O posibilitate ar fi impunerea unor condiții pentru acordarea pachetului de ajutor de 14 miliarde de dolari pentru Israel, deși oficialii au declarat pentru CNN că administrația nu are în prezent planuri să facă acest lucru, în ciuda apelurilor tot mai insistente ale congresmanilor democrați și ale organizațiilor pentru drepturile omului ca SUA să nu mai furnizeze arme dacă Israelul nu face mai mult pentru a proteja civilii din Gaza.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #benjamin netanyau, #Joe Biden , #Razboi Gaza