Înainte ca armata să intre terestru în Gaza, Israelul lovește labirintul de tuneluri construit de Hamas

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 21:56
7015 citiri
Înainte ca armata să intre terestru în Gaza, Israelul lovește labirintul de tuneluri construit de Hamas
Tuneluri hamas în Gaza FOTO / saudigazette.com.sa

Israelul spune că lovește părți dintr-un labirint secret de tuneluri construite sub Fâșia Gaza de Hamas, în timp ce continuă să riposteze pentru atacul transfrontalier fără precedent al grupării islamiste palestiniene de sâmbătă, 7 octombrie, scrie BBC.

„Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi la un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care l-a construit Hamas”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), joi, 12 octombrie, într-un videoclip.

"Acestea nu sunt buncăre pentru civilii din Gaza. Sunt doar pentru Hamas și alți teroriști, astfel încât aceștia să poată continua să tragă cu rachete în Israel, să planifice operațiuni, să trimită teroriști în Israel", au susținut ei.

Este foarte dificil de evaluat dimensiunea rețelei, pe care Israelul a numit-o „Metroul Gaza”, deoarece se crede că se întinde sub un teritoriu care are doar 41 km lungime și 10 km lățime.

În urma unui conflict din 2021, IDF a declarat că a distrus peste 100 km de tuneluri în lovituri aeriene. Între timp, Hamas a susținut că tunelurile sale se întindeau pe 500 km și că doar 5% au fost lovite. Pentru a pune aceste cifre în perspectivă, metroul londonez are 400 km lungime și se află în mare parte deasupra solului.

Construcția tunelului a început în Gaza înainte ca Israelul să-și retragă trupele și coloniștii în 2005.

Dar a fost intensificat după ce Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei doi ani mai târziu, ceea ce a determinat Israelul și Egiptul să înceapă să restricționeze circulația mărfurilor și a oamenilor din motive de securitate.

2.500 de tuneluri care treceau pe sub granița cu Egiptul

La apogeul său, aproape 2.500 de tuneluri care treceau pe sub granița cu Egiptul au fost folosite pentru introducerea ilegală de bunuri comerciale, combustibil și arme de către Hamas și alte grupuri militante.

Contrabanda a devenit mai puțin importantă pentru Gaza după 2010, când Israelul a început să permită importarea mai multor bunuri prin punctele sale de trecere. Egiptul a oprit ulterior contrabanda prin inundarea sau distrugerea tunelurilor.

Hamas și alte facțiuni au început, de asemenea, să sape tuneluri pentru a ataca forțele israeliene.

În 2006, militanții au folosit unul de sub granița cu Israelul pentru a ucide doi soldați israelieni și pentru a-l captura pe al treilea, Gilad Shalit, pe care l-au ținut captiv timp de cinci ani.

În 2013, IDF a descoperit un tunel de 1,6 km lungime și 18 m adâncime, căptușit cu un acoperiș de beton și pereți care duceau de la Fâșia Gaza până în apropierea unui kibuț israelian, după ce rezidenții au auzit sunete ciudate.

În anul următor, Israelul a justificat prin necesitatea de a eradica amenințarea cu atacuri ale militanților care folosesc astfel de „tuneluri teroriste” pe sub frontieră pentru o ofensivă aeriană și terestră majoră în Gaza.

IDF a spus că forțele sale au distrus peste 30 de tuneluri în timpul războiului. Dar un grup de militanți a putut folosi unul pentru a organiza un atac în care patru soldați israelieni au fost uciși.

"Tunelele transfrontaliere tind să fie rudimentare, ceea ce înseamnă că nu au nicio fortificație. Sunt săpate pentru un singur scop - invadarea teritoriului israelian", spune Dr. Daphné Richemond-Barak, expert în război subteran, care predă la Universitatea Reichman din Israel.

„Tunelele din interiorul Gazei sunt diferite, deoarece Hamas le folosește în mod regulat. Probabil că sunt mai confortabil pentru a fi în interior pentru perioade mai lungi de timp. Sunt cu siguranță echipate pentru o prezență mai lungă și susținută”.

Liderii Hamas se ascund acolo, au centre de comandă și control

"Liderii se ascund acolo, au centre de comandă și control, le folosesc pentru transport și linii de comunicație. Sunt echipate cu electricitate, iluminat și șine feroviare. Te poți deplasa mai mult și stai în picioare."

Ea spune că Hamas pare să fi „perfecționat arta” construcției de tuneluri și a războiului în ultimii ani, după ce au observat tactica luptătorilor rebeli sirieni din Alep și a militanților jihadiști din grupul Stat Islamic (IS) din Mosul.

Se crede că tunelurile din interiorul Gazei se află la 30 m adâncime și au intrări situate la etajele inferioare ale caselor, moscheilor, școlilor și altor clădiri publice, pentru a permite militanților să evite detectarea.

Construirea rețelei a avut, de asemenea, un cost pentru populația locală. IDF a acuzat Hamas că a deturnat milioane de dolari acordate Gazei în ajutor pentru a plăti construcția de tuneluri, precum și zeci de mii de tone de ciment destinate reconstrucției caselor distruse în războaiele anterioare.

Este posibil ca un tunel transfrontalier să fi fost folosit de militanții Hamas în timpul atacurilor din weekendul trecut în Israel, în care cel puțin 1.300 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, iar alte peste 150 au fost luate ca ostatici. Au existat rapoarte conform cărora a fost descoperită o ieșire de tunel în apropierea kibuțului Kfar Aza, unde au fost masacrați zeci de civili.

Dacă acest lucru este confirmat, tunelul ar fi fost construit sub bariera subterană de beton împânzită cu senzori sofisticați pe care Israelul l-a terminat de instalat la sfârșitul anului 2021.

Dr. Richemond-Barak spune că ar fi un șoc, dar subliniază că niciun sistem de detectare a tunelurilor nu este sigur. „De aceea tunelurile au fost folosite de vremuri imemoriale în război, pentru că nu există nicio modalitate de a preveni construcția acestuia”.

Ea avertizează, de asemenea, că este nerealist ca israelienii să creadă că va fi posibil ca IDF să distrugă întreaga rețea de tuneluri a Hamas din Gaza, deoarece sute de mii de trupe se adună în apropiere pentru o posibilă operațiune la sol.

Hamas va folosi civilii pe post de scuturi umane

"Vor fi părți ale rețelei în care civilii, indiferent de motiv, nu vor pleca... Unele părți ale rețelei subterane sunt necunoscute. Și pentru unele dintre ele daunele colaterale vor fi prea mari."

Distrugerea tunelurilor va duce, de asemenea, la o pierdere semnificativă de vieți omenești - printre forțele israeliene de pe teren, civilii palestinieni și ostatici, avertizează ea.

Peste 1.500 de palestinieni din Gaza, mulți dintre ei civili, au fost deja uciși în atacurile aeriene israeliene de răzbunare de sâmbătă.

„Hamas este foarte bun la folosirea scuturilor umane. Odată ce o lovitură este iminentă și ei știu asta, vor pune civili nevinovați deasupra clădirilor. Asta a forțat Israelul să anuleze loviturile de multe ori”, spune Dr. Richemond-Barak.

„După ce a stăpânit tehnica, Hamas ar putea să o folosească cu ușurință în contextul tunelurilor și să pună pur și simplu ostatici israelieni, americani și alți în interiorul lor”.

În timpul conflictului din 2021, o serie de lovituri aeriene devastatoare în orașul Gaza a dus la prăbușirea a trei clădiri rezidențiale, ucigând 42 de persoane. IDF a spus că a vizat tuneluri subterane, dar că, atunci când s-au prăbușit, și fundațiile clădirii s-au prăbușit.

Rețeaua de tuneluri va anula, de asemenea, avantajele pe care le are IDF în ceea ce privește tehnologia și informațiile, va mări dificultățile războiului urban și va reprezenta o amenințare letală pentru trupele israeliene, potrivit Dr. Richemond-Barak.

„În primul rând, Hamas a avut destul timp să mineze întreaga rețea”, spune ea. „Ar putea doar să lase soldații să intre în rețeaua de tuneluri și apoi, în cele din urmă, să arunce totul în aer”.

„Ei ar putea răpi [soldații în atacuri surpriză]. Și apoi vin toate celelalte riscuri - să rămână fără oxigen, să lupte cu inamicul unu-la-unu, iar salvarea soldaților răniți devine practic imposibilă”.

„Chiar dacă nu intră în tunel, a securiza o zonă în care bănuiești că ar putea fi prezente tuneluri este foarte diferit de a securiza o zonă în general. Aici, trebuie să securizezi ceva care este invizibil”, spune Dr. Richemond-Barak.

Forțele israeliene vor avea, totuși, câteva modalități de a atenua riscurile.

Potrivit lui Colin Clarke, director de cercetare la compania de securitate Soufan Group, acestea ar putea include trimiterea de drone și vehicule fără pilot în tuneluri pentru a le cartografi și a identifica posibile capcane înainte ca soldații să le curețe.

Avioanele de război ar putea arunca, de asemenea, bombe „antibuncăre”, care pătrund adânc în pământ înainte de a se detona. Cu toate acestea, ar prezenta un risc de daune colaterale din cauza terenului urban dens.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Gaza, #tuneluri, #masacru, #civili , #Israel