Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de americani pentru un atac din Liban. Reacția Statelor Unite

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 07:11
1908 citiri
Israelul, acuzat că a folosit fosfor alb furnizat de americani pentru un atac din Liban. Reacția Statelor Unite
Israelul acuzat că a folosit fosforul alb în Liban FOTO The Washington Post

Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb, furnizată de SUA, într-un atac din octombrie în sudul Libanului, care a rănit cel puţin nouă civili în ceea ce, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului, ar trebui investigat ca o crimă de război, a afirmat luni The Washington Post care spune că a efectuat o analiză asupra unor fragmente de obuz găsite într-un mic sat.

Un jurnalist care lucra pentru The Washington Post a găsit rămăşiţele a trei proiectile de artilerie de 155 de milimetri trase în Dheira, în apropiere de graniţa cu Israelul, care au provocat un incendiu ce a mistuit cel puţin patru case, potrivit localnicilor.

Muniţia, care aruncă pene de pâslă îmbibate cu fosfor alb ce arde la temperaturi ridicate, produce un fum care acoperă mişcările trupelor, învăluind o suprafaţă mare. Conţinutul său se poate lipi de piele, provocând arsuri potenţial fatale şi leziuni respiratorii, iar utilizarea sa în apropierea zonelor civile poate fi interzisă în conformitate cu dreptul umanitar internaţional. Dintre cei nouă răniţi în atacul israelian de la Dheira, cel puţin trei au fost spitalizaţi, dintre care unul pentru câteva zile.

Seriile de producţie inscripţionate pe fragmentele de obuze găsite se potrivesc cu nomenclatura folosită de armata americană pentru a clasifica muniţiile produse pe plan intern şi arată că au fost fabricate în Louisiana şi Arkansas în 1989 şi 1992. Culoarea verde deschis şi alte marcaje - cum ar fi "WP" imprimat pe unul dintre fragmente - corespund cartuşelor cu fosfor alb, potrivit experţilor în armament, a scris The Washington Post.

Muniţia fumigenă M825, trase de obuziere de 155 mm, are o utilizare legitimă pe câmpul de luptă, inclusiv pentru semnalizarea trupelor prietene, marcarea ţintelor şi producerea de fum alb care ascunde soldaţii de ochii forţelor inamice, însă nu este destinată utilizării ca arme incendiare.

ISRAELUL, ACUZAT ŞI ÎN TRECUT CĂ A FOLOSIT FOSFOR ALB ÎMPOTRIVA CIVILILOR

Israelul s-a mai confruntat anterior cu numeroase critici pentru că a tras cu proiectile cu fosfor alb asupra unor zone dens populate. Ar fi făcut-o în timpul ofensivei din Gaza de la sfârşitul anului 2008. Într-un raport din 2009, organizaţia Human Rights Watch a afirmat că muniţiile cu fosfor alb ale Israelului au ucis şi rănit civili şi au avariat structuri civile, inclusiv o şcoală, o piaţă, un depozit cu ajutoare umanitare şi un spital.

HRW a afirmat că utilizarea de către Israel a armelor în cartierele aglomerate "a încălcat dreptul umanitar internaţional (legile războiului), care impune luarea tuturor precauţiilor posibile pentru a evita vătămarea civililor şi care interzice atacurile nediscriminatorii".

Ca răspuns, Israelul s-a angajat să limiteze utilizarea fosforului alb şi să depună mai multe eforturi pentru a proteja civilii în timpul conflictelor.

În octombrie, Human Rights Watch a acuzat din nou forţele israeliene de utilizarea fosforului alb în Gaza şi Liban. Grupul pentru drepturile omului a declarat că a verificat o înregistrare video realizată la 10 octombrie în Liban şi o altă înregistrare video realizată în Gaza la 11 octombrie, despre care a afirmat că arată "multiple explozii aeriene de fosfor alb tras de artilerie deasupra portului oraşului Gaza şi a două localităţi rurale de-a lungul frontierei dintre Israel şi Liban". Israelul a negat atunci afirmaţiile făcute de Human Rights Watch.

CASA ALBĂ SE DECLARĂ "ÎNGRIJORATĂ"

Statele Unite sunt îngrijorate de relatările conform cărora Israelul a folosit muniţie cu fosfor alb furnizată de SUA într-un atac din octombrie în sudul Libanului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

"Am văzut rapoartele. Cu siguranţă suntem îngrijoraţi de acest lucru. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm ceva mai mult", a declarat Kirby reporterilor aflaţi la bordul Air Force One, a relatat Reuters.

Kirby a precizat că fosforul alb are o "utilitate militară legitimă" pentru iluminare şi producerea de fum pentru a ascunde mişcările trupelor. "Evident, de fiecare dată când furnizăm articole precum fosforul alb unei alte armate o facem având toate aşteptările că va fi folosit în conformitate cu aceste scopuri legitime şi în conformitate cu legile conflictului armat", a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a avut o declaraţie similată. El a exprimat luni îngrijorarea cu privire la informaţiile potrivit cărora Israelul ar fi folosit fosfor alb în sudul Libanului. "Evident, există o utilizare militară legitimă a fosforului alb, dar aceasta nu include folosirea acestuia asupra civililor", a declarat oficialul în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN. Miller a declarat că SUA analizează această chestiune şi va cere "informaţii suplimentare".

REACŢIA ISRAELULUI

Într-o declaraţie anterioară pentru CNN, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au spus că utilizează "doar arme şi muniţii legale".

La rândul său, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, întrebat despre articolul potrivit căruia Israelul a folosit fosfor alb în Liban, a declarat: "IDF şi întreaga instituţie de securitate acţionează în conformitate cu dreptul internaţional. Aşa am acţionat şi aşa vom acţiona".

"IDF foloseşte doar armament legal. Principalele obuze fumigene folosite de IDF nu conţin fosfor alb. La fel ca multe armate occidentale, IDF dispune şi de obuze fumigene care conţin fosfor alb, care sunt legale în conformitate cu dreptul internaţional, iar alegerea de a le folosi este influenţată de considerente operaţionale şi de disponibilitatea în comparaţie cu alternativele", precizează armata israeliană, potrivit The Times of Israel. "Aceste obuze sunt destinate pentru fumigene, şi nu pentru un atac sau o incendiere şi nu sunt definite din punct de vedere legal ca arme incendiare", continuă IDF.

Armata precizează că, în conformitate cu procedurile sale existente, obuzele cu fosfor alb nu trebuie folosite în zonele urbane, "cu excepţia anumitor cazuri excepţionale".

"Aceste restricţii sunt în conformitate cu dreptul internaţional şi sunt chiar mai stricte decât (acestea din urmă)", a declarat IDF.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
#Israel, #liban, #fosfor, #SUA , #Israel