O nouă rundă de rachete lansate din Gaza au lovit direct mai multe zone din Israel, inclusiv Tel Aviv-ul. Ofensiva continuă și seara

Sambata, 07 Octombrie 2023, ora 22:24
5165 citiri
O nouă rundă de rachete lansate din Gaza au lovit direct mai multe zone din Israel, inclusiv Tel Aviv-ul. Ofensiva continuă și seara
Cel puţin 200 de israelieni au fost ucişi de când militanţii Hamas au lansat atacul-surpriză asupra ţării FOTO X

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, din Fâşia Gaza cea mai amplă ofensivă din ultimele decenii împotriva Israelului, bazându-se pe luptători sub acoperire care au ucis sute de persoane şi au luat zeci de ostatici. La rândul său, Israelul a răspuns cu lovituri masive împotriva enclavei palestiniene provocând sute de morţi şi răniţi şi promiţând represalii fără precedent.

Cel puţin 200 de israelieni au fost ucişi de când militanţii Hamas au lansat atacul-surpriză asupra ţării, sâmbătă dimineaţa devreme, potrivit serviciului israelian de salvare de urgenţă Zaka.

În plus, Brigăzile Izzedine al-Qassam, braţul armat al Hamas, au afirmat că au capturat "zeci" de israelieni în timpul atacului surpriză de sâmbătă. "Aducem veşti bune prizonierilor (palestinieni) şi poporului nostru, că Brigăzile al-Qassam au în mâinile lor zeci de ofiţeri şi soldaţi (israelieni) capturaţi", a declarat Abu Obaida, un purtător de cuvânt al aripii militante, într-o postare pe Telegram. "Ei au fost duşi în locuri sigure şi în tuneluri de rezistenţă", a adăugat Obaida.

Forţele de Apărare ale Israelului au confirmat că Hamas a luat ostatici şi prizonieri de război după ce a lansat atacul surpriză de sâmbătă dimineaţa. De altfel, videoclipuri geolocalizate şi autentificate de CNN par să arate cum Hamas ia prizonieri israelieni în Gaza şi în apropiere, inclusiv soldaţi israelieni.

Pe de altă parte, cel puţin 232 de palestinieni au fost ucişi sâmbătă în Gaza, iar alţi 1.697 au fost răniţi, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza într-un comunicat. Ministerul nu a detaliat locurile în care au avut loc decesele şi nu a spus dacă morţii includ şi militanţi Hamas sau numai civili din Gaza. Decesele au survenit după ce forţele de apărare ale Israelului au efectuat lovituri de răspuns la atacul surpriză al Hamas din primele ore ale dimineţii.

Sâmbătă seara, o nouă rundă de rachete lansate de militanţii din Gaza au lovit direct mai multe locaţii din Israel, inclusiv Tel Aviv-ul, potrivit serviciului de salvare Magen David Adom (MDA) din Israel.

Sirene şi mai mult de 12 explozii puternice s-au auzit răsunând la Tel Aviv, potrivit jurnaliştilor CNN aflaţi la faţa locului.

Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că au lansat sâmbătă seara încă 150 de rachete spre Tel Aviv. Gruparea a declarat că aceasta a fost un "răspuns la bombardarea turnului rezidenţial din centrul oraşului Gaza".

Un grup de clădiri înalte din Gaza au fost lovite de explozii, iar două turnuri au fost văzute prăbuşindu-se cu puţin timp înainte de ora locală 19.00 (şi a României). O înregistrare video a CNN arată Turnul Palestina - o clădire înaltă cu două anexe, care găzduieşte birouri de presă şi apartamente rezidenţiale - lovit şi ulterior prăbuşit.

"Acum că ocupaţia a bombardat Turnul Palestinei în mijlocul oraşului Gaza, Tel Aviv-ul trebuie să stea într-un picior şi să aştepte răspunsul nostru cutremurător", declarase Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam, pe Telegram

Despre Hamas

Hamas este o organizaţie islamistă cu o aripă militară care a luat fiinţă în 1987, desprinzându-se din Frăţia Musulmană, un grup islamist sunnit care a fost fondat la sfârşitul anilor 1920 în Egipt.

Cuvântul "Hamas" este la rândul său un acronim pentru "Harakat Al-Muqawama Al-Islamia" - în arabă, Mişcarea de Rezistenţă Islamică.

Grupul, la fel ca majoritatea facţiunilor şi partidelor politice palestiniene, insistă asupra faptului că Israelul este o putere de ocupaţie şi susţine că încearcă să elibereze teritoriile palestiniene, considerând Israelul un stat ilegitim.

Refuzul său de a recunoaşte Israelul este unul dintre motivele pentru care a respins în trecut negocierile de pace. În 1993, s-a opus acordurilor de la Oslo, un pact între Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Grupul se prezintă ca o alternativă la Autoritatea Palestiniană (AP), care a recunoscut Israelul şi s-a angajat în multiple iniţiative de pace eşuate cu acesta. AP este condusă în prezent de Mahmoud Abbas şi are sediul în Cisiordania ocupată de Israel.

Între timp, Hamas controlează Fâşia Gaza, o enclavă în care locuiesc aproximativ 2 milioane de palestinieni şi care este frecvent scena victimelor civile atunci când izbucnesc lupte între militanţi şi forţele israeliene.

De-a lungul anilor, Hamas a revendicat numeroase atacuri împotriva Israelului şi a fost desemnată ca organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel. Israelul acuză Iranul, inamicul său de moarte, că susţine Hamas.

Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
#Israel, #atac Israel Fasia Gaza, #rachete, #tel aviv , #Israel